Glutén gyorsteszt gluténmentes diéta után?
Véreredményből kimutatható teszt előtt hány napig szükséges glutént fogyasztani?
Egy ideje már próbálok diétát tartani. Szerintem közel sem gluténmenteset.
Úgy olvastam, hogy 10g/nap glutén fogyasztása szükséges, hogy a teszt valós eredményt mutathasson. Ezt legalább hány napig szükséges fogyasztani a tesztet megelőzően?

Sajnos az orvos javasolta, így kénytelen vagyok ezen a pályán mozogni első körben !
Hogy a diétán ne múljon, hány napig, hétig érdemes glutént fogyasztani a teszt előtt?

Szia!
Magánlaborban is megtudod csináltatni a vérvételt.
A gyorsteszt egy nagy sz@r.
Semmiképp ne dietázz mielőtt vért vesznek, mert hamis lesz az eredmény. Kezdj el újra glutént enni, mint ezelőtt és egy 2 hét múlva laborvizsgálaton nézesd meg.
Rendben, köszönöm a tanácsot.
A vérvételes megállapításhoz tényleg az alábbi lépések kellenek?
- totál IgA szint mérés (hogy kiszűrje 100-ból azt a 2 embert, akinek egyébként sincs IgA szintje, tehát nem azért nem termelődik, mert nem gluténérzékeny a vizsgált személy, hanem amúgy sem képes termelődni)
- transzglutamináz vizsgálat (tTG IgA, tTG IgG)
Ha ez pozitív, akkor megerősítő vizsgálat jön:
- vérkép, cöliákia-szűrés (transzglutaminázok – Coeliakia), Endomysium elleni antitest (EMA)
- szakorvosi konzultáció a kiértékelésre
dr. Novák Hunor írja őket:

Nekem ezek egyszerre történtek, de am így van.
Nekem egyszer vettek vért es ezt mind vizsgálták. Plusz még IgM-et is néztek.

Mennyire nehéz összehozni azt a 10g glutént naponta?
Igazából nem gluténmentes diétán vagyok.
Zabot cseréltem gluténmentesre.
Kenyeret cseréltem ősbúzára és kb. fele annyi kenyeret eszek.
Sok zöldséget fogyasztok helyette.
De másban nem figyelek a gluténmentesre.
Így vajon összejön az a mennyiség, ami szükséges a kimutatáshoz?

Egyél rendes kenyeret, napi többször is. Ne jerüld a glutént, mert akkor hamis eredményt kapsz.
Ezt a kis időt kibírod. Utána már diétázhatsz, viszont ha kiderül, hogy intoleranciád van, akkor nagyon szigorúan kell venni. Pici csalás sem megengedett!
Igen, csak szeretnék a lehető legkorábban menni a tesztre.
Ha az elmúlt hónapokban ettem minden nap kenyeret és a zabon kívül semmi sem volt gluténmentes, akkor vajon összejött a 10g glutén?

Hagyjad már ezt a 10g glutén hülyeseget..nem így működik a szervezet!
Egyél normálisan meg a héten es menj el jövőhéten tesztre.
Meddig tartottad a diétat egyébkent? Ha csak nehany hetes kieses volt es most már napja megint eszel glutént, akkor foglalj jövőhetre időpontot. Ki fogja mutatni. A hosszú honapok óta tartó diétánál nem mutatja ki.
Am ki mindta, hogy gluténérzékenyseg állhat fennt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!