Napi egynél többszöri szaunázásnak lehet bármilyen rossz hatása?
"A szaunafürdőzés veszélytelensége mellett szól, hogy túlzások esetén is, pl. ha egy-egy alkalommal háromnál is több szaunamenetet folytatunk, vagy szinte naponta szaunázunk két-három menetet végigcsinálva, akkor sem lép fel feltétlenül egészségkárosodás. Azonban az ilyen túlzásba vitt szaunafürdőzések esetén, bizonyos körülmények között már szaunázás közben is annyira kifárad a test, hogy a szauna használatának egyébként előnyös hatásai ettől már nem fokozódnak, éppen ellenkezőleg! Ahelyett, hogy elősegítené a jobb alvást, esetleg alvászavar jelentkezik, és ahelyett, hogy megnyugodna és kiegyensúlyozottabbá válna a szervezet, előfordulhat, hogy ingerültség lép fel. Érvényes a szaunázásra is: semmit nem szabad túlzásba vinni!"
Ez egy jó hosszú cikknek egy egészen rövidke kivágása. Nagyon részletesen ír a szaunázásról, 41 oldalban (cikkben) taglalja a szabályokat, a betegségek és a szauna egymásra hatását. Érdemes elolvasni! A linkje:
A 12. oldalról vettem ki a fenti idézetet.
Köszönöm a válaszokat!
24 percet szoktam szaunázni, utána hideg vízbe megyek, amikor hidegebb az idő, akkot 18 fokosba. Egyébként imádom, sztem nincs is jobb annál, ha baromira melegem van szaunában és utána jön a jó hideg víz... nekem is volt olyan, h wellness hotelben voltunk és kb fél nap ezt csináltam folyamatosan.
Szerintem is klassz a szauna, de a módja sem mindegy. Ha alkalmad van rá, próbáld úgy, ahogy a finnek (mondjuk persze alkohol nélkül :) )
Ott külön van a ffi és női, mert meztelenül mennek be. Előtte lezuhanyoznak langyos vízzel, és utána is először zuhanyoznak, aztán bemennek egy köztes hűvös helyiségbe, és csak utána csobbannak hideg vízbe (sokszor a 10 fokos tengerbe vagy tóba). A lényeg, hogy nem szabad a túl meleg után egyből a túl hidegbe menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!