Ha glutént nem ehet valaki, akkor pontosabban mit nem ehet? Fehér lisztet?
Minden olyan élelmsizert, amiben van glutén.
Ebbe beletartozik minden, amiben búzából van (a teljes kiörlésü búzaliszt ugyanolyan rossz, mint a fehér), egy csomó egyéb gabonából - zab, árpa, tönköly - készült termékeket. Emellett rengeteg mindenbe (készételek, felvágottak, stb) tesznek lisztféléket, amik szintén a elgtöbbször glutént is tartalmaznak.
Ha valaki gluténérzékeny vagy allergiás, akkor minden élelmiszeren el kell olvasnia, hogy van-e benne bármilyen formában is glutén, illetve minden gabonaterméket ellenörizni kell, hogy gluténos összetevö van-e benne.
Értem, ethát az összes liszt, mindegy, hogy fehér vagy teljeskiörlésű.
És mi a helyzet a maglisztekkel?
A kukoricaliszt, a rizsliszt használható, a maglisztek is valószínüleg,de azt nem néztem meg még konkrétan.
De a google-ban meg tudod keresni, ha beadod a gluténmentes és az adott magliszt nevét.
Sok hús is tartalmaz glutént.
Ezt a győri Endomedix diagnosztikai központban mondta egy gasztroenterológus ( tápcsatornával kapcsolatos területekkel foglalkozik ) hölgy.
Annyit mondott, ha húst akarok enni, csakis előre fóliázottat, és csak akkor ha rá írták, hogy gluténmentes.
A cöliákiára vagyok érzékeny.
Mivel a vizsgálat előtt is rengeteg videót hallgattam meg és cikket olvastam el az ételek gyártásával kapcsolatban ( A leves hazudik, Cukorblues című könyvek ), úgy döntöttem inkább átállok az élő ételek fogyasztására, vagyis nyers gyümölcsöket és zöldségeket eszek.
Láttam a „Földlakók - Earthlings" c. filmet, „A legjobb beszéd amit valaha hallottál - Gary Yourofsky" című videót és az „Élelmiszeripar RT" című filmet. Az első film annyira megviselt, hogy 3 napig nem tudtam rendesen aludni és ezek a filmek adták meg a végső lökést a hús elhagyásához.
Tejallergiám is van ( CC, akinek ez mond valamit. Tehát 5 éves kor után problémát okoz a tej lebontása ). Nem ehetek tejport, vajat,margarint,tejfölt,tejszínt és sajtot se.
2008 karácsonytól 2016 októberig szinte csak hasmenésem volt és recsegtek-ropogtak a beleim a sok gáztól.
2016 októbere óta csak nyers zöldségeket eszek összeturmixolva és csak ritkán van hallható puki. Semmi hasmenésem és bélproblémám nincs kb. 2017 március óta. Lemásztam a Nagymamámnál a vízaknába kinyitni a vizet és ott még eleresztettem akkorát, hogy a Nagyi is hallotta.Azóta nem emlékszem ilyenre.
Reggeltől estig bármit megcsinálok amit a húsevés alatt tudtam.
Nem visel meg a nyári meleg, több energiám van. Később keletkezik izomlázam, és előbb el is múlik.
Áprilisban kipróbáltam a régi étrendet. A hónap elején a gluténtartalmúakat, és a hónap végén a sajtos ételeket, de 4 nap után mindegyiknél visszatért a folyamatos hasmenésem és enyhe bélgázosodás is volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!