Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Hogyan ébresszem rá hogy...

Hogyan ébresszem rá hogy alkoholista?

Figyelt kérdés
Nagyon durva dolog a saját páromra azt írni, de úgy érzem elérte azt a szintet, hogy már akár alkoholistának is nevezhetnék akárki, mert annyira sokat iszik. Nem kiskölyök már, túl van a 25 éven, és tudja magáról, hogy ha egyet megiszik akkor onnantól kezdve addig nyomja magába, amíg látja a piát. Nem részeg minden nap, a nővére ezzel próbál vigasztalni, de szerintem szükség lenne orvosra. Ő nem akar, mert be se akarja látni hogy problémája van. A piával oldja meg a gondjait, a feszültséget így vezeti le. Mit tegyek, hogy felfogja hogy ez már több mint baj, ami van? Csak olyanok írjanak, akinek volt már hasonló tapasztalata, és attól mindenki kíméljen meg, hogy hagyjam ott, majd ezt én eldöntöm. Nagyon szeretnék segíteni rajta.
2010. máj. 13. 20:57
 1/5 anonim ***** válasza:
Attól, hogy nem minden nap részeg, még lehet alkoholista. És addig kell ráébreszteni a dolgokra, amíg nem késő, nehogy durvuljon a helyzet. Próbáltál vele beszélni? Szerintem mindenképpen ülj le vele komolyan beszélgetni. Az is jó lenne, ha nem csak tőled hallaná ezt, hanem mástól is. Érezze, hogy mellette állsz, de azért tudja, hogy neked ez így nem jó, hátha az motiválja, hogy orvoshoz menjen.
2010. máj. 13. 21:05
 2/5 anonim ***** válasza:

Hát sajnálom, hogy nem tudok semmi pozitív dolgot írni, de nem tudsz segíteni rajta, ha ő nem akarja. És nem akarja, mert be sem ismeri, hogy problémája van.

Apám több, mint 20 éve iszik, volt, hogy sikerült annyit innia, hogy bekómált tőle (epilepsziára hajlamos), és akkor kb. fél évig nem ivott utána (mivel tele volt tömve gyógyszerekkel), aztán kezdődött előlről az egész (pontosabban ott folytatódott, ahol abbamaradt) alkoholizálás.

És ezen semmi orvos, lelki terror, könyörgés stb. nem segít . . . Csak ha ő felismeri és hajlandó is tenni érte.

2010. máj. 13. 21:07
 3/5 A kérdező kommentje:
Kétségbeesésemben írtam ide, mert közben annyira tudom már ezeket amit leírtatok. Amíg ő nem akarja én nem tehetek érte semmit. Tudom jól, hogy nem hajlandó felismerni a bajt, mert mondtam, hogy itt az idő hogy komolyabban segítséget kérjen, erre azt válaszolta hogy kérjen segítséget az aki beteg. Mellette állok, és sokszor beszéltünk már erről. Csak nem tudom, hogyan lehetne arra ráébreszteni, hogy "beteg".
2010. máj. 13. 21:14
 4/5 anonim ***** válasza:

Szerintem próbáld meg a problémát tágabb perspektívából szemlélni: nem csak az alkoholistákkal, hanem a depressziósokkal és más függőségben szenvedőkkel is ez a helyzet. Nem ismerik el, hogy betegek. Én például depressziós betegre láttam ilyen példát. Ugyanúgy az a baj, hogy nem ismerik el a dolgot. Ezt csak ő ismerhetné el, hogy baj van. Volt, akitől azt hallottam, hogy azt csinálta, hogy inkább rászokott a cigire, hogy ne igyon... Valamivel le kellene nyugtatni, hogy ne legyen annyira ideges. Ha semmi sem segít, akkor munkahely váltás. Vagy más módszer. Ha nem segít, szomorú életed lesz. Neked pedig ez az egy életed van. Tudom, mi a szerelem, én is, de egy emberért sem áldoznám fel magam. Az, hogy segíteni akarsz, az egy teljesen természetes női magatartás. De sajnos te nem segíthetsz rajta, csak ő saját magán. Tényleg ne feledd, hogy ez az egy életed van! És hogy te döntöd el, hogy milyen minőségben akarod leélni.

Sok sikert.

2010. máj. 15. 14:56
 5/5 anonim ***** válasza:
Sajnos az én tág környezetemben is van pár alkoholista, és egyik sem vallja be, hogy AZ! Bár nem jártam utána, de azt el tudom képzelni, hogy "szakember" tudna neked tanácsot adni. Olyan emberre gondolok, akik konkrétan ilyen szenvedélybetegekkel foglalkozik. Nekem van olyan ismerősöm aki jó tíz-tizenöt éve kemény drogos volt, ott állt már szinte a halál kapujában, amikor valahogy erre ráeszmélt, jó sokáig elvonón volt, és azóta abszolut egyenesbe jött, elvégzett egy fősulit és az lett a munkája, hogy szenvedélybetegeken segít. Innen az ötlet, hogy esetleg keress fel szakembert. Sok sikert nektek és kitartás!!!
2010. máj. 15. 22:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!