Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Pszichológust vagy Pszichiáter...

Pszichológust vagy Pszichiátert kell keresnem?

Figyelt kérdés

Vagy mindkettőt keressek?

Nos egy fél éve sajnos enyhe pánikrohamaim voltak de azok nagyjából meg szűntek már mert próbáltam tenni érte.

Szorongásom vagy stresszem viszont van sajnos... De nem tudom melyik.

Néha ilyen rossz kedv fog el meg ilyen furcsa érzésem van a mellkasomba van mikor izgulást érzek vagy feszültséget vagy ilyesmit... De ha csinálok valamit elmúlik csak nem olyan egyszerű terelni a gondolatot róla :/.

Néha hallom ha fekszek a fülembe hogy dobog a szívem meg érzem a mellkasomba is. Sajna minden kis érzésre azonnal rosszul reagálok. Pl kicsi fájdalom itt vagy fura érzés ott egyből az egész testembe ilyen fura bizsergő érzést érzek kicsit felmegy a pulzusom meg rossz lesz a közérzetem. Próbálom azt hogy ez csak ilyen átmeneti meg nem is kéne ezt észre vennem de olyan mintha már a testem előre bepánikolna...

Volt mikor szédülés érzésem volt de az már rég volt szerencsére..

Volt hogy felment a pulzusom csak úgy mert rám jött a pánikroham de ez is elmúlt és csak ez a mellkasi fura érzések maradtak meg.

Néha sírok is sajnos..

Próbálok ellene tenni és nem rápánikolni csak nem egyszerű a dolog.

Járok futni, jógázok, meditálok azok segíteni szoktak. Citromfű teát szoktam inni stb...

Próbálok tenni ellene csak nem egyszerű ezért is kerestem fel orvost.

De van hogy 4-5 napig nincs semmi bajom.

Meg igazából mindig más tünetem van. pl 1 hónapig ez azután 1 hónapig másmilyen... Volt mikor szívszúrásom volt meg mellkasi nyomó fájdalmam de pl azok már megszűntek ehelyett most ilyen néha ízgulós feszülős érzésem van... De ez se mindig

Viszont félek attól hogy ez miatt most én kapok egy szívinfarktust vagy stroekot vagy ilyesmit... (Igen sajnos utánalvastam ezeknek és ez is rátett biztosan egy lapáttal)

(Kivizsgált egy maszek kardiológus a szívem teljesen tökéletes)

25/F vagyok.

Alapjáraton 65-70 a pulzusom de mikor valami lánnyal találkoznék vagy izgulok vagy felkell mennem a HR-re vagy bevásárlásnál tetszik egy lány elkezd úgy felszaladni a pulzusom mint az állat... Olyan remegek is meg minden bajom van.

Néha tudom kontrollálni de nem mindig...

2022. dec. 27. 17:24
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
48%
Mik a lehetőségeid? Nekem a pszichiáter azt mondta hogy a gyógyszeres terápia hatékonysága manapság semmiben nem marad el a pszichoterápiától. Utóbbi tb-re nincs vagy ha van, olyan is. Továbbá utóbbihoz ki kell fogni az összhangot és úgy is sokáig tarthat. Ha valakinek van szimpatikus pszichológusa, és pénze, ideje rá, akkor ne szedjen gyógyszert hanem próbálja ki. Ha valamelyik nincs meg, akkor a másik út is járható. Jelzem hogy ezt nem azért mondta mert meg akart tömködni gyógyszerekkel, ismerősöm inkább járni akart hozzá, jár is, hasznosnak találja.
2022. dec. 27. 18:56
 12/21 A kérdező kommentje:
Hát a legjobb választást akarom igazából. Mert hallottam hogy pl valaki ha leakart jönni ezekről a gyógyszerekről utána nagyon rossz volt nekik meg visszajött a szorongás stb..
2022. dec. 27. 19:03
 13/21 anonim ***** válasza:

Úristen, komolyan...

"Nekem a pszichiáter azt mondta hogy a gyógyszeres terápia hatékonysága manapság semmiben nem marad el a pszichoterápiától"

A kettő totál mást csinál és máshogy is közelíti a problémát.

"Jelzem hogy ezt nem azért mondta mert meg akart tömködni gyógyszerekkel"

De azért mondja. Mivel részesedést kapnak sok esetben a kiajánlott gyógyszerből. A háziorvosoknál is megfigyelhető ilyen, nem kell pszichiáterig menni.

A gyógyszer nem fogja a probléma gyökér megoldani. Szedheted egész életedben a gyógyszert, ha az neked jó és te vállalod a hosszútávú rizikófaktorokat, de ha abbahagyod, akkor semmi garancia nincs rá, hogy nem szakad-e rád az egész még jobban, mint előtte.

Lehet gyógyszert használni és van, hogy kell is, de tudatlanságból ne verd át a kérdezőt!

2022. dec. 27. 19:05
 14/21 anonim ***** válasza:
Akkor ne válassz. Szedj gyógyszert és járj terápiára.
2022. dec. 27. 19:05
 15/21 anonim ***** válasza:
24%
13 Na és ha máshogy közelíti a problémát? Attól még lehet a hatékonysága hasonlóan jó. Szálljál lefele a lóról. Mondom, vállalja a pszichoterápiát is, gondolhatod hogy jobban keres az óradíjon mint a százforintos gyógyszeren. Úgyhogy nyugodtan kihúzhatjuk a szokásos "mert azon keres" érvelést.
2022. dec. 27. 19:09
 16/21 A kérdező kommentje:
Addig hogyan tudok enyhíteni ezeken a dolgokon?
2022. dec. 27. 19:35
 17/21 anonim ***** válasza:
Nyugtatóval, amíg más segítség nincs.
2022. dec. 27. 19:37
 18/21 A kérdező kommentje:
Nincsen sajnos nyugtatóm.. Házi orvos se nagyon akar felírni
2022. dec. 27. 20:09
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Annak biztos oka van ha nem akar. Vény nélkül is kaphatók nyugtató hatású készítmények, macskagyökér, ilyesmi, pl Valeriana.
2022. dec. 27. 20:26
 20/21 anonim ***** válasza:
48%
Igaz azok nem sokat érnek.
2022. dec. 27. 21:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!