Milyen szívritmuszavar lehet? Mennyire veszélyes?
Általában akkor jön elő, ha legyengülök, ilyenkor főleg ha lehajolok, vagy hirtelen mély levegőt veszek, (nagyon hirtelen, nagyon mélyet) illetve ugrok, esek.
Ami történik:
A normál erős viszonylag lassú szívverés átalakul egy:
-nagyon gyors statikus remegésbe,
majd 5-10 másodperc múlva megjelenik a remegés mellett egy iszonyatosan gyors kis szabályos szívverés, mint a verébé, 140-200/perc körüli.
Ez a gyors ritmus elnyomva a remegést idővel erőltetett lassú szívveréssé szelidül (kb 100/min)
Ez pedig tart körülbelül 1, vagy fél óráig már tünetmentesen amíg meg nem nyugszik a szervezet.
Ilyenkor, egészen a ritmuszavartól kezdve a nyaki ütőérben érezhető vákuumszerű érzést érzek ami a mellkasig végighalad. Olyan érzés mintha mellbe ütöttek volna, persze nem fájdalom, csak a zsigeri-idegi zsibbadás.
Orvos látott már, normál EKG szerint nincs baj, a rohamokat pedig sosem tudták rögzíteni mert vagy rossz volt a 24 órás mérő, vagy egyszerűen csak nem jött elő amíg rajtam volt. UH szerint enyhe -mitralis prolapsus- de azt mondták, hogy annyira enyhe, hogy az nem okozhatja.
Terheléses:
Ja, hát volt. Még 4-5 évvel ezelőtt, akkor még 18 határán voltam, gyerekklinikán.
Közölték, hogy a gépet nem tudják most beindítani ezért csináljak 10 felülést :D
Máskor meg mentő vitt be konkrétan egy újpesti kórházba, ott meg ott állt a futópad és közölte az orvos, hogy most nem fog rajtam ilyen vizsgálatot csinálni... de azért meg uh-ztak.
Szóval igen, terhelésesre kéne mennem, meg felkeresni egy ---normális--- klinikát....
Hozzátenném, pont azért terepfutok, mert futás közben egy olyan állapotba kerül a szív, hogy nehéz kizökkenteni, maximum ha ugrok egy hatalmasat, akkor viszont tényleg úgy érzem, hogy ott fogok meghalni.. Legutóbb magashegyi túrán jött elő 30 fokos emelkedőn, hátamon 50 kilónyi cuccal a semmi közepén, hát ott konkrétan elköszöntem a barátnőmtől mielőtt visszaállt.. de ilyen körülményeket klinikákban nem fognak tudni előidézni.
Most speciel fűnyírás közben hajolgattam és attól jött elő, de most nagyon edzetlen vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!