Mi a különbség a glutén intolerancia ill. glutén érzékenység között?
Az étel intolerancia teszt nem megbízható vizsgálat, sokszor épp azokra az élelmiszerekre ad pozitív eredményt, amiket gyakran fogyasztasz, amihez hozzá van szokva a szervezeted.
Gasztroenterológusnál kell kivizsgáltatni a gluténérzékenységet. Egyrészt vérből vizsgálják a glutén elleni antitesteket, másrészt szükség lehet gyomortükrözésre. Nyilván csak akkor, ha beleegyezel a vizsgálatba. Nagyon fontos, hogy amíg nem mutatták ki a gluténérzékenységet, addig ne diétázz, legalábbis ne iktasd ki teljesen a glutént, mert nem fogják tudni kimutatni. Ritkán előfordul, hogy a negatív laboreredmény ellenére is fennáll a gluténérzékenység. Tehát a tünetek is mérvadóak lehetnek ilyen esetben.
(egy dietetikus)
Gasztróban a glutén ellen termelt antitestet szintén IgG / IgA teszt alapján nézik meg, nem? Mármint első körben a vérteszten.
Én legalábbis úgy tudom, hogy IgA de lehet valakinek az nem mutatja ki, ezért aztán IgG-ből is megnézik. A magánlaborokban elvégzett tesztek is e két komponens alapján nézik meg, nem?
Kérdező egyébként az intolerancia, az az ételérzékenység.
Az allergia és az intolerancia ami különbözik egymástól. Előbbit IgE tesztből nézik, utóbbit IgG-ből és előtte nem szabad diétázni!
Nem tudom elírtad-e, de a tiéd igen magas értéknek tűnik, de mindenképp értékeld ki egy ehhez értő orvossal. Jó egészséget kívánok neked!
A gyomortükrözés nem fogja feltárni a valós problémát, az ugyanis a beleidben van. Úgy hívják; lyukas (alias áteresztő, vagy szivárgó) bél szindróma, amit elsősorban a glutén, s a nem megfelelő táplálkozás nyomán felborult bélflóra okoz. Az orvosi protokoll jelen pillanatban nem foglalkozik vele, s a mai dokik nem is tanultak róla az egyetemen. Az én háziorvosom is tőlem hallott először erről, de becsületére legyen mondva, utánajárt a dolgoknak, s mire legközelebb mentem, többet tudott a témáról, mint én.
Ennek a lyukas bél szindrómának a következménye egyébként a ma gombamód szaporodó mentális és autoimmun gebasz is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!