Ha egy chipsre rá van írva hogy nyomokban glutént tartalmazhat, az számít jelentős mértékben glutén érzékenység esetén?
A kérdés tulajdonképpen arra vonatkozik, hogy ha csak nyomokban van benne az okoz e tüneteket?
Azaz a glutén intolerancia esetén a glutén jelenléte vagy mennyisége számít? Avagy hogyan működik a glutén-allergia?
pl. mogyoró allergiánál valóban elegendő csak egy nagyon kevés anyag hogy valaki meghaljon.
Ebben az esetben mi a helyzet?
A glutén jelenléte számít.
Tételezzük fel, hogy még nem diagnosztizáltak, vagyis ilyen-olyan panaszaid vannak, de még eszed a kenyeret, tésztát. Gyomortükrözés során kiderül, hogy lepusztult a bélbolyhod, ez okozza a felszívódási zavart és egyéb bajokat. Ilyenkor véredben magas a transzglutamináz szint, vagyis erősen ellenanyagot termel az immunrendszered glutén ellen, amit testidegen fehérjének néz. Az is, hiszen búzafehérje.
Elkezdesz diétázni, abszolút kerülöd, még molekula méretekben is. Az ellenanyagszint fokozatosan lecsökken, bélbolyhok szépen felépülnek, és kb. olyan sanszod van hosszú életre, mint bárki másnak.
De ha időnként be-bejuttatsz minimális glutént, újra beindulnak a negatív folyamatok. Nem használ az immunrendszernek, más autoimmun betegségekkel együtt jár.
Általában ezért IS jó a gluténmentes étrend Hashimoto típusú pajzsmirigy gyulladásban.
Tehát ha már kitisztult a szervezeted a gluténtől, a legkisebb szennyeződés is akkorának fogod érezni, mint a Himalája...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!