Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Ez normális vérnyomás?

Ez normális vérnyomás?

Figyelt kérdés
22 éves vagyok és lemértem a vérnyomásom mert néha szédülök meg nagyon nem érzem magam jól, bevagyok lassulva mint a lassított felvétel, olyan 92-105 max között ingadozni, reggel amikor mértem 101 volt és 78 a pulzusom, most akkor vagy a depresszióm miatt vagy a vérnyomásom miatt értem magam annyira rosszul meg belassultan?
2022. szept. 25. 21:50
1 2
 11/15 hosszúhajú ***** válasza:
10. szerintem olvass utána, valamit benéztél.
2022. szept. 26. 20:25
 12/15 anonim ***** válasza:

11. Ti néztetek be.

[link]

2022. szept. 26. 22:59
 13/15 hosszúhajú ***** válasza:
a 90 a normális legeslegalsó határa, szám szerint éppen hogy még normális. szám szerit neked van igazad. egyébként meg alacsony. tudod mit, legyen határeset.
2022. szept. 26. 23:30
 14/15 anonim ***** válasza:
A kérdezőé meg 92-105 közötti, szóval lehet újra pontozni a válaszokat...
2022. szept. 27. 08:03
 15/15 anonim ***** válasza:

A vérnyomás érték mindig 2 számból áll, plusz a pulzus a harmadik. Systole/Diastole + pulzus. (Szisztole per diasztole, és pulzus.) Mind a három szám fontos. Az első, a szisztolés érték azt mutatja meg, hogy milyen erős nyomással pumpálja a szíved a vért a testedbe, a különböző szerveid felé, a második érték, a "per" vagy diasztole pedig azt mutatja meg, hogy milyen erős nyomással tér vissza a szívedbe a vér, két szívdobbanás között.

Az optimális vérnyomás nyugalmi helyzetben 120/80 Hgmm (higanymilliméter), a pulzus pedig 75-80 körül a legjobb.

A szám, amit te leírtál (92 és 105 között) nem a pontos vérnyomásodat mutatja, hanem annak csak egy részét, így nem lehet tudni, hogy alacsony vagy magas-e a vérnyomásod. Ha a szisztolés értéked van 92 és 105 között (a per jel előtti szám), akkor egy kissé alacsony a vérnyomásod, mert az optimális 120 alatt van, de ha ezek az értékek a diasztolés értékeidre vonatkoznak (a per jel után), akkor viszont az optimális 80-nál magasabb a vérnyomásod. Tehát ebből a számból nem sok minden derül ki, amit leírtál. Mire vonatkozik a 92 és a 105? 92/mennyi és 105/mennyi vagy mennyi/92 és mennyi/105?

Általában, többnyire, az esetek többségében akinek alacsony a vérnyomása, annak mind a két értéke alacsony, akinek meg magas a vérnyomása, annak mind a két értéke magas. De vannak kivételek is, amikor az egyik alacsony, a másik meg magas vagy fordítva. Ezeket hívjuk izolált magas vérnyomásoknak. Nálad nem lehet tudni, hogy most alacsony-e vagy magas-e a vérnyomásod, mert csak az egyik értéket írtad le. Ez alapján lehet arra is következtetni, hogy:

A.) vagy alacsony a vérnyomásod, ha mind a két értéked alacsony (az egyiket nem tudjuk, mert nem írtad le) (de ennek nagyobb a valószínűsége)

vagy

B.) lehet izolált magas vérnyomásod is, ha az egyik alacsony a másik meg magas.

Tehát lényeg a lényeg: Lehet alacsony is a vérnyomásod meg izolált magas is, attól függően, hogy mi a másik érték, amit nem írtál le. Ha megméred pontosan, több alkalommal, akkor abból már lehet tudni, hogy alacsony-e vagy magas. Pl. 92/80 vagy 105/80 vagy 120/92 vagy 120/105. Fontos, hogy mindig 2 számból álljon a vérnyomás érték, mert csak akkor lehet megmondani, hogy alacsony vagy magas.

A pulzusod az teljesen rendben van, az tök jó.

A szédülés, rossz közérzet, a belassulás pedig olyan tünetek, ami mindkét vérnyomás típusnak lehet a tünete, a túl alacsony és a túl magas vérnyomásnak is. Ha megméred többször, pontosan, akkor már tudni fogod, hogy az optimális 120/80-hoz képest alacsony vagy magas-e és ennek megfelelően tudod kezelni vagy tudsz orvostól segítséget kérni, ha magas. De szerintem inkább a szisztolés értékre vonatkozik a 92-105-ös érték, amit írtál, ez alapján valószínűbb az alacsony vérnyomás. Keress rá a neten, ha bebizonyosodik, hogy túl alacsony és emiatt szédülsz, hogy mit lehet tenni alacsony vérnyomás ellen.

2022. szept. 30. 11:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!