Nektek is szokott ilyen évente menetrendszerűen "beköszöntő" alvászavarotok lennie? Mi lehet az oka, és mit lehet ellene tenni? (Részletek lent. )
Én is ebben a cipőben járok. Nehezen alszom el és sokkal tovább tudnék aludni. De a Te módszered nem a legjobb :)
Kelj fel reggel normál időben (kb 8) még akkor is ha nem aludtál csak 1 órát. És aznap ne is aludj semmit, hiába vagy bazi álmos, feküdj le 11 éjfél körül és aludni fogsz.
Egy idő múlva rááll a szervezeted. Ha dolgozni fogsz, nem aludhatsz délig :)
Egyébként érzékeny vagy az időváltozásra, sajna ez életed végéig elkísér Téged is. Mondjuk nem értem, mert én keveset mozgok és ezért vagyok érzékeny a frontokra.
Amikor fizikai munkát végeztem sosem volt fejfájás és álmatlanság.
Ismerős a helyzet, néha én is vagyok így.
Az oka: az emberi szervezet természetes alapritmusa 26 órás, a nap viszont 24-ből áll. Ezért túl vagyunk kicsit pörgetve, de nem annyira, hogy ne lehetne ráállni.
A legtöbbször ez este zavaró, amikor nem vagyunk álmosak, és még csinálnánk szívesen ezt-azt. Ilyenkor ha kicsit el is álmosodunk, könnyen átbillenhetünk egy holtponton.
Megoldás:
(1) Önuralom. Este nem buzerálnak annyian, hajlamos az ember ilyenkor szórakozással tölteni az időt, melyre nap közben nem jutott elég idő. A szórakozásnak ilyenkor tudatosan véget kell vetned. Tervezd meg előre, már kora este, hogy mikor fogsz lefeküdni, add meg magadnak azt a pár óra időt, amikor nemet mondasz mindenkinek, és törődj csak magaddal.
(2) Ha szereted, igyál egy sört. A tej is jó lehet, az ugyanis csecsemőkori alvásreflexet válthat ki. Engem speciel nagyon is elálmosít.
(3) Menj el este keményen sportolni. A kifáradás segít a könnyebb elalvásban.
(4) Lehetőleg percre (!) pontosan tartsd be a következő események napi időpontját:
- felkelés
- az összes étkezés
- lefekvés
Nem vicc, kb. 20-25 nap után tökéletesen rááll a szervezeted.
(5) Utolsó elfoglaltságnak csak valami nyugis dolgot válassz! Jó lehet egy bamba sorozat, egy tudományos csatorna (ami nem annyira érdekes), vagy egy könnyed könyv. A másnapi időjárást is bogarászhatod, a lényeg, hogy amivel foglalkozol, az NE PÖRGESSE FEL AZ AGYAD.
(6) Amikor az ágyba bújsz, ne "csak úgy" lefeküdj aludni. Tedd szertartássá! Helyezkedj el a legkényelmesebben, lazítsd el az összes izmodat, levegővételnél érezd, milyen jó a friss levegő a tüdődnek, és utoljára gondolj arra, hogy elvégezted a feladatod mára, most a finom, kényelmes, megérdemelt pihenés következik.
(6) Relaxálj. Ne gondolj semmire. Vannak technikák, mellyel megállíthatod a pörgést a fejedben, keress ilyeneket. Semmiféle lámpa, se tévé ne menjen, legyen teljesen sötét. Ha bevilágít utcai lámpa, cserélj sötétítőfüggönyt. Telefont némítsd le.
Élvezd a pihenést, mintha egy utazásra készülnél! (Oda is mész csak ezt kevesen tudják -- a szellem ilyenkor töltődik fel energiával odafentről.)
Jó éjt, szép álmokat! :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!