Első Pfizer oltás után volt másnak is felerősödött szagérzékelése?
Kb három hete kaptam meg az első Pfizer oltásomat, semmilyen tünetem nem volt a rákövetkező napokban. Most egy-két napja viszont észrevettem magamon, hogy mintha sokkal intenzívebben érezném a szagokat, mint általában szoktam. Az anyukámnak is volt ilyesmi tünete, de nála sokkal hamarabb jelentkezett, négy nappal az oltás után, ezért furcsállom kicsit ezt a három hetet.
Nem tudok másra gondolni, hogy mitől lehetne, terhes nem vagyok.
19/l
Nekem már jóval az oltás előtt felerősödött, mert terhes vagyok :-) Sőt, a próbálkozós hónapokban is többször "tapasztaltam" ilyet. Szóval nem olyan nehéz ezt beképzelni.
Az oltás után viszont semmi extrát nem tapasztaltam. Én nem gyanakodnék az oltásra, mint okra, mert ugyan a covid okozhat szaglásvesztést, de ennek ismert a hatásmechanizmusa nagyjából, és az alapján nem várható, hogy az oltás meg erősödést okozzon.
Ez inkább a covid fertőzes tünete, ugye oltás után is ugyanúgy megfertőződsz, mint nélküle, csak elvileg enyhébb lefolyású.
Én pl. a teljes szaglásvesztésem előtt 2 napig kegyetlen távolságból kiéreztem bizonyos összetevők szagát ételekből, nem is akartam elhinni.
Egyebként meg hormonális változást is jelezhet a szaglás változása.
Maga az oltás természetesen egyik esetben sem fertőző (van aki ezt hiszi, azért írom).
Utána ha találkozol a vírussal, akkor pedig még nem tudjuk, hogy pontosan mennyire biztosan véd meg magától a megfertőződéstől, de az mRNS vakcinákra valóban van olyan adat már, hogy valószínűleg nagy eséllyel védenek. A többinél sem kizárt ez. A tünetek létét-nem létét könnyebb mérni, ezért volt először csak erről információnk.
#6 miféle hülyeséget terjesztek?
Emelt biológia érettségivel csak tudom, hogy az mRns és az oltás mit is jelent.
Leegyszerűsítve csak a kórokozó tüskefehérjéinek a tervrajzát juttatja be a szervezetbe, amire az immunrendszer megtanul reagálni és utánna felszívódik a szervezetből. A tüskefehérje az a kapcsolódási pont, amivel a vírus csatlakozik a sejthez, belejuttatja az örökítő anyagát és ezzel kényszeríti vírus termelésre azt. Nincs az az isten, hogy az Mrns vakcina miatt a sejtek elkezdjék termelni a vírust, mert ahhoz egy élő vírus örökítő anyaga kellene.
#8: hol írtam olyat, hogy az oltas fertőzne?
Azt írtam, hogy az oltas után ugyanúgy megfertőződhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!