Amikor valaki az izületeit húzogatva hangot idéz elő, akkor kattogtatja vagy pattogtatja az izületeit?
Mint amikor húzogatja az ujjait vagy megmozgatja a csuklóját és hangot ad.
Mert ha magától ad az izület hangot, akkor kattog, igaz? De ha maga idézi elő a hangot az ember, akkor nem kattogtat, ugye?
Nekem 30 évvel ezelőtt mindig azt mondták, hogy ha ropogtatom az ujjaimat, majd remegni fog a kezem.
Hát nem.
A leírás alapján itt nem valamiféle "akadásról" van szó, ami koptatná a porcokat (bár a hang olyan, mint amikor mondjuk egy elakadt vagy egy komolyan berozsdásodott zsanért mozgatunk meg), egyszerűen az ízületi folyadékban lévő gáz adja a hangot. Ez nem tűnik veszélyesnek.
Nyilván régen nem tudták, hogy mi a jelenség oka, csak annyit, hogy nem hangzik túl jól, tehát biztosan problémát fog okozni.
Az akciófilmekben is kedvelt mozzanat az ízületek ilyen ropogtatása. Minél rosszabbul hangzik, annál jobb :-D
Bruce Lee simán ökölbe szorítva a kezét és az izmait megfeszítve csinálta dühös arccal :-)
#1: Én csontkovácsként azt tanultam, hogy nem a gázbuborékok pattognak, ugyanis gondoljunk bele: azok hova tudnának eltűnni? Maximum összepattannak egymással. A másik probléma, amit a cikk is említ: hogy mitől olyan hangosak? A megfejtés a befőttes üveg felnyitásában van, az is jó hangos. Vagyis nem gáz-, hanem vákuumbuborékok "pattognak", jelennek meg és tűnnek el ilyenkor. A szinoviális folyadék térfogata ugyanis fix, mint minden folyadéké, ellenben az ízületi tok rugalmas, tud tágulni. Ilyenkor egy szívó hatás lép fel, amit kicsit érzünk is egy feszítő erőként az ízületben (a szinoviális hártya tele van érző idegekkel), és ez áramlásra készteti a folyadékot, ami pukk, nekiütközik az ízületi toknak, megszüntetve köztük a vákuumot. Persze amíg a tok térfogata nagyobb, az valahova máshova át kéne kerüljön, most leegyszerűsítve írtam az egészet, mert a porcnak is van szerepe a történetben, mint "akadálynak", és ott jön be az is, hogy miért nem reccsen újra, ha még egyszer csinálod a mozdulatot. Kb. azért, amiért bezsírozott zsanérú ajtó is nyikordul egyet, ha nagyon régen nem volt kinyitva.
#3: "Nekem 30 évvel ezelőtt mindig azt mondták, hogy ha ropogtatom az ujjaimat, majd remegni fog a kezem." - igen, mert sokan nem szeretik ezt a hangot, és ez volt a legegyszerűbb módja, hogy elijesszenek a dologtól"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!