Kezdőoldal » Egészség » Alternatív gyógyítás » Az omega3 halolaj valóban jó...

Az omega3 halolaj valóban jó hatással van a memóriára? Elvileg egy kutatás szerint placebo az egész és kiváncsi vagyok, hogy van-e itt olyan ember, ak szedés alatt érzett javulást.

Figyelt kérdés
Remélem, hogy használ, de azért kiváncsi vagyok pár ember véleményére.
2010. aug. 25. 00:59
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

A tudományos kutatások éppen azt igazolják, hogy az omega-3 halolaj fogyasztása FOKOZZA az agyműködést...


Egy nagy-britanniai kutatócsoport érdekes és meglepő eredményről számolt be 8-13 éves korú gyerekkel végzett vizsgálata kapcsán: a gyerekek agya és ezzel együtt mentális képességeik hirtelen "átalakultak", miután egyszerű táplálékkiegészítőt kaptak.


A három hónapig tartó kísérlet végén a gyerekek agyáról készített felvételekből megállapították, hogy három évnyit(!) fejlődött agyuk.


Ezzel egyidőben jelentős javulás következett be olvasási készségükben, koncentrációjukban, problémamegoldási képességükben és memóriájukban.


Egyéb vizsgálatok bizonyították, hogy az EPA tartalmú zsírsav készítmények jól használhatók az ún. figyelemhiányos hiperaktivitásos állapottal (ADHD), dyslexiával és autizmussal küzdő gyerekek kezelésében. A korábbi kutatásokkal ellentétben nem a DHA zsírsavnak, hanem az EPA-nak van döntő szerepe az agy fejlődésében.


Egy friss tanulmány szerint a halolaj nem csak a kisgyermekek fejlődését segíti, hanem a magzatokét is. Ha a várandósság időszakában rendszeresen fogyasztunk halolajat, azzal segítjük születendő gyermekünk szem-kéz koordinációját. Az omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag halolaj az omega-6 zsírsavakkal együtt a hormonháztartás egyensúlyától az immunműködésig számos szervezeti „feladat” megfelelő működésére van jó hatással.


Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a szemek és az agy kialakulásában, illetve a csecsemőkori fejlődésben.

Ausztrál kutatók 98 várandós nőt vontak be kísérletükbe. A kismamák egy része terhessége 20. hetétől rendszeresen szedett halolajkészítményt, miközben a másik csoportnak olívaolajat adtak. A csecsemők köldökzsinór-vérmintáiból egyértelműen igazolható volt a magas omega-3, illetve omega-6 zsírsavszint.


Amikor a gyermekek két és fél évesek lettek, a kutatók megvizsgálták őket. A kicsik nyelvi készsége, illetve növekedése között nem volt jelentős különbség. A kéz-szem koordinációt felmérő vizsgálaton a halolaj készítményt szedett édesanyák gyermekei jóval kiemelkedőbben teljesítettek.


A halolaj - antioxidáns hatásai mellett - bizonyítottan hatásos sokféle betegség kezelésében, az asztmától kezdve a szív- és érrendszerei problémákig. Jótékony tulajdonságai miatt napjainkban igen megnőtt az érdeklődés iránta.


A halolajjal kezelhető betegségeknek van egy közös tulajdonságuk: a krónikus gyulladás, melynek következtében az érfalak (főleg az artériák fala) megvastagodik, megkeményedik, ami akár agyvérzéshez vagy szívinfarktushoz is vezethet. A halolaj képes mindezt megakadályozni.


Kutatások bizonyítják, hogy a halolaj fokozott fogyasztása csökkenti a prosztatadaganat kialakulásának kockázatát. További eredmények igazolják, hogy a halolajjal dúsított táplálékkiegészítő biztonságos alapja lehet a hasnyálmirigy-daganatos betegeknél a súlyvesztés megelőzésének, sőt a túlélési időt is növelheti.


Joseph Hibbeln és Norman Salem amerikai kutatók fogalmazták meg 1995-ben először az American Journal of Clinical Nutritionban azt a hipotézist, hogy az omega-3 hiánynak oki szerepe lehet a depresszió, a mániás-depresszió, és a szülés utáni depresszió kialakulásában. A halfogyasztás mértéke és a depresszió gyakorisága közt szoros, fordított irányú kapcsolatot mutattak ki. Adataik szerint az USA-ban 24 kg az évente egy főre jutó tengeri eredetű táplálék, Németországban 13 kg, míg Japánban 73 kg. Ennek megfelelően az USA-ban a lakosság 3%-a, Németországban 5%-a depressziós, míg Japánban csak 0.1%: a különbség harmincszoros-ötvenszeres.


Az őskori ember táplálkozását kutatók rámutatnak arra, hogy az emberi agy különlegesen nagy méretét csak azért tudta elérni, mert vízpartokon élve nagy mennyiségű halat kezdett fogyasztani. Az agy szárazanyag-tartalmának 65%-a zsír, s ennek jórésze omega-3! Az omega-3 zsírsavak alkotják az agysejtek egymás közti kommunikációját lehetővé tevő membránokat és receptorokat. Omega-3 hiányában ezek az „alkatrészek” más zsírsavakból épülnek fel, és az agy nem tud megfelelően működni.


Meghökkentő vizsgálatok bizonyítják, hogy a korunk népbetegségének tekintett depresszió valójában részben omega-3 hiányból fakadó agyműködési zavar. A sok halat fogyasztó országokban arányosan kevesebb a depressziós és a mániás-depressziós. Depressziós és mániás-depressziós betegeket sikeresen kezeltek napi 2-3 g omega-3-al. Úgy tűnik, a szülés utáni depresszió is abból fakad, hogy az agyfejlődéséhez nélkülözhetetlen omega-3-at a magzat az anyától vonja el. A terhességi depresszió szoros kapcsolatot mutat az anyatej omega-3 tartalmával. Nem meglepő ezek után, hogy sok elemzés hatástalannak találja az antidepresszánsokat, hiszen ezek nem képesek az omega-3 hiány pótlására. Szoros kapcsolatot mutattak még ki a szkizofrénia elterjedtsége és a lakosság halfogyasztása között is, valamint úgy tűnik, az öngyilkossági arányt is jelentősen befolyásolja a halfogyasztás. Ennek magyarázata az, hogy az omega-3 zsírsavak növelik a szerotoninszintet az agyban, melynek alacsony szintje szoros kapcsolatot mutat az öngyilkossággal.


====================


Én is szedetek a középiskolás gyerekeimmel Omega-3 halolajat (napi 1200mg-ot)... :-DDD


Ezen kívül nagyon jó "agyserkentő" még a SZÓJALECITIN kapszula, ezzel pár hét után látványosan sokkal jobbá válik a memóriád!!! (Napi 1200 mg-ot szedj belőle.)


A Szójalecitint sok egyetemista szedi vizsgaidőszakokban, sokkal könnyebben tanulsz majd tőle.

2010. aug. 25. 04:34
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!