Pajzsmirigy vérvételen voltam. A Tsh 4,75 körüli. A T3 és T4 pedig normális bár egy picit alacsonyabb értékhez közelít. Megyek endokrinológushoz is.16/f (? )
yup. az az un. thyreoida stimuláló hormon, a hypophysisben (agyban egy mirigy) termelődik, és ez stimulálja a pajzsmirigy hormonszekrécióját. vagyis a pajzsmirigy fokozott működését.
ha a pajzsmirigy hormonszekréciója nem elégséges, akkor több TSH választódik el, h serkentse a pajzsmirigyet.
de most nekem túlműködésem vagy alulműködésem van? Mert nem értem a számokat. Össze- vissza van minden... Két éve is voltam de ot a TSH mégf csak 3,25 körüli volt. Ez mit jelenthet?
És az T3 és T4 is valamivel magasabb volt. Ez most
túlműködést jelent?
De ez milyen betegségre utalhat? Most nekem pajzsmirígy túlműködésem van vagy alulműködésem? Ez milyen betegség lehet? El kell távolítani a pajzsmirígyemet?
Mire számíthatok? Milyen vizsgálatok lesznek az endokrinológusnál? 185 cm és 79 kg vagyok.
most vaktába tippelhetnék... de az endokrinológus épp azt fogja megvizsgálni, h mi az oka. feltételezhetően a pajzsmirigyben van a hiba, annak alulműködésében, de mint mondtam, ennek számos oka lehet. eltávolítani biztos nem fogják, mert azt pajzsmirigy túlműködésnél szokták (azt is csak részlegesen).
hogy milyen vizsgálatok? passz. gyógyszerésznek tanulok, nem endokrinológusnak...
de hogy lehet alulműködésem ha a tsh magasabb mint az átlag maximuma? Akkor ez nem túlműködés? Ezek szerint akkor nem vágják fel a torkom?
Ha nem kell kiszedni akkor megnyugodtam :D:D:D:D
és erre szoktak adni vlamilyen gyógyszert?
:D látom, összezavartalak. bocsesz.
na akkor mégegyszer. a TSH az un. agyalapi mirigyben (=hypophysis) termelődik. ez a véráramba kerülve eljut a pajzsmirigyhez és annak sejtjein kötődve stimulálja a pajzsmirigy hormonjainak (T3 és T4) szekrécióját. ennek következtében megemelkedik a T3, T4 vérbeli szintje. ezt az agyalapi mirigy észleli és következményesen csökkenti a TSH elválasztását. így nem stimulálja tovább a pajzsmirigyet (továbiakban pm.:)), és nem fog a pm-ből több T3, T4 szekretálódni. (aztán, ha megint lecsökkent a t3, t4 koncentráció a vérben, a tsh egint szekretálódni fog stb.)
nálad a TSH szint magas. a T3, T4 alacsony. vagyis elméletileg a pm-ben van a hiba, hiszen a magas TSH szintnek erősen kéne stimulálni a pm-et, h több hormont szekretáljon, de ez nem történik meg. ennek pontos okát endokrinológián fogják megnézni. azt csak a margóra írnám, h nem feltétlenül pm. hiba a dolog, mert lehet jódhiány is, ui. a T3, T4 jódot is tartalmaz és ha bizony elégtelen a jódbevitel, problémás lesz a hormonszintézissel (ezért fogyasztunk jódozott konyhasót!).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!