Lehetek gluténérzékeny? Mit tehetnék? Hosszú, köszi, hogyha elolvassátok! 🥰
Gimis vagyok, és higgyétek el, ez nem a stressztől van.
Nincs gluténérzékeny a vérrokonaim között, viszont pollenallergiás vagyok már 6 éves korom óta, nem szedek gyógyszert. Ételallergiám nincs, viszont pollenek közül allergiás vagyok a búzára, ezáltal a lisztre is. Azt mondta az orvos (ez két éve történt) hogy ehetek nyugodtan lisztet, meg mindent, mert csak a pollen miatt jött ki pozitív eredmény a lisztre.
Továbbfajulhat az ilyen?
Lehetek akár gluténérzékeny is?
Tudom, a lisztallergia, gluténérzékenység, cöliákiás gluténérzékenység nem ugyanaz.
De már kb. 1-2 hónapja felpuffadok, hogyha eszek (általában mindig gluténosat eszek) ma például tésztát ettem, felpuffadtam, és hasi görcseim vannak. Olyanok, hogy mozdulni alig tudok. 3 napja székrekedésem van, mármint van székletem, csak nagyon kemény, bogyós, nehezen sikerül.
Hasmenésem, hányingerem nincs.
Mostanában fáradtabb vagyok, mint voltam, néha lehangoltabb különösebb ok nélkül.
A körmeim vékonyak, töredezettek.
A bőröm (legfőképpen mellkasomon, vállamon, felkaromon, fenekemnél) kipörsög, gyakran viszket és kis dudorok jelennek meg, amiket úgy tudom, hogy a túl sok keratin okoz, ami mögött szintén állhat gluténérzékenység. A combomon konkrét pattanások vannak, az arcomon is van pár, legjobban nyilván mensi előtt, de mindig van egy vagy kettő.
Női problémáim nincsenek, a mensim 2 éve jött meg először, még most nem kell, hogy napra pontosan jöjjön meg, de nagyjából rendszeres.
Szerintetek ezek a tünetek normálisak serdülőkorban vagy tényleg gyanakodnom kéne?
Szüleimnek még nem mondtam, ne írjátok, hogy patikába vegyek vértesztet, mert mindenhol ismerik szüleimet és beköpnének engem. Amúgy sincs lehetőségem mászkálni a városban, külvárosban lakok.
Szólnom kéne szüleimnek vagy csak én reagálom túl?
A glutént próbából nem fogom elhagyni, mert a vizsgálat előtt pár héttel kell glutént enni.
Szerintetek tényleg gond lenne?
Ezek egesz egyszeruen stressztol is lehetnek. Vagy valami teljesen mástól.
De az alap hogy mindenkepp szolj a szuleidnek, mondj el mindent amit ide leírtál és egyutt találjátok ki hogy hogyan tovább
Ha jól értem az egyetlen panaszod a puffadás. Minden más olyan mint egy átlagos embernek.
A puffadást pedig ezer dolog okozza. Feldogozott bolti dolgokat el kéne hagyni és egészségesen enni. Sok rost, folyadék, zöldség.
A legjobb ha ezekkel amiket összeszedtél elmész a háziorvoshoz és megkérdezed hogy mit tudnál tenni hogy elmúljanak.
Hát ez alapján én nem mondanám. Ezek a tünetek nagyon általánosak, lehet lisztérzékenység, vitaminhiány, és sok egyéb emésztőrendszeri probléma is. A patikai teszt jó kiindulási lehet, de azok híresek arról hogy nem pontosak (legalábbis régebben ez volt a helyzet).
Ha a teszt negatív érdemes lehet 2-3 hónapig elhagyni minden glutént, ha a panaszok elmúlnak akkor érdemes kitesztelni.
Mondd el a szüleidnek.
Kèrjetek beutalót,időpontot gyermek gatroenteorológiára(ha még nem vagy 18).
Majd ott kivizsgálnak.
Nem neked kell talàlgatnod,hogy mi bajod lehet.
Lehet baktériumfertőzèstől ételérzékenységig nagyon sok minden.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!