Mik a glutén és liszt érzékenység tünetei?
Milyen vizsgálattal deríthetô ki?
Köszönöm a vàlaszt!
A glutén igazából senkinek sem jó, csak van aki jobban tolerálja. Csak a modernkorban (mióta van mezőgazdaság) kezdtük enni, a szervezetünknek nagyon meg kell küzdenie vele. Beleragad a bélbolyhokba és idővel leszakítja azokat, ezáltal csökken a tápanyagfelvevő képesség. Igazából a regenerálódóképességed határozza meg hogy lesznek-e tüneteid ill. milyen hamar. Akinél gluténallergia alakul ki (ez a durvább eset, ők egy csepptől is durva tüneteket produkálnak) ott valójában helyesen felismeri az immunrendszer hogy egy káros anyaggal áll szemben és megpróbál harcolni ellene.
A gluténtartalmú kaják fogyasztása egy tévút, egy zsákutca az emberiség számára és idővel abbahagyjuk ha már mindenkinek nyilvánvaló lesz ez.
Tünetei lehetnek: csalánkiütés / bőrbetegségek / "pöttyök" a felkar hátsó felén / érzékeny bőr, állandósult hasmenés vagy székrekedési hajlandóság, gyenge erőnlét, puffadás, gyakori, lassan gyógyuló betetegeskedés (pl. "megfázás"), fejfájás, súlyos esetben periódikus hasi rándulás.
Ezek nem feltétlen mind jelentkeznek!
Sajnos a szakemberek sem mind tudják, hogy az ételallergiának sok nehezen felismerhető vagy még felfedezetlen változata van. A felfedezetlen változatokat IBS (Irritábilis Bél Szindróma)-ként tartják nyilván.
Egyes változatok kimutatásához terhelés (az allergiát okozó élelmiszer tartós fogyasztása), rosszulléti állapot kellhet.
A nemrég felfedezett NCGS (Non-celiac gluten sensitivity) esetében csak a diéta pozitív hatása bizonyítja a problémát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!