Evés közben mindig fuldokló néni. Mi lehet a baj?
Figyelt kérdés
Szóval, van egy idős néni pl.Sára, akinek bevásárolok+intézem az ügyeit.Ő gondozza a nővérét pl:Éva, ő a gyámja, mert a néni szellemileg meg fizikailag is le van robbanva... Kb. egy hónapja az idősebb evés közben állandóan fuldoklik, öklendezik, de úgy, mint aki meg akar halni... A másik meg mindig azt hiszi, hogy biztos tömi magába a kaját, mert nem 100as, és csak kiabál vele, hogy mondtam már ne tömjed. Megfigyeltem,h az idős nem tömi és akkor is fuldoklik. De tényleg majdnem infarktust kapok, hogy ott fullad meg előttem. Minden kajálásnál. Mondtam a normális néninek,h ha jön hozzá a doki, nézesse meg nincs e szűkülete vagy vmi, mert ez nem normális. mindegy milyen kaja, főzelék, leves vagy kenyér, ugyanez van.De a normális megvan győződve róla, hogy azért fuldoklik mert tömi.Nem szólhatok nagyon bele, nem vunk olyan kapcsolatban. Mit tegyek, mi lehet a baj? Félek h az idősebb egyszer a szemem előtt fullad meg...2010. nov. 28. 19:01
1/3 anonim válasza:
Mindenképpen orvos, és minél előbb! Rengeteg oka lehet a dolognak, és ha így marad, egyszer tényleg vagy megfullad vagy a félrenyelt kajától kap egy hatalmas tüdőgyulladást.
2/3 anonim válasza:
Sajnos nagyon gyakori idős korban a nyelési zavar, félrenyelés. A szakember ezt írja róla:
"Az idős embereknek leggyakrabban a folyadékok lenyelése, félrenyelése okoz gondot. Emiatt étkezés közben köhögnek, krákognak; ez nekik és a környezetüknek egyaránt meglehetősen kellemetlen, pedig az előzőkben már említett sűrítőanyagokat a kávéba, teába, gyümölcslébe, üdítőitalba, esetleg levesbe keverve ez a probléma megoldható. A sűrűbb, viszkózusabb folyadék lassabban halad az orofarigeális szakaszon, s az idős embernek, akinek a nyelési reflexe nehezebben váltódik ki, a motoriuma lelassult, lenne ideje érzékelni a folyamatot, s felkészülni a nyelésre."
Mindenképpen konzultálni kellene gégész szakorvossal.
3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Megpróbálom megmondani valahogy a fiatalabb néninek. Már többször próbáltam, de mindig azt mondja, h csak tömi mert mohó. nem tudtam megmagyarázni, hogy nem. De most határozott leszek.Majd megírom, mi lett. Remélem nem lesz késő.
2010. nov. 28. 20:26
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!