Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Nagyfokú idegeskedés, és...

Nagyfokú idegeskedés, és szorongás felviheti az éhgyomri cukromat 8,0 körülre?

Figyelt kérdés

Azért nem értem, mert itthon, nyugodt körülmények között mindig jó értékeket szoktam mérni. A mérés napján például 5,7-et mértem, két órával érkezés után.

Mire utalhat ez?

Köszi!

febr. 17. 14:33
 1/7 anonim ***** válasza:

Ha a magas éhgyomri vércukorszintet rendes vénás vérvétel során mérték, az pontosabb, mint az otthoni vércukormérés. És oké, 5,7 otthon az étkezés utáni vércukrod, de mennyi az éhgyomrid, ha otthon méred?

Valószínűleg aznap szimplán magasabb volt a vércukrod, plusz igen, az idegesség is növelheti valamennyire, meg ugye a vénás vérvétel pontosabb értéket mutat, szóval valószínűleg alapból egy kicsit magasabb a cukrod, mint 6.

Nekem általában itthon az éhgyomrim 5,4 körül van, rendes vérvételen pedig sokszor 6.0-6.4 körül. Sajnos az a valóság.

febr. 17. 14:59
 2/7 A kérdező kommentje:
Nekem is 5,2-6,3 között szokott mozogni az éhgyomrim itthon. Ezért lepődtem meg nagyon. Saját méréseim alapján legalábbis nagyon meg tudja dobni a szorongásom.
febr. 17. 15:04
 3/7 anonim ***** válasza:
Ha figyelsz rá, akkor mindegy ez az egy kiugró érték. Az otthoni mérések nem annyira pontosak, de ha azok általában nem haladják meg a 6.0-át, akkor nem lesz bajod, oké a vércukrod. De gondolom ha így méred, akkor vagy cukorbeteg vagy, vagy van rá tendenciád, szoktál nézetni HbA1c-t (2-3 havi vércukor átlagát mutatja)?
febr. 17. 15:08
 4/7 A kérdező kommentje:
Hivatalosan még nem vagyok cukros, csak nagyon szorongós ebben a témában az utóbbi időben. A havi átlagok 5,8-6,0 között szoktak mozogni, ezért nem értem ezt az értéket. Rettenetesen megijeszt, pedig igyekszem jól enni, és mozogni.
febr. 17. 15:20
 5/7 A kérdező kommentje:
Azóta is... két órával "ebéd" után 6,5. Nem tudom, mi volt velem aznap reggel, de azt hittem, kiugrik a szívem közben.
febr. 17. 17:20
 6/7 anonim ***** válasza:

Menj a háziorvoshoz, kérj tőle cukorterheléses vérvizsgálatot (ha az éhgyomrid 8 volt, akkor valószínűleg ki fogja írni). Azzal mindenre fény derül, hogy amúgy cukorbeteg vagy-e.

De amúgy ne aggódj, az otthon mért 5-6 közti értékek jók, az egyszeri 8-as éhgyomri nem jelent semmit, de ha tényleg túl magas lenne a cukrod folyton és az életmód változtatás nem segít, akkor max. egy kis gyógyszerrel könnyen segíteni lehetne rajta. Attól sem kell megijedni. De azért amiket mérsz, nem rossz!

Persze ettől még elmennék a háziorvoshoz, jó ha hivatalosan is utána van járva a dolgoknak és pontosan tudod, hogy mi a helyzet.

Ha esetleg van túlsúlyod, akkor a fogyás is jelentősen javíthat az értékeken.

Most nem tudom, hogy a HbA1c-re érted hogy 5,8-6 közt szokott lenni, vagy pedig a te otthon mért értékeid havi átlagára, mindenesetre ha a HbA1c 5,6 fölött van, az hivatalosan prediabétesznek számít. Szóval érdemes a háziorvossal konzultálni, de nincsenek rettenetes értékeid, nyugi.

febr. 17. 17:22
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a megnyugtató szavakat!

Igen, van rajtam némi túlsúly (26,20-as BMI), és ebből is lett elegem. Pár hete teljes életmódot váltottam (napi, ahogy befér, legalább egy óra intenzív séta + csak hal és zöldségek). Az utolsó két hétben le is pattant 4 kiló, ami szintén kicsit gyors, tudom.

HbA1c-t még nem mérettem sosem, eszembe sem jutott. Ezek az otthoni kis mért értékeim. A leghúzósabb eddig 7,4 volt egy kiadós, szénhidrátban, cukorban gazdag reggeli után (két órával), de a harmadik órában az is lement 5,4-re.

8-at sosem mértem még itthon, jóllehet, nem is idegeskedek általában annyit rajta, mint ott és akkor.

febr. 17. 18:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!