Tejfehérje és szója allergiások ti miket esztek? Miket szoktatok főzni?
Nem vagyok allergiás, de nem eszem tejet és szóját, s ha már itt tartunk, glutént és cukrot sem, valamint keményítődús dolgokat, gyümölcsöt és húst sem igazán.
Mit főzök? Ami olyanból áll, ami nincs a fenti listában. Elég könnyű :)
Zöldségételek, tojásételek, magropogós, magsüti.
Készítek csokiszószt, kókusztejet, nyersvegán bonbont (bár azt én csak óvatosan eszem, mert fele mazsola) és fatbombot (kókuszzsír és kókusz) :)
Madártejet is lehet kókusztejből, édességek tömkelegének még az eredeti verzióban sincs köze a tejhez és szójához...
Aki nem én, az tej és szója kihagyásával lazán ehet húst zöldséggel s ott van szinte az összes kenyérféle és a sütik zöme...
Ez így túl tág, nehéz leírni szinte minden ételt, ami létezik...
Első voltam. Nos, eredetileg forró vizet öntöttem a kókuszreszelékre, összeturmixoltam és leszűrtem, illetve azért egy ideig hagytam állni is, ha volt rá időm.
Egy évig heti többször eljátszva ezt már kissé unom (turmixmosás...), főleg, hogy a használt kókuszt is el kell használni, manapság kevesebb kókuszt és nem turmixot, hanem botmixert használok.
A darálatlan kókuszreszelék selymes tejet és durva használt kókuszt ad (főleg botmixerrel), a darált kissé "poros" tejet és selymesebb használt kókuszt, plusz darálni is kell (ja, lusta is vagyok, de rengeteg időt töltök a konyhában, ami nem mindig poén).
Terveimtől függően használom egyiket vagy másikat, többnyire a darálatlan kókuszreszelékes verziót.
Friss kókuszból biztos más, de nekem maradéktalanul megfelel így is, s így kevésbé macerás. Finom, édes tejet kapok.
Többnyire teszek bele kis diót és mandulát, néha pedig nem annyira kevés mákot is. Együnk már magyar magot is s a kálcium se jön rosszul.
Kecsketejet fogyasztok, abból készült joghurtot, sajtot, túrót.
A túrót én magam készítem, mert borzalmas drága. Kilója 2800.-Ft.
A nyers (forralatlan) kecsketejet megaltatom, amikor már szépen összeállt, akkor felteszek egy edénybe vizet, ráteszem azt a tálat, amiben a megaludt kecsketej van, és meggyújtom alatta a gázt. Amikor forróra melegedett a víz, akkor lekapcsolom a gázt, majd, ahogy hűl, újra gyújtom. Nem szabad, hogy nagyon rotyogjon a víz, mert akkor nem lesz olyan finom a túró. Így hevítem a túrót. Majd, amikor már kész, a saját savójában hagyom kihűlni, és amikor teljesen kihűlt, tiszta géz anyagot teszek a szűrőbe, és átszűröm, majd hagyom, hogy lecsepegjen. Fantasztikus túrót kapok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!