Csalánlevet meg szabad inni?
Figyelt kérdés
Az lenne a kérdésem, ha fogom a csalánleveleket és nem teát főzök belőle, hanem mozsárban pépesítem (és tán még le is szűröm) azt megihatom-e? Bizonytalanságom abból adódik, hogy tanultuk, hogy a szúrós szőrsejtekben hangyasav, szerotonin, acetil-kolin és hisztamin van. Az utóbbi ugye arról hírhedt, hogy az allergiás reakciókért felelős, helyi pír és gyulladásos folyamatok kialakulását irányítja az immunrendszerünkkel karöltve. Mi van ha amikor teát főzünk belőle, ezek az anyagok elbomlanak és hatástalanná válnak, viszont hőkezelés nélkül stabilak maradnak és kifejtik a hatásukat? Arra vagyok kíváncsi, hogy mi történik, ha hisztamint öntök bőrre vagy nyálkahártyára? :D Ha meginnám a csalán kipréselt levét, akkor bedagadna-e a torkom és megfulladnék-e a francba, vagy csak jó vacakul érezném magam, mint aki lenyelt egy medúzát? Egyébként egy alkoholos koktél alapanyagául szolgálna... :)2017. márc. 26. 19:21
1/11 anonim válasza:
A hisztamint allergiás nem azért termeli a szervezet, mert az "rossz molekula" és direkt szívatja magát. Ennyire nem egyszerű a történet. Semmi bajod nem lesz a csalánlétől.
2/11 A kérdező kommentje:
Másodéves biológus hallgató vagyok, szégyenlem, hogy ennek ellenére itt értetlenkedem :D A hisztamint az immunrendszer termeli ki ott ahol gyulladás, bőrpír, kiütés van. Lényegében a hisztamin okozza ezt a tünetet, ami azért jó az immunrendszernek, mert a gyulladt területen átjárhatóbbak a hajszálerek, magasabb a hőmérséklet és felgyűlik a tápláló szövetnedv és mindez serkenti az immunrendszert, hogy a fehérvérsejtek könnyebben kiüssék a betolakodót, ami lehet egy allergén molekula, baci, szúnyog vagy rozsdás szeg. Mi persze csak azt érezzük, hogy fáj meg viszket vagy éget meg piros, de ez amúgy egy tök jópofa mechanizmus, csak akkor nem ha a torkod dagad be miatta vagy a légcsöved. Ezért kérdezem én, mi történne ha? :D
2017. márc. 26. 22:30
3/11 anonim válasza:
A disznókat vágott csalánnal szoktuk etetni. Én magam elvétve is eszem a csalánt, főzelékben. Hagymát, fokhagyás rántást készítek, majd felöntöm vízzel, forralom. Mikor besűrűsödött egy marék friss csalánlevelet turmixolok bele, és kész is a finom csalánfőzelék. Mindenkinek ajánlom, energiaital helyett! Egyre kell vigyázni! A csalánt forgalmas utaktól távolról kell szedni, és csak a fiatal leveleket. Kevés hely van már az országban, ahol tiszta gumipormentes csalánt lehet szedni.
4/11 A kérdező kommentje:
Hát lehet én is csak a fiatal levelekre fogok hagyatkozni, abban gondolom kevesebb az allergiás reakciót okozó anyag. Pont ez a bajom, hogy nem akarom leforrázni sem, hogy a lé megtartsa az élénkzöld színét.
2017. márc. 27. 09:47
5/11 anonim válasza:
Semmilyen turmixot nem ront el a csalán. Akármilyen zöldség alapú ivólevet csinálsz,(turmixolsz) egy csipetnyi csalánlevél hasznos lehet bele. De nem azért mert a "vitaminok meg miegymás..." amit az iskolákban tanítanak. A zöld növények alkotóelemei úgy vannak összeállva, hogy az oxigént magukban tartsák. A táplálékban az oxigén a leglényegesebb alkotóelem. Csak ezt a részét a tudomány messze elkerüli.
6/11 A kérdező kommentje:
Igen értelek. De magában, a kinyomkodott levét, megigyam, vagy ne?
2017. márc. 27. 14:56
7/11 anonim válasza:
A csalán szerintem nem ereszt levet, sem só, sem citromsav hatására, mint a legtöbb zöldség, pl. a káposzta. Igy hát, a préselése értelmetlen. Szimplán csak turmixolni kell aztán fogyasztani. A csalán csak frissen elkészítve fogyasztható,mert rövid idő alatt képes az erjedésre, büdösödik. Felteszem ezért nem terjedt el szélesebb körökben a fogyasztása.
8/11 anonim válasza:
A búzafű levét is facsargatják néhányan. De ott sem a a lében megkötött anyagok fejtik ki jóindulatú hatásukat, hanem vele eltöltött foglalkozás vált ki erős placebo hatást. Na meg az aki hasznot húz a facsarógép eladásából különböző fórumokon felnagyítja a fűlében rejlő értékes anyagok hatásait.
9/11 A kérdező kommentje:
Jó. Akkor most mégse igyam meg? Nem a jótékony hatása érdekel, hanem a kártékony. Tudom ha kinyomkodom meg eldörzsölöm mozsárban akkor már nem szúr. De a csalánszőrben levő allergiás reakciót kiváltó anyagokkal mi történik majd, ha megiszom? A kérdés az: mi történik, ha az ember magas hisztamin tartalmú oldatot/pépet fogyaszt? Lesznek e csalánkiütések a torkomon, nyelőcsövemen, gyomrom falán? Ez a kérdés lényege, jobban ne tudok rá kérdezni, erre is válaszoljon most már valaki! :D
2017. márc. 28. 13:10
10/11 anonim válasza:
A csalánkiütéseket nem a csalán tüskéiben képződött sav okozza, hanem a levegőből a szörökre került baktériumok, és az útjainkon koptatott gumipor. A csalán minden összetevőjével együtt emészthető. De a rá rakódott por az már az autógumi gyártás kezdete óta nem egészen. Ezt kellene tanítani az iskolákban és akkor nem lennének kérdések!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!