Miért szédülünk sok fújás után?
Szerintem azért, mert a fújás közben a tüdődből kiürül a levegő, így az nem jut el az agyba, és ettől szédülhetsz.
(Én például vashiányos vagyok, ezért a véremben nincs ami rendesen szállítsa az oxigén, ezért fizikailag megerőltető feladatoknál szoktam szédülni.)
Kedves Kérdező!
Sajnos egyik eddigi válaszoló sem a helyes megoldással állt elő, bár rész-igazságok elhangzottak.
Amikor valaki erőltetetten lélezgik (mély, erőltetett belégzás után mély, erőltetett kilégzés, s ezt sokáig), akkor a véréből "kimosódik" a szén-dioxid. A vér bizonyos mennyiségű szén-dioxid tartalma kell az agyi erek áramlásához (meg a többi erekéhez is), mert az érfalban lévő receptorok ezt érzékelik, s ha nő a CO2 szint, akkor tágítja az ereket. Ha kimosódik (nagyon lecsökken) a CO2 szint, akkor átmenetileg érösszehúzódás alakul ki, ami szédülést okozhat. Ehhez járulhat még a vér pH-jának a változása is.
ÜDv: dr. Szalai Krisztián
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!