Miért jobb korán feküdni és korán kelni?
Üdv!
Úgy vélem felfedezni magamon, hogy ha mondjuk 2-től 10-ig alszom akkor egyáltalán nem pihenem ki magam, fáj a fejem, mintha alva járnék.
Ha 10-től alszok mondjuk 6-7ig, akkor sokkal jobb a helyzet.
Ez miért van?
Esetleg valami tipp? Kifejezetten éjszakai bagoly típus vagyok, szeretek ilyenkor gépezni, tanulni, dolgozni. Tulajdonképpen produktívabbnak érzem magam.
Valahogy át tudnék állni, hogy ez ne jelentsen problémát?
A válaszokat köszönöm! :)
Kétféle ember van, pacsirta és bagoly. Aki pacsirta, abból soha nem lesz bagoly. Senki nem tudja miért.
Mert a szervezet a természetes sötétedés hatására kezdi el termelni az alvást segítő melatonin nevű hormont, ezért egészségesebb és pihentetőbb a napszakoknak, a sötét/világos periódusoknak megfelelő alvásritmus.
Átállni úgy próbálj, hogy fokozatosan negyed vagy fél órával korábban feküdj le, így nem borul fel hirtelen, drasztikusan a biológiai órád.
Nem feltétlen jobb. Amúgy én olvastam cikket, amiben írták, hogy több a bagoly típusű ember. Illetve a korai emberek őrködésére vezették vissza a bagoly típus létjogosultságát.
Én például a korán kelést nem bírom, tök mindegy, mennyit aludtam (amúgy 9 óra az alvásigényem). Ha hajnal 6-kor kell ébrednem, akkor elképesztően erősen álmos vagyok és a fogkefével a kezemben is elalszom egy-egy pillanatra akkor is, ha este 10-kor már aludtam.
Mindenkinek más a bioritmusa, csak a munka miatt nem tud a többség a sajátjának megfelelően élni és innen ered a sok kávézás, álmosság, kajakóma stb.
10-től 6-ig aludni az átlagosnak számít, az óraátállítások is ennek a csoportnak akarnak a legjobban kedvezni.
Esetleg iktass be egy ebéd utáni alvást.
Nem jobb.
Nem mellesleg, ha egy bagoly típusú ember pl tárgyal egy pacsirta típusúval, akkor a bagoly típusú ezt mindig kipihentebben teheti, bármikor is van ez a tárgyalás. Máris egy előny.
A sötétedéses dolgot meg hagyjuk, télen sem szoktak délután fél 6-kor kidőlni az emberek és nyáron sem pattannak ki frissen 5 óra alvás után hajnali 4-kor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!