Kezdőoldal » Egészség » Allergiák » Párom allergiás a mogyoróra,...

Párom allergiás a mogyoróra, tudtok picit segíteni?

Figyelt kérdés

Párommal elmentünk ma cukrászdába, hazahoztuk a sütiket.

Sajnos az egyik amit ő kért, földimogyorót tartalmazott. Nekem sem volt annyi eszem hogy megkérdezzem, van-e benne földimogyoró....

Nem fullad, de rossz kedve van. Adtam neki 1 db kalciumot, ami az utolsó volt. Ma nincsenek nyitva a gyógyszertárak. Annyira rossz állapotba nincs hogy ügyeletre menjünk. Van ötletek, hogyan eshetne túl ezen? Egyszer volt már ilyen, akkor egy picike darab földimogyorós torta volt de most egy falat sütit megevett, ami tele volt mogyoróval. Mit tanácsoltok? Köszönöm a válaszokat!

2018. ápr. 1. 17:23
 1/7 anonim ***** válasza:
86%

Ha TÈNYLEG allergiás lenne, akkor már az ügyeleten lennétek.

Ha CSAK rossz a kedve, akkor nem kell semmit tenni.

2018. ápr. 1. 17:35
 2/7 anonim ***** válasza:
Igyon sokat, hogy minél hamarabb távozzon a szervezetéből. Már nem lesz tőle semmi baja.
2018. ápr. 1. 18:03
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
A valódi allergiás reakciókra a kálcium csak placebo. Kellene otthon tartani bármilyen allergia gyógyszert, s magánál is hordjon a táskájában belőle. Ha már eltelt 2 óra és nem fulladt be, nem aluszékony, akkor már nem lesz baj.
2018. ápr. 1. 18:30
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos válaszokat. És tényleg allergiás, mert általában nyelve és torka elkezd dagadni. De a calciumtol elmúlik pár percen belül. Kis kora óta calciumot javasolnak az orvosok.
2018. ápr. 1. 18:53
 5/7 A kérdező kommentje:
Úgy is fullad ha a levegőbe érzi a földimogyorót, szóval nem viccből írtam ki a kérdésem kedves első.
2018. ápr. 1. 18:55
 6/7 anonim ***** válasza:
0%

Ha igaz lenne, hogy a "levegöben is megérzi", akkor nem evett volna a sütiböl, mert érezte volna a szagát.

És ha valaki allergiás, az ha eszik mogyorót, akkor fullad, és nem rossz kedvü.

2018. ápr. 1. 19:14
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Mivel 2-3 évente átélek egy kisebb-nagyobb anafilaxiás sokkot ételallergia miatt, talán tudok segíteni. Nekem úgy volt, hogy az elején csak "viszketett a szám", ha olyan ételt ettem, amibe ízesítőként belefőzték az allergénemet, aztán egyszer sajnos salátában, nyers állapotban kaptam meg, és ez a mennyiség és minőség "aktiválta" az allergiám: azóta egyre kisebb mennyiségektől kapok anafilaxiás sokkot. De erre figyelmeztettek is a kórházban, amikor az első adrenalin injekciót megkaptam. Hogy egy idő után már tényleg azt kell figyelnem, hogy "nyomokban tartalmaz", mert "egy molekula" is már heves reakciót von majd maga után.

Rengeteg a téveszme sajnos az anafilaxiás sokkal és ez van akinek az életébe kerülhet, szóval csak óvatosan a tanácsokkal.

Egyrészt tisztára nem csak a fulladás tartozik a tünetek közé, hanem vagy 7-8 különféle tünet, ami bármilyen kombinációban felléphet, már 2-3 is anafilaxiás sokknak számít, halálos kimenetel lehetőségét hordozva magában.

A másik, hogy ugyan az esetek többségében félórán belül felbukkannak a tünetek, ez a dolog órákig, sőt napokig is elhúzódhat! Különösen ha lenyelted az allergént, mert akkor ott vándorol a szervezetedben még sok-sok órán át.

DE! Nem kell lenyelni az allergént ahhoz, hogy kialakuljon az anafilaxiás sokk. Nekem pl. brutális hasfájás, hasmenés-hányás és súlyos vérnyomásesés képezik az fő tüneteit. Ezt egyszer épp csak a számba vett és azonnal kiköpött falat váltotta ki - s 5 órán át tartott! Tehát az, hogy majd kimosódik, az nem igazán opció. Mert pl. ilyen esetben, amikor egy másodpercig érintkezett a szervezetem az allergénnel, mit mosok ki? Persze őrjöngött a szervezetem és tolta ki minden irányba, ami benne volt, de ez egy teljes testet érintő vészreakció úgy, hogy az allergén nem jutott be az emésztőrendszerbe!

Viszont ha elmúlik a kalciumtól, akkor az eléggé gyanús. Ugyanis a kalciumtól hivatalosan nem múlik el semmilyen allergiás tünet, ez az orvostudományi álláspont. Akkor sem, ha sokan hisznek benne. [link] Ezzel vigyázzatok, mert ha "élesedik" az allergiája, akkor nagy bajt okozhat, ha a kalciumban reménykedik!

Ha anafilaxiás sokkra kerülne sor, vegyétek célba a sürgősségit és ha nem vizsgálják meg azonnal, üvöltsétek, hogy anafilaxiás sokkja van, hogy eljusson az agyukig és azonnal betolják neki az adrenalin injekciót, ami visszafordítja a tüneteket. Mostanában több olyan eset is megjelent a médiában, hogy nem láttak el allergiás tünetekkel valakit és órák múlva meghalt kezeletlenül. Azt is tanácsolták nekem, hogy amikor leesik a vérnyomásom és óriási álmosság tör rám, ne aludjak el semmiképp - ez a vérnyomásesés, elalvási ingerencia általános jellemző.

Összességében, aki ilyet nem élt át, nem hiszi el, hogy lehet ennyire rosszul lenni, hogy azt hiszed, na, ennyi volt az élet, szóval nagyon nem mindegy, hogy miket tanácsolunk meg mennyire (nem) vesszük komolyan.

2018. ápr. 9. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!