Mitől borul fel minden évben ilyenkorra az alvási ciklusom? Téli depresszió vagy mi az oka? Mit lehet ez ellen tenni?
Szia! Én is hasonlóval küzdök, nekem is nagyon eltolódott az alvásom. Munkanélküli vagyok én is. Én most azt fogom csinálni, hogy reggel 8-ra beállítom az ébresztőt, akármikorra is alszok el. És muszáj lesz felkelnem... Nemrég működött ez, amikor is reggel korán kellett felkelnem, viszont késő aludtam el. A kialvatlanság miatt következő este már hamarabb voltam fáradt.
Szerintem próbáld ki ezt a módszert, így talán vissza lehet szokni a korábbi fekvésre. Csak vigyázni kell, hogy legközelebb ne ess vissza, azzal hogy újra későn fekszel le, én nálam sajnos többször is így alakult.
Nem vagy éjszakai bagoly tipus ?
Én mindig este vagyok tele energiával és kivagyok a korán keléstől.
De a leirtak alapjan te ha normálisan alszol akkor is 9 órát alszol? szerintem az már túl sok habár ez egyénenként változó. Én olyan 6-8 órát alszok. De az alvási ritmusom olykor befolyásolja a fizikai aktivitásom, szal ha elvagyok fáradva hamarabb elalszok. Nem lehet, hogy ilyenkor télen nem csinálsz semmit és azért nem tudsz aludni?
Az, hogy mi a normális idő az szintén egyénenként változó.
Egyébkén semmi extra nincs abban amit a kérdésedben leirtál a nyári szüneten levő diákok jó része is hajnalban megy aludni aztán délben kel, nincs ezzel semmi baj ameddig nem kell felkelned reggel munkába.
Esetleg hagyj ki egy alvást éjszaka ne aludj el aztán másnap már elalszol este 8 kor de ha nincs fizikai aktivitásod ami lefáraszt ami miatt eltudnál este korábban aludni akkor ugyis vissza fogsz esni. Nem kell ide nyugtató, állitsd be az ébresztőt reggel 6ra aztán fáraszd le magad egész nap (te dolgod mivel) de ameddig nem lesz munkád ami miatt rendszeresen motiválva lennél a korán kelésre egy idő után úgyis kifogod nyomni azt az ébresztőt aztán alszol délig.
Éjjeli bagoly típus vagyok abszolút de ez akkor is túlzás. Most a pajzsmirigy gyógyszeremen emeltek amúgy de ez az alvászavar nem egy új probléma nálam, legalább 10 éve megvan nálam ez a ciklikusság, hogy az óraátállításkor már kitolódik az alvásom de akkor vissza állítjuk az órát és újra normális lesz és nagyjából ennyi ideig tart ki. Aztán ilyenkor jön a szenvedés a részemről, hogy kések a munkából, stb.
Amúgy azért nem annyira működik nálam ez az ébresztő húzás, mert később aludnék el, mint ahogy kelnem kell, nap közben viszont elfogy aa szufla és hulla leszek teljesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!