Anyukám egyszerűen nem érzi az illatokat. Mitől lehet ez?
Például, bepisilt a cica az egyik szobába és ahogy beléptünk, lehetett érezni, ő nem érezte, hiába vezettem oda, nem érezte.
Öblítő illat van a lakásban és ő nem érzi. A függönyön valahogy elég tömören lehet érezni, én ahogy megszagolom, borzalmasan erős illatot érzek, anyukám tömi túrja bele az orrát, de nem érzi, csak enyhe illatot.
Ez csak két példa, a probléma már évek évek óta fennáll.
Ez mitől lehet?
Számos dolog okozhatja az ú.n. anosmiat. Volt-e korábban anyukádnak fejsérülése? Dohányzik-e, vagy dolgozik-e vegyszerekkel? Szed-e valamilyen gyógyszert (vérnyomáscsökkentő, pajzsmirigyre ható gyógyszer, fájdalomcsillapító), ugyanis a szaglás elvesztése egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet? Az ízeket érzi? Allergiás? Van-e krónikus arcüreg gyulladása?
Mindenképpen ki kell vizsgálni a panaszok okát, először is menjen el a fül-orr-gégészetre, nem kell beutaló.
Ha nem találnak semmit, neurológiára fogják irányítani.
Ha rendszeresen szed gyógyszert a kezelőorvosával nézzék át, hogy nem azok okozzák-e a panaszait.
Köszönöm a válaszodat, rendszeres dohányzó volt anyukám, de nagyon erősen, pár éve már leszokott. Rendszeres ivó volt sajnos, sört, bort.. de jó pár éve erről is leszokott :)
Gyógyszert? Nem tudom biztosan, szerintem nem.
Fejsérülésről nem tudok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!