Savasodás, szerintetek ez a kijelentés nettó hülyeség volt?
Pár éve egy régi főnököm mondta, hogy régen nagyon szerette a kávét, de már évek óta nem hiszik mert azt olvasta hogy lesavasítja a szervezetet.
Na most én meg olyan írásokat olvastam egészségügyi szakemberektől hogy ez a savasodás, lúgosítás és társai egy nagy bullshit, legalább is abba a formában amiben a különböző alternatív gyógyítók előadják.
Most akkor van ebbe valami igazság amit fentebb írtam, vagy a kávé elsavasít nettó baromság kijelentés?















A wikipédián nézz utána az acidózis szócikknek!
Vannak, akiknek ég a gyomruk a kávétól, mert nekik túlzott gyomorsavtermelést okoz, mint pl nekem a paradicsom. De ennek az acidózishoz semmi köze.
Maga az acidózis létezik, de a rengeteg csodaszer, amiket az acidózis nyereségvágyból elkövetett szándékos félremagyarázása által próbálnak eladni, puszta kuruzslás, semmi más.





Más dolog a tudomány és más minden, ami ezen kívül van.
Minden élő szervezetben a biokémiai folyamatok "normális" működéséhez szükséges pH értéket maga a szervezet hozza létre. Konkrétan az emberi szervezetben bizonyos szervekben lehetséges viszonylag szélsőséges pH érték, de ezt a szervezet csak ott, abban az adott szervben tartja fenn (a gyomorban például, ahol a sósav termelődés miatt kifejezetten alacsony a pH, nagyjából 1-es érték körül, azaz kb. 0,1M sósavoldatnak megfelelő), ezt azonban a vékonybél nedvek semlegesítik, ahogy a gyomorból a falat továbbhalad és lúgos körülmények között folytatódik az emésztés. A vérnek, nyiroknak, gerincvelői folyadéknak enyhén lúgos pH-ja van (nagyjából 7,4 körül). Mindezt a szervezet automatikusan tartja fenn. A vér pH értékének megváltozása súlyos élettani problémákat okoz (pl. acidózis, azaz savasodás, ami eszméletvesztéses állapot, de a fokozott széndioxid vesztés, azaz lúgosodás (hiperventilációnál) hasonlót okoz.
A kávéban valóban van klorogénsav, ami a kesernyés ízhez hozzájárul. Az élelmiszerekkel inkább az a gond, hogy a vesében történő kiválasztás során a vérben levő és a glomerulosok közbeiktatásával a vizeletbe jutó anyagok pH módosító hatása befolyásolhatja a vesében a kőképződést, mivel egyes anyagok oldhatóságát a pH befolyásolja.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!