Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Mostanaba sokat faj a fejem,...

Mostanaba sokat faj a fejem, hanyingerem van, szedulok. Az alabbi tunetek alapjan (lasd leiras) lehet valos a problema?

Figyelt kérdés

Ha sokat porgetem a facebookot, vagy a telefonon sokat logok, tobbynire porgetek, utana erzem,hogy valami nincs rendben. Mint mikor utazok a buszon es konyvet olvasok. Enyhe hanyinger, szedules es zavart vagyok kicsit.

De mellette pl tok ehes vagyok,mert mondjuk nem ettem meg reggelit,de hanyingerem van mellette. Vernyomas rendben, doki szerint valami ful betegseg lehet mogotte. Adott is ra valami bogyot.

Kicsit utanaolvastam es letezik olyan hogy cybersickness (sry csak angol megfelelot talaltam) de kis google utan kidobta,hogy kiberbetegség.

Sosem voltam nagy pc vagy konzol jatekos. Nem erdekeltek sosem.

Korabban sosem volt ilyen jellegu panaszom. Viszont amiota tobbet vagyok a telefonon azota igen. Akinek van hasonlo problemaja vagy tapasztalata, ala tudna tamasztani,hogy ez letezo dolog?

#mobil #Facebook #nem,nem vagyok terhes #cybersickness #kiberbetegség
nov. 26. 10:31
 1/4 anonim ***** válasza:
Igen, én is szoktam érezni hasonlót, de sosem tudtam, hogy tényleg attól van-e. De ezek szerint valószínű igen, mert mindig a telefon váltja ki nálam és ezek szerint más is van így vele.
nov. 26. 10:37
 2/4 sa Dale Cooper válasza:

Nem feltétlen betegség, valószínűbb, hogy szimplán csak edzetlen az egyensúlyért felelős rendszered (három félkörös ívjárat a belső fülben).

Azoknál, akik kevés mozgáskoordinációs feladatnak, egyensúlyozást igénybe vevő mozgásformának voltak kitéve, gyakrabban fordul elő e mérgezéses-gyomortartalom ürítős reflex.

Amikor az agy azt érzékeli, hogy látszólag indok nélkül szédül, akkor feltételezhetően mérgező dolgot evett (a test gazdája), amitől szabadulni kell -> hányinger, hányás. Ez egy evolúciós reflex.

Akik kevés egyensúlyi "kiképzésnek" voltak kitéve, könnyebben összezavarodik az agy érzékelése. Amikor a szem más mozgást közvetít, mit a fül, akkor könnyebben jön a szédülés, ami szintén egy önvédő reflex, ráadásul nagyon mély, ősi.

Ergo fejletlenebb belsőfül esetén könnyebben zavarba hozható az egyensúlyérzékelés. Járművön való mozgó táj nézése, olvasás gyors oda-vissza szemmozgásai, az okoseszközök tartalmának pörgetése (szintén a gyors szemmozgások. Vagy bármi hasonló, amikor a szem más látszólagos mozgást közvetít, mint a test. Ellentmondás, ami kiváltja az egyensúly visszanyerésére irányuló reflexet, mintegy egyensúly-reset.

Gyanítom, hogy némileg javítható lenne ez a tünet, tünetegyüttes, ha rendszeresen tréningeznéd az egyensúlyérzékedet, test-tudatodat. Valami olyan mozgásformával, ami ezeket egyszerre dolgoztatja meg, apró motorikus és akrobatikus mozgások.

Pl. egészségmegőrző harcművészetek.

nov. 26. 11:20
 3/4 A kérdező kommentje:
Koszi a tippet, evek ota Tai chi -zom.
nov. 26. 11:22
 4/4 sa Dale Cooper válasza:

Kiváló! Helyben is vagyunk! Beszélj a mestereddel, kérj tanácsot, hogyan lehetne ezt az oldalát erősíteni!

Szerintem fogsz hallani hasznos dolgokat, ha ilyen irányban kutakodsz.

nov. 26. 11:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!