Tesómnak néha tejes, vajas ételek után fáj a hasa, puffad, és hasmenése van. Ennek mi lehet az oka?
én is megerősíteni kívánom azt emit az előttem szólók írtak.
Tejcukor érzékeny, kerülnie kell a tejtermékeket!
Szia, egyértelműen tejcukorérzékeny! Én is az vagyok, ez önmagában nem nagy valami, diétázni kell, ill. kétes esetre az orvos ír fel laktáztablettát, mely segít neki lebontani a tejet rosszullét nélkül. A gyógyszerről eltér az orvosok véleménye, van, aki monden további nélkül, van aki pedig egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkén ajánlja.
Háziorvos éppen adhat a tesódnak beutalót gasztroenterológiára, ott majd itatnak vele egy csomó tejcukrot, és fújnia kell egy gépbe 2 ótahosszáig 10 percenként. Utána elég szarul lesz ugyebár. Ezt a kört végülis megspórolhatja, ha elhagyja a tejet és tejtermékeket.
Laktózmentes tej, rizs és szójatej fogyasztható.
Sajtok közül a keménysajt, aminek nullához közelít a szánhidráttartalma (figyelni kell a csomagoláson.) Jó például a Pannónia, a Fittimo.
Sparban van laktózmentes tejföl.
Danone Activia joghurt fogyasztható.
Túrót én nem ajánlom.
Vaj nem fogysztható, helyette light margarint egyen.
Vigyázat! Visrliben, felvágottban, mogyorókrémben stb. sokszor van laktóz (tejcukor) - figyeljétek a csomagolást! MIndig!!!!!!!
Kifli, péksütik többsége nem fogyasztható, zsemle, kenyér igen.
Gyógyszerekkel is vigyázzatok - sokban van laktóz. Ilyenkor lehet egy negyed, nyolcad laktáztabit bevenni. (arányosan, mert egy tabi 1 pohár tej lebontásához elegendő)
Ajánlom Ambrus Krisztina Enni vagy nem enni c. könyvét, mely hasznos tanácsokat tartalmaz.
Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj!
Nem bírja a tejtermékeket. Helyettesítse a következőkkel:
TEJ >>> szójatej, zabatej, rizstej
TEJSZÍN >>> zabtejszin
SAJT >>>> növényi sajt
stb..
Ezek a dolgok könnyen beszerezhetőek bioboltokban, növényi tej otthon is nagyon egyszerűen elkészíthetőek. A sajtokat lehet mindenféle klassz növényi magszószokkal helyettesíteni.
Ha van kérdésed, írj nekem:
heian@freemail.hu
Gábor
Sok hasznos tanácsot kaptál. Én is laktózérzékeny vagyok, és én azt javaslom, hogy igenis menjetek el fújni, csak egyszer kell félévente. Egyrészt látszik, hogy javult-e valamennyit a helyzet, és az sokat számít. Másrészt tartós betegség, így kiemelt családi pótlék jár rá - ami jól jön, mert a laktózmentes élelmiszerek drágák. Harmadrészt gyakran jár együtt gluténérzékenységgel, és ezt ott egy vérvételből ki is derítik.
Ha pozitív lesz a teszt, akkor sem kell megijedni: eleinte teljesen laktózmentes diétát kell tartani, ez elég nehéz, de idővel lazítható picit.
Viszont van egy tuti módszer: probiotikumot kell szedni rendszeresen. A laktózérzékenység attól van, hogy hiányzik a laktózt lebontó enzimet termelő baktérium a vastagbélből. A probiotikum visszaállítja a rendes bélflórát, így a laktózos tünetek is megszűnnek. Jobbulást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!