Mit tehetek ha a mániákus depresszió jeleit észlelem magamon?
Mondjam el a szüleimnek? 15 évesen melyik pszichoógushoz menjek?? o.O
Először a legérdekesebb az volt amikor néztem a DR house egyik részét... amiben bennvolt a diliházban, és volt aza mexikói faszi, na én azzal eléggé azonosultam mármint a prögésével a hülyeségével optimizmusával szorongásával stb... mind1 szóval említették hogy mániákus depressziós, nem nagyon figyeltem oda erre...
viszont amikor láttam az egyik adón asszem a Da Vinci Learning en egy ilyen pszichológiai gondokat felsoroló filmet akkor volt egy nő aki ugyanebben szenvedett és elmondta hogy gyakorlatban hogyan is verődik le ez (negatívumok-pozitívumok) és akkor nekem LEESETT AZ ÁLLKAPCSOM! :O
Majdnem hogy minden dolgot amit elmesélt magamon is észrevettem a konkrét képzelgéseket amiket mesélt hogy átélt azokat pedig egytől egyig be tudom helyettesíteni :S:S:S:S
nagyon úgy érzem hogy megtaláltam hogy mi zavar engem hiszen már bő 5-6 éve gondjaim vannak, ebben látom a reményt hogy lehet kezelni
1.) A betegség neve mániás depresszió.
2.) Neked pedig hipochondriád van, ami leánykori nevén
képzelt betegség.
Suliban volt osztálytársam, amikor új betegséget tanultunk, mindig beleesett.
Egyszer mondtam neki, hogy másnap ne jöjjön iskolába, mert a cukorbetegséget tanultuk, és az amputáció volt a tananyag.
Ugyanmár ilyen korban(15-16 év) még egyátalán nem is lehet diagnosztizálni olyan betegséget mint a mániás depresszió.
(Nem ritka, hogy a helyes diagnózis felállítására akár 8-10 évet is várni kell, ami általában a 25–40 éves kor között történik meg)
A te korodban teljesen normális a "szélsőséges" hangulatingadozás az erőteljes hormontermelődés miatt.(pláne ha fiú vagy...tesztoszteron).
Pl:A magasfokú tesztoszteron termelődés miatt érezheted magad energikusnak,szárnyaló gondolkodásúnak,agresszívnak...stb(ami ugye a mánia tünetei) és ugyanennek köszönheted az időnkénti depis időszakokat is:lehangoltság,öngyilkosság gondolata,lelki problémák,dekoncentráció.
Kamaszkorban ez teljesen normális és minden ember átesik rajta és kinövi úgy 18-20 éves korára.
Egyébként önmagába a "mánia" nevű pszichológiai betegség is baromság.Hiszen a "mánia" definíciója szerint az összes nagy és híres vallásalapító,tudós,filozófus,karizmatikus politikus,sportoló is mániás beteg volt hisz mindegyikre illenek a mánia tünetei.
köszi a válszokat bár...
hipochondernek nem kellene elsőre kikiáltani értem a szélsőségesebb pillanatokat hogy jelenvannak a kamaszkorban... de attól még nem volt olyan hogy az összes családtagja megutálta volna... vagy az osztályában is csak kicsinyítőképzővel és megvetéssel hajlandóak a nevét használni, majdnem hogy mindenki elfordult tőlem és ezért gondolom azt hogy ez nem normális szakasz...
- ne nézz doktor house-t
-ne diagnosztizálgasd magad, nem vagy orvos.
- nem vagy mániás depressziós.
"de attól még nem volt olyan hogy az összes családtagja megutálta volna..."
Nem utálnak csak nem tetszik nekik a "szélsőséges" viselkedés.Ebben a korban szintealapvető dolog hogy a kamasz és a szülők között a viszony megromlik(kiknek jobban,kiknek kevésbé)
"vagy az osztályában is csak kicsinyítőképzővel és megvetéssel hajlandóak a nevét használni,"
Gondolom különc vagy,a közösség pedig nem szereti a különcöket.
Ilyenkor szokott az történni hogy az osztály pár alfahímje kinézi a különcöt és elkezdi piszkálni(ironikus megjegyzések,gúnyolódás,testi fenyítés)hogy ezzel is kimutassa a dominanciáját felette.A közösség többi tagja pedig ösztönszerűleg követi az alfahímeket.
Ilyen minden osztályközösségben megtörténik,nem egyedülálló eset a tiéd.
De vígasztaljon az a tudat hogy a különcök általába többre viszik mint a tömegemberek.
"majdnem hogy mindenki elfordult tőlem és ezért gondolom azt hogy ez nem normális szakasz..."
Hát ez is gyakran megesik kamaszkorban.A haverjaid is hasonlón mennek keresztül mint te(bár lehet hogy ők nem annyira erősen).Ők is hasonlóan olyan lelkileg labilis lények,csak kifelé mutatják a keménygyereket.
Mindenesetre nem ártana elmenned egy pszichológushoz(megbízható barátok híján)és kiönteni a problémáidat neki.Mert ezzel rengeteg belső feszültségtől és frusztrációtól szabadulnál meg.
2:45
Adsz még jó tippeket a kérdezőnek?
első-utolsó plz hagyd már abba nem vagyok hipochonder...
azt hiszed hogy hallok valamit és akkor egyből nekem is az lessz a bajom?
sokáig kerestem hogy hol van bennem a hiba, miért nemv agyok olyan mint a többi (ez tudom általános kamaszfelfogás) de az hogy valamire foghatom hogy sok esetben kívűlről nzéve szerencsétlen vagyok, vagy látok esélyt arra, hogy változtassak rajta az nekem nagyon sokat jelent, hiszen már 5. sulimba járok és minden környezetben ugyanúgy viselkedek és mindig csak a környezet változtatásával akartam javítani a helyzeten
most kinnhagytam a közös gépen az egyik, ezzel a betegséggel foglalkozó weboldalt és ahogy elnéztem olvasták, mert már pedzegették a témát, szóval nem lebasztak hanem inkább megpróbáltak segíteni rajtam.
:)
nem depressziós vagy hanem hipochonder
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!