19 éves vagyok és azt hiszem, valami baj van a csont- és ízületrendszeremmel. Bővebben lent:[? ]
Akkor kezdődött az egész, amikor elkezdtem kamaszodni. Azt hiszem, az első jele az volt, hogy egyszer télen leültem egy fotelbe, valami 13 éves lehettem és nem bírtam felkelni. Valami ideg becsípődött, vagy nem tudom. Leguggolni se nagyon bírtam. Emlékszem, nagyon megijedtem akkor. Azt hiszem, lumbágóm volt. Ez azután fokozatosan elmúlt, de a derekamnál még mindig, 6 évvel később is megvan az a pont, ahol érzem, hogy anno becsípődött és néha még mindig megfájdul.
Aztán ahogy nőttem, elkezdtem ropogni. Először a nyakam, aztán az ujjaim, majd a gerincem és fokozatosan minden más. Megjelent egy újabb probléma: amikor olyan gyakorlatot végeztünk, hogy terpeszben, kissé behajlított lábakkal kellett oldalazni, néha valahogy belenyillalt az ágyékomba a fájdalom. De nem az izomba, hanem fogalmam sincs, mibe. Ma sem tudom igazán elmagyarázni. A másik, hogy amikor lebegőfelüléseket kezdtünk csinálni, akkor minden egyes lábnyújtásnál valahogy "átroppan" a lábam a csípőmnél, érzem, ahogy másik helyzetbe fordul, és ez annál fájdalmasabb, minél lassabban nyújtom ki. Ugyanez van a vállamnál.
És most írnék a jelenkorról: most van, az, hogy minden elképzelhető helyen ropogok, de tényleg mindenhol. Ha egy hirtelen mozdulatot teszek a lábammal bármilyen irányba, rögtön ropog. Az ujjaim percenként kiropognak. A vállam minden egyes karkörzésnél roppan egy marha nagyot. A legijesztőbb azonban a könyököm: ha hirtelen kinyújtom, nagyon hangosan roppan és fáj is. Nagyon rosszak az ízületeim. Elkezdtem egy edzésprogramot, ami többek között fokozatosan növekvő szögekben fekvőtámaszokat ír elő; azóta, hogy azt csinálom, a mellkasom közepén levő ízület is fáj, ha összehúzom a mellkasom vagy a fekvőtámasz közepénél vagyok. Ha a vállaimat lenyomom, vagy "leejtem", a kulcscsontjaim is fájnak.
Rövidre fogva: kész romhalmaz vagyok 19 évesen. Mindezek mellett még a hátam szokott fájni különböző helyeken és módokon. Meg ha sokat guggolok vagy ülök, akkor néha muszáj kinyújtanom a lábamat, mert a térdem felett fáj. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy intenzíven már régóta nem sportolok, de az, amit csinálok (tollaslabda) erősen igénybe veszi az ízületeket. Mit csináljak tehát? Csontkovácsnál voltunk régen, kiropogtatott, de semmi változást nem éreztem. Gyógytesi szakos tesitanárnál, természetgyógyásznál érdeklődtem, valahogy semmit nem tudnak rá mondani, vagy nem érzik komolynak, nem tudom. De én nagyon gáznak érzem ezt a folytonos ropogást, mert ijesztő és tudom, hogy nem normális. Azon kívül bizonyos mozdulatok is fájnak. Futásnál meg például egy idő után elkezd sajogni a combomnál levő ízület. Azt mindenki mondta, hogy szedjek kalciumot (szedek már régóta) de nem javul. Nagyon elegem van ebből. Fogalmam sincs, hogy mit merjek például sportolni, mert úgy gondolom, hogy bizonyos gyakorlatok inkább ártanak, mint használnak. De ha meg egész nap itthon ülök, sportolás nélkül (ez megy már hónapok óta), akkor meg szerintem az megintcsak ártalmas. Mitévő legyek?
Egy IGAZI, valódi szakembert akarok, aki ért az emberi testhez és tudja, mit csinál és meg tudja magyarázni, hogy
mi van velem, nem valami SZTK-s orvost, aki csak vonogatja a vállát meg gőze nincs, hogy mitől ropog az ember válla minden karkörzésnél, de nem is érdekli. Engem megdöbbent, hogy még egy gyógytesis tanár se tudja erre a választ. Hol vannak itt a normális orvosok?
19/f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!