Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Mi történik pontosan, amikor...

Mi történik pontosan, amikor szúr az ember oldala pl futáskor?

Figyelt kérdés
Tehát biológiai értelemben. Kevés az oxigén? Vagy sok? Erek kitágulnak/összehúzódnak? Szóval mi okozza a szúró érzést?

#ok #oldal-szúrás
2019. ápr. 4. 12:29
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy olvastam, hogy a hasnyálmirígy fokozott termelése miatt szúr, mivel kell az inzulin a cukrot lebontani, hogy legyen energiád.
2019. ápr. 4. 12:38
 2/6 anonim ***** válasza:
Iskolás koromban sokat sportoltam, sulis versenyekre jártam. Erre én is kíváncsi volnék, mert emlékszem, néha annyira szúrt az oldalam, hogy alig tudtam tovább futni. Pedig mondjuk csak 400, vagy 800 méterről volt szó. Ha "rámjött", nagyon fájt. Tényleg hasnyálmirigy okozná általános iskolás korban? Jó kérdést tettél fel, engem is érdekelne.
2019. ápr. 4. 12:51
 3/6 anonim ***** válasza:
A hasnyálmirigyes elmélet érdekes, de én nem tartom valószínűleg, főleg, hogy nekem sose ott fáj, bal oldalon. Sokkal valószínűbb, hogy a rekesz- vagy más izom terhelése miatt alakul ki, vagy ahogy a hasüregben a futás miatt ide-oda rendeződnek a dolgok, és irritáció lép fel.
2019. ápr. 4. 13:34
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Hát nem tudom a helyes választ, de nekem a tesitanárom azt mondta hogy kapkodva veszem a levegőt, próbáljam meg egyenletesen egy - két - gá ' beszív, négy - öt - hat kifúj. Vagy amilyen ritmusban jól esik, de az a lényeg hogy ne össze - vissza. Nekem bevált.
2019. ápr. 4. 13:43
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ezt a kérdést még nem tisztázta az orvostudomány, csak teóriák vannak, nem tudni melyik igaz, lehet, hogy mindegyik.

A futás közben kialakult oxigénhiányos állapotot a lép és a máj a vvt raktárok kiürítésével próbálhatja kompenzálni, ekkor az adott szerv összehúzódhat, ez állhat a fájdalom hátterében; ennek ellenére léppel nem rendelkezőknél is kialakult már ez a szúró fájdalom. Gondoltak arra is, hogy a futás közbeni mechanikái terhelés, a szervek vongálása, húzása, mozgása is állhat a háttérben. A rekeszizom ilyenkor fokozott munkát végez, talán az elfáradása jelentheti a fájdalmat, de ezt nehéz elképzelni egy ilyen edzett izom esetén. A hasnyálmirigyes elméletről még nem olvastam, de elképzelhetőnek tartom. Ezen kívül gyakrabban alakul ki olyanoknál, akik jól bekajáltak futás előtt, ez a gyomorra terelheti a gyanút. Én úgy gondolom, hogy ez mind együttesen komplex folyamatként okozza a szúró fájdalmat.

2019. ápr. 4. 15:35
 6/6 anonim ***** válasza:
50%
Én régebben úgy gondoltam, hogy ez a fájdalom a belek, belső szervek túlterheléséből adódik. De ma már tudom, hogy a gyors levegővétel által kiszárad a nyelőcsőnek a felső szakasza. Mert a nyelőcső nincsen bekötve a szervezet helymeghatározó rendszerébe, ugyan akkor az idegrendszer legfontosabb vezérlője, tehát az itt keletkező problémák sugároznak át a test bármely pontjába.
2019. ápr. 4. 18:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!