Vashiányt hogy lehet máshogy pótolni?
A búzacsírában, babban, őszibarackban, tojássárgában, dióban, spárgában, csalánban és zabpehelyben is van vas, a lényeg, hogy ha vas mellé kerüljön c vitamin is a szervezetbe, mert segíti a felszívódást pl egy pohár friss narancslé formájában !
Vashiányban ajánlatos a következő élelmiszerek rendszeres fogyasztása: fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, aszalt sárgabarack, napraforgómag, póréhagyma, uborka, sárgarépa, mandarin, narancs, citrom, sörélesztő, sütőélesztő, búzacsíra, méz. Meg is szüntethető a vashiány a következő élelmiszerek váltakozó, de folyamatos fogyasztásával: mák (különböző elkészítési módokban), petrezselyemzöld, paraj, mangold, sóska, kaporzöld, zellerzöld, sütőtök, spárga, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, vöröskáposzta, káposzta, savanyú káposzta, zabpehely, hüvelyes növények (bab, borsó, lencse, szója), kukorica.
Kedvező hatású a nyers gyümölcsök sorában a fentieken kívül a málna, birsalma, naspolya, csipkebogyó, som és különösen a fekete- és pirosribiszke, egres és cseresznye. Olajos magvak közül rendszeresen fogyasszunk diót, mogyorót, mandulát. A kultúrázott tejtermékekből ajánlatos az aludttej, natúr joghurt és kefir, valamint a kecsketej és a juhsajtok fogyasztása, de nagy vastartalmú az edami, az ilmici és az óvári sajt is. Sűrűn fogyasszunk a halfélékből busát, lazacot, tőkehalat, heringet az életfontosságú zsírsavak miatt.
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!