Miért kell/kellene napi 2-3 liter vizet fogyasztanunk?
De hallottam már 4 literről is. Ha annyira fontos, miért nem magyarázzák meg az embereknek, hogy MIÉRT?
Ha tudnák a választ az emberek miértre, bizonyára sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnének, arra, hogy eleget igyanak.
Mert a szervezeted 70%-a víz. Fontos pótolni a vizet, mert a sejtszintű folyamatokban, a vérkeringésben nagy szerepe van. A másik a kálium-nátrium egyensúly fenntartása, ami kevés víznél a nátrium feldúsulásához vezet, ami az anyagcserét rosszul befolyásolja. A szervezet rengeteg nedvet termel, izzadtságot stb. amivel elvész a víz jó része. Végül pedig azért fontos, mert a vesék működését csak így lehet jól fenntartani - az anyagcserében nagyon fontos, hogy legyen annyi víz, amivel a méreganyagokat a szervezet ki tudja üríteni a vizeleten keresztül.
Remélem kielégítő válasz volt :)
szia!
Mikor vérszegény voltam, azt mondta a doki, hogy abból lesz a vér. Nekem 3 litert ajánlott.
Nézd. Az autó üzemanyaggal működik. Senki nem kérdezi meg (5 éven felül), hogy miért.
Az ember vízzel meg kajával működik.
Miért nem azt kérdezed, hogy miért kell enni? Mert egyértelmű. Na, az ivás pont ilyen.
Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben, ha a szervezet már jelzi a vízhiányt szomjúságérzettel, akkor elkéstünk - minél előbb inni kell. Vizet mindig kell fogyasztani, függetlenül a szomjúságérzettől. Főleg így nyáron, mert a melegben több víz párolog el a bőrünkről.
Nehéz megszokni a vízivást úgy, hogy nem vagy szomjas, de át lehet állni és onnantól természetes lesz.
Majd elfelejtettem:
A víz fontos a vízoldékony vitaminok felszívódásához is !!!
Azt se kell elmagyarázni az embereknek, hogy egyenek. Mindenki a saját belátása szerint táplálkozik. Aki keveset eszik, sovány lesz - és éppen annyira egészségtelen, mint aki túl sokat eszik és elhízik.
A víz fogyasztásával is így van. Mondhatnak bármit az elhízásról is, mégis körül kell csak nézni az utcán, hogy hányan figyelnek erre... aztán meg csodálkoznak, hogy szív és érrendszeri bajban hunynak el...
A víz pont ugyanennyire fontos! Nem feltétlen kell vizet inni, lehet az rostos gyümölcslé is, de a cukros italokat (nem jó folyadék) és a szénsavasat (gyomor egészsége miatt) inkább kerülni kell...
"Miért nem azt kérdezed, hogy miért kell enni? Mert egyértelmű. Na, az ivás pont ilyen.
A válasz írója 77%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 09:40"
Azért nem azt kérdezem, hogy miért kell enni, mert több mint 40 évet úgy éltem le, hogy ha éhség érzetem van akkor eszek, ha szomjas vagyok, akkor iszok.
Csak azért, mert az életben maradáshoz ételre van szükség, azért nem eszem 2x, esetleg 3x annyit, mint amennyit kívánok. No, a folyadékkal pedig ez a helyzet, 2x, 3x annyit kell inni/kellene, mint amennyit kívánok, legalábbis nekem, mert számomra ez egyfajta kényszer. Szó sincs róla, hogy ezt én nehezményezném, csupán azt, hogy miért nem érdemel több pubicitást a téma, MAGYARÁZATTAL.
A természet tréfája az emberrel, hogy csak mintegy vészcsengőként (szomjúság érzet a kiszáradás első jele) szólal meg a szomjúság érzet.
A szervezet túlélésre játszik, tehát ha végszükség van, akkor jelez. De ez nem azt jelenti, hogy a minimum az egészséges! Te azért nem igényled a több vizet, mert már gyerekkorod óta úgy szoktad meg, hogy naponta alig ittál, és csak a szomjúságérzetedre hagyatkoztál. Az anyagcseréhez azonban sokkal több víz kell - és ez okozhat később érrendszeri bajokat, vesekövet, elhízást, immungyengeséget.
Vedd úgy, mintha egy autóba csak akkor tankolnál mindig, amikor már köhögve le akar állni az úton... a szervezeted is így van, hogy lelassul - átáll túlélő üzemmódba, jelez, hogy hiány van, igyál - majd te iszol, és a szervezetednek az nagy megterhelés, hogy elérje azt az anyagcsere sebességet megint - mint a kocsi, amit megint fel kell gyorsítani...
Egyszer a marketingtanárnőnk az ásványvíz-eladással hozta összefüggésbe...:-P
Amúgy egyetértek azzal, hogy az emberi szervezet jelzi, ha valamire szüksége van. Ételre vagy folyadékra vagy pihenésre vagy bármi másra. Nem, nem akkor, amikor már "ki vagyunk száradva"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!