Ha arcon harapott a kutya mi a teendő?
Szia!
A 70%-os alkohol sem pusztít el minden baktériumot és vírust, ami a kutyák szájában tenyésznek. Igaz, a kutya nyála tisztító is, de nem harapásnál. A kézfertőtlenítő egészséges, sebmentes bőrre van kitalálva, nem jut be a sebek legmélyére, nem mossa ki igazából a sebet. Ha pedig mégis sikerülne valahogy nagyon alaposan beledörgölni mindenhova, akkor sem garantált, hogy mindent megöl. Igaz, van immunrendszered, ami védekezik helyetted, nagy valószínűséggel nem lesz baj. De esély mindig van rá, hogy valami igazán nagy, igazán komoly problémát okozzon egy ilyen "mondvacsinált" sérülés is. Láttam már egy apró karcolást is csúnyán elfertőződni, pedig az a sebecske is szépen ki lett mosva. Pár nap múlva gennyes volt és eléggé kellemetlen szagú. Végül kórház lett a vége, ahol majdnem egy ujja bánta meg a srácnak.
Igaz, falun, kisközségben rosszabb az orvosi rendszer, de ügyelet mindig van és mindenhol. Igaz utazni kell érte. Ha meg nem akarsz utazni, 112-t felcsörgeted és ott kérsz segítséget. Engem is evett meg régen a blökink játék közben, nem egyszer. Amikor már nagyobb, jobban kontrollálja magát a kutya is, de kicsiként a tűhegyes tejfogaikkal nem nagyon. Budapesten laktam világ életemben, bár nagyon jól ismerem a vidék körülményeit, de hidd el, a fővárosban nagyjából fél millió blökit tartanak, és jelentős részük panelházi kutya.
Szóval, első lépésben a seb alapos kimosása jó dolog. Utána sterill mull lappal lekötözöd, majd másnap elmész az orvoshoz, ha nem SOS a dolog. Viszont attól még orvos a végcél. Egy tetanusz nem a világvége, igaz nem a legkellemesebb, de nem egy gyakori dolog. Hidd el, a többiek is csak jót akarnak neked. Ha pedig már ovoshoz mégy, vegyél otthonra hidrogén-peroxid oldatot patikában, két-három csomag steril mull lapot, ragtapaszt, octenisept folyadékot/betadine-t és gézcsíkot két tekerccsel, hogy máskorra legyen otthon minden, ami kellhet.
25-ös
Ez nem ilyen önjellemző oldal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!