81 ml/perces GFR-EPI, mennyire kell aggódjak?
32L, most kaptam meg a vérvételem eredményét. Apukámnak dialízise volt, szóval paranoiás vagyok ezzel kapcsolatban (tudom, az 15 alatt van, de nem akkor kell elkezdeni figyelni a vesémre, amikor 20-nál járok)
Tudnék valamit tenni, hogy javítsam? Lehet-e ezt még egyáltalán javítani? Tudom még gyógyítani a vesémet?
A kreatininem bőven határon alul van (83, 100 a határ) és a karbamid az még alacsony is. Tudtom szerint ezek még a veséhez tartoznak.
Megyek orvoshoz, de még egy hónap múlva csak, és most rágódom ezen.
1. cukorbeteg volt, amit csak akkor vettek észre, amikor stroke-ot kapott és bekerült a kórházba, mert amúgy kerülte az orvosokat, amennyire csak tudta.
2. autoimmun pajzsmirigy beteg vagyok. Túl súlyos. IR szélén, de hivatalosan még nem az (évente megyek cukorterhelésesre). Pajzsmirigyre szedek gyógyszert mást nem.
2. Nem dohányzok, évente max 10-szer iszok, de többnyire még annyit se és akkor is 1-2 pohár bort max. Semmiféle drogot nem szedek, kávét se iszok. Fekete teát is talán havonta egyszer max.
3. Az gyógyszertáros? Minek hívják és mire jó?
4. GFR-es még nem volt, ez az első alkalom. Gyulladás van a testemben és góc kutatás van éppen és ezért kérte az orvos, mert próbáljuk megtalálni a góc okát.
#3 vagyok: vizelet stixre gondoltam. Egy bigyó, amit belelógatnak a pisibe, és kimutatja, ha vörös vértestek vagy fehérje van benne. Mást is kimutat, de az kevésbé érdekes. A fehérjét laborban is tudják mérni, akkor az albumin/kreatinin index az érdekes.
Ha nincs minimális mennyiségű fehérje sem a vizeletben, akkor nem kell aggódni.
Ha a cukorterhelések eredménye nem stabil, hanem romló tendenciát mutat, akkor nem kell megvárni, hogy cukorbeteg legyél, a metformint hamarabb is el lehet kezdeni (ha az orvosod is úgy gondolja).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!