Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » 81 ml/perces GFR-EPI, mennyire...

81 ml/perces GFR-EPI, mennyire kell aggódjak?

Figyelt kérdés

32L, most kaptam meg a vérvételem eredményét. Apukámnak dialízise volt, szóval paranoiás vagyok ezzel kapcsolatban (tudom, az 15 alatt van, de nem akkor kell elkezdeni figyelni a vesémre, amikor 20-nál járok)

Tudnék valamit tenni, hogy javítsam? Lehet-e ezt még egyáltalán javítani? Tudom még gyógyítani a vesémet?

2024. jún. 10. 21:39
 1/9 A kérdező kommentje:

A kreatininem bőven határon alul van (83, 100 a határ) és a karbamid az még alacsony is. Tudtom szerint ezek még a veséhez tartoznak.

Megyek orvoshoz, de még egy hónap múlva csak, és most rágódom ezen.

2024. jún. 10. 21:43
 2/9 Ypszilon1980 ***** válasza:
70%
81 GFR teljesen jó, semmi ok az aggodalomra, majd ha lecsökken 50 alá, akkor aggódj. Sokat kell inni.
2024. jún. 10. 21:48
 3/9 anonim ***** válasza:
Nincs elég információ: mi miatt lett vesebeteg apukád? Neked van-e valamilyen más ismert betegséged, szedsz-e gyógyszert, dohányzol-e. Kellene egy vizeletcsíkot is csinálni. Voltak-e korábban laborjaid, azon mennyi volt a GFR?
2024. jún. 10. 22:29
 4/9 A kérdező kommentje:

1. cukorbeteg volt, amit csak akkor vettek észre, amikor stroke-ot kapott és bekerült a kórházba, mert amúgy kerülte az orvosokat, amennyire csak tudta.

2. autoimmun pajzsmirigy beteg vagyok. Túl súlyos. IR szélén, de hivatalosan még nem az (évente megyek cukorterhelésesre). Pajzsmirigyre szedek gyógyszert mást nem.

2. Nem dohányzok, évente max 10-szer iszok, de többnyire még annyit se és akkor is 1-2 pohár bort max. Semmiféle drogot nem szedek, kávét se iszok. Fekete teát is talán havonta egyszer max.

3. Az gyógyszertáros? Minek hívják és mire jó?

4. GFR-es még nem volt, ez az első alkalom. Gyulladás van a testemben és góc kutatás van éppen és ezért kérte az orvos, mert próbáljuk megtalálni a góc okát.

2024. jún. 10. 22:37
 5/9 anonim ***** válasza:
Ez tökéletes, semmi jelentősége. Sok helyen nem is nézik csak azt, hogy több-e 60-nál, és annyit írnak, hogy 60 felett normális.
2024. jún. 10. 23:41
 6/9 anonim ***** válasza:
Javítani simán lehet. 45 vagyok, volt már nekem 60 valamennyi, aztán úgy, hogy nem csináltam semmit, magától felment 80-90 körülire.
2024. jún. 10. 23:43
 7/9 anonim ***** válasza:

#3 vagyok: vizelet stixre gondoltam. Egy bigyó, amit belelógatnak a pisibe, és kimutatja, ha vörös vértestek vagy fehérje van benne. Mást is kimutat, de az kevésbé érdekes. A fehérjét laborban is tudják mérni, akkor az albumin/kreatinin index az érdekes.

Ha nincs minimális mennyiségű fehérje sem a vizeletben, akkor nem kell aggódni.

Ha a cukorterhelések eredménye nem stabil, hanem romló tendenciát mutat, akkor nem kell megvárni, hogy cukorbeteg legyél, a metformint hamarabb is el lehet kezdeni (ha az orvosod is úgy gondolja).

2024. jún. 11. 07:01
 8/9 anonim ***** válasza:
Az, hogy van ahol 60 a határ nem azt jelenti, hogy a 81 tökéles. Nem minden laborban ugyanaz a mérési technika, ezért más és más a határérték. Ahol 90 a határérték, ott a 81 már enyhén kevés. Mivel a többi vesefunkciós értéked rendben van, valószínű, hogy kevesebbet iszol, mint kéne. Ilyenkor napi 2-2,5 liter, nyáron a melegben napi 3-3,5 liter folyadékot (leginkább víz), meg kéne inni.
2024. jún. 11. 08:49
 9/9 anonim ***** válasza:
100 százalékos veséje keveseknek van
2024. jún. 11. 14:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!