Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Nektek is szokott ilyen...

Nektek is szokott ilyen évente menetrendszerűen "beköszöntő" alvászavarotok lennie? Mi lehet az oka, és mit lehet ellene tenni? (Részletek lent. )

Figyelt kérdés
Gyerekkorom óta van ugyan alvásproblémám: nehezen alszok el, emiatt nehezen is kelek fel: szeretek késő délelőttig aludni, viszont 2008 óta menetrendszerűen ilyenkor télen minden vizsgaidőszakban teljesen átfordulok. Olyan szinten, hogy ma (illetve most már tegnap, mert elmúlt éjfél) délben aludtam el, és este fél 8-kor ébredtem. Ez normális? És ez már 4-edik évben van, mindig ilyenkor télen, de a nyári vizsgaidőszakban (meg a szünetben) sosem fordulok át ennyire, olyankor csak szimplán sokáig alszok, de ez nincs. És ez általában úgy szokott megoldódni, hogy addig fordul tovább, amikor ismét éjszaka alszok, de az már a következő éjszakára esik. Nagyon durva.
2012. jan. 15. 00:32
 1/2 anonim válasza:

Én is ebben a cipőben járok. Nehezen alszom el és sokkal tovább tudnék aludni. De a Te módszered nem a legjobb :)

Kelj fel reggel normál időben (kb 8) még akkor is ha nem aludtál csak 1 órát. És aznap ne is aludj semmit, hiába vagy bazi álmos, feküdj le 11 éjfél körül és aludni fogsz.

Egy idő múlva rááll a szervezeted. Ha dolgozni fogsz, nem aludhatsz délig :)

Egyébként érzékeny vagy az időváltozásra, sajna ez életed végéig elkísér Téged is. Mondjuk nem értem, mert én keveset mozgok és ezért vagyok érzékeny a frontokra.

Amikor fizikai munkát végeztem sosem volt fejfájás és álmatlanság.

2012. jan. 16. 23:48
 2/2 anonim ***** válasza:

Ismerős a helyzet, néha én is vagyok így.

Az oka: az emberi szervezet természetes alapritmusa 26 órás, a nap viszont 24-ből áll. Ezért túl vagyunk kicsit pörgetve, de nem annyira, hogy ne lehetne ráállni.

A legtöbbször ez este zavaró, amikor nem vagyunk álmosak, és még csinálnánk szívesen ezt-azt. Ilyenkor ha kicsit el is álmosodunk, könnyen átbillenhetünk egy holtponton.

Megoldás:

(1) Önuralom. Este nem buzerálnak annyian, hajlamos az ember ilyenkor szórakozással tölteni az időt, melyre nap közben nem jutott elég idő. A szórakozásnak ilyenkor tudatosan véget kell vetned. Tervezd meg előre, már kora este, hogy mikor fogsz lefeküdni, add meg magadnak azt a pár óra időt, amikor nemet mondasz mindenkinek, és törődj csak magaddal.

(2) Ha szereted, igyál egy sört. A tej is jó lehet, az ugyanis csecsemőkori alvásreflexet válthat ki. Engem speciel nagyon is elálmosít.

(3) Menj el este keményen sportolni. A kifáradás segít a könnyebb elalvásban.

(4) Lehetőleg percre (!) pontosan tartsd be a következő események napi időpontját:

- felkelés

- az összes étkezés

- lefekvés

Nem vicc, kb. 20-25 nap után tökéletesen rááll a szervezeted.

(5) Utolsó elfoglaltságnak csak valami nyugis dolgot válassz! Jó lehet egy bamba sorozat, egy tudományos csatorna (ami nem annyira érdekes), vagy egy könnyed könyv. A másnapi időjárást is bogarászhatod, a lényeg, hogy amivel foglalkozol, az NE PÖRGESSE FEL AZ AGYAD.

(6) Amikor az ágyba bújsz, ne "csak úgy" lefeküdj aludni. Tedd szertartássá! Helyezkedj el a legkényelmesebben, lazítsd el az összes izmodat, levegővételnél érezd, milyen jó a friss levegő a tüdődnek, és utoljára gondolj arra, hogy elvégezted a feladatod mára, most a finom, kényelmes, megérdemelt pihenés következik.

(6) Relaxálj. Ne gondolj semmire. Vannak technikák, mellyel megállíthatod a pörgést a fejedben, keress ilyeneket. Semmiféle lámpa, se tévé ne menjen, legyen teljesen sötét. Ha bevilágít utcai lámpa, cserélj sötétítőfüggönyt. Telefont némítsd le.

Élvezd a pihenést, mintha egy utazásra készülnél! (Oda is mész csak ezt kevesen tudják -- a szellem ilyenkor töltődik fel energiával odafentről.)

Jó éjt, szép álmokat! :)

2012. febr. 10. 02:31

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!