Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Miért fáj a fejem, ha nehezet...

Miért fáj a fejem, ha nehezet emelek?

Figyelt kérdés
Ma suliban a széket kellett a 2. emeletről a földszintre lecipelnünk, és rögtön jelentkezett egy nyomás szerű, feszítő érzés bal oldalon a fejemben. Bal kézzel vittem le a széket. És bizonytalanság érzetem is van. A múltkor ugyanígy jártam egy asztalnál, akkor 3 hétig fájt a fejem utána. Akkor voltam neurológusnál, nem csinált CT, megvizsgált, semmit nem talált. Olvastam, hogy az agy bármilyen "macerára" ödémásodással válaszol, de egy szék cipelésekor lehetséges ez?
2014. jún. 13. 16:16
 1/5 anonim ***** válasza:
Ha nehezet emelsz, akkor önkéntelenül befeszíted a hasadat, és benn tartod a levegőt. Ilyenkor a mellűri nyomás nagyobb, mint rendesen, így a vér az agyból nehezebben tud visszafolyni a szív felé. Mivel a koponya egy zárt tér, a vér elfolyásának akadályozottsága megemeli a koponyaűri nyomást. Ezt érezheted fejfájás formájában. Mindazonáltal nem normális dolog, hogy egy szék cipelésétől ez kialakul. Jobban utána kéne járni ennek a dolognak, én nem hagynám annyiban.
2014. jún. 13. 16:20
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

"Mivel a koponya egy zárt tér, a vér elfolyásának akadályozottsága megemeli a koponyaűri nyomást." Akkor ez azt is jelentheti, hogy ilyenkor tényleg beödémásodhat az agyam, azaz olyan tüneteket produkál, mintha agyrázkódásom lenne? Tehát feküdnöm kellene ilyen esetben? Ez tényleg nem normális, korábban semmi bajom nem volt.

2014. jún. 13. 16:27
 3/5 anonim ***** válasza:
Nem, ez azért nem agyödéma, és nem is az a mértékű nyomásemelkedés, ami pl. idegsebészeti intenzív osztályokon előfordul. Pillanatnyi kis mértékű nyomásváltozás, amire valamiért érzékenyebben reagálsz. Ennek a hátterében lehet - a legrosszabb esetben - agyi aneurizma (artériákon lévő rendellenes, zsákszerű kitüremkedés) vagy egyéb ér-rendellenesség is. Ezeket azért kellene mindenképpen kizárni (vagy adott esetben felderíteni), mert spontán vagy vérnyomás-emelkedésre kidurranhatnak. Nem megijeszteni akarlak, csak segíteni.
2014. jún. 13. 16:42
 4/5 A kérdező kommentje:
Eléggé megijesztett ez a dolog. Tudnál tanácsot adni, hogy hol tudom ezt kivizsgáltatni, ha a neurológus nem hajlandó rá? Most sem akart CT-t sem készíttetni. (Kicsit több, mint 1 éve volt egy közepes agyrázkódásom, ezt követően mindenféle fura tünetem volt kb. 8-9 hónapig - szédülés, fejfájás, fülzúgás, stb.), ezért a neurológus ráfogja, hogy pszichés. Pedig nem az, mert a többi tünet szép lassan elmúlt, az emelés utáni fájdalom is csak most jött ki másodjára. Előre meg nem rettegek attól, hogy most valami bajom lehet attól, hogy emelek, eszembe sem jut egészen addig, amíg meg nem jelenik a fejfájás, tehát pszichés nem lehet. Inkább az agyrázkódás okozhatott valami maradandó károsodást?
2014. jún. 13. 17:12
 5/5 anonim ***** válasza:
Agyrázkódás után előfordulhat a fülzúgás, szédülés, fejfájás, amit említettél. Viszont ha kimondottan és visszatérően (reprodukálhatóan) emeléshez kapcsolódóan jelenik meg a fejfájás, az vsz. nem ettől lehet. Egyébként jó eséllyel valam ibanális, veszélytelen oka van, de ezt előre megmondani ki tudja. Ha érmalformáció a kérdés, akkor a sima CT nem is lesz elég, CT-angiográfiára van szükség. Szerintem menj el egy másik neurológushoz.
2014. jún. 13. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!