Mindenkinek van mandulaköve? (tehát amikor felköhögsz egy ilyen apró, sajtszerű kis sárgás büdös izét a torkodból, nem lehet szebben leírni köznyelven) Tehát ez minden egyes embernél, vagy legalábbis a legtöbbnél általános csak nem beszélünk róla?
Valóban nincs vele tennivaló. De elég undorító dolog. Elvileg irrigátorral ki lehet öblíteni őket. Ezért kérdezem, hogy ez mennyire gyakori, mert ha valami rendellenesség, akkor veszek egy irrigátort és rendszeresen öblítem a mandulámat, bár ilyenről én nem hallottam. Vagy kiszedetem.
Ha van másnak is, csak titkolja. (kis sárga gumó, gondolom havonta egyszer találkozik vele általában az ember, addig meg a mandulájában érik, növekszik) akkor viszont nem kell így aggódnom miatta.
Ha túl gyakori, akkor érdemes vele orvoshoz fordulni. Lézeres kezeléssel lesimítható a mandula érdes felülete (=kisebb eséllyel tud felgyűlni a sok cucc), legrosszabb esetben akár a mandulát is kiveszik, ha állandó panaszt okoz.
Nekem gyerekként/kamaszként is volt, sose tudtam, mi ez. Mivel jellemzően erős köhögésnél került elő, én gyerekfejjel egy darabig azt gondoltam, valami a tüdőmből kerül elő, és nagyon féltem tőle.
Felnőtt fejjel már tudom persze, mi ez. Komoly panaszt ritkán okoz, egyszer vagy kétszer volt olyan, ami mélyre volt tapadva, és úgy kellett kipiszkálni.
Egyébként szerintem sokkal több embernek van, mint aki tud róla, csak egészségés mandulák és megfelelő szájhigiéné mellett sokszor fel se tűnik. (Akinek meg ki van véve a torokmandulája, az meg logikusan nem is találkozik vele.)
Szerintem felesleges hozzá bármit venni külön, rendszeres szájvizes, esetleg sós vizes öblögetéssel elősegítheted, hogy kevésbé alakuljanak ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!