Régen is voltak laktózérzékeny emberek?
Biztos léteztek 100 éve is, de az is tény és való, hogy manapság rengeteg ember sportot űz abból, hogy laktózérzékenynek állitja be magát (tévesen), holott a tejeskávétól, tejcsokitól, tejfölös ételektől semmi baja, kizárólag a nagy mennyiségű tejet tartalmazó ételektől (pl: tejbedara, puding, ilyenek...). Én nem nevezném laktózérzékenynek azt, aki lazán betol 5 túrórudit is, anélkül, hogy rosszul lenne, ugyanis a felnőtt emberek 90%-a lesz rosszul nagyobb mennyiségű tejtől anélkül, hogy a szó szoros értelmében laktózintolerancia állna fent náluk, ami gyógyszer szedést is igényelne. Ez egyáltalán nem egyedi jelenség! Bizonyos kor fölött már nen tudunk nagy mennyiségű tejet megemészteni és kész.
Az igazi laktózérzékenyek már egy csepp tejtől, túrótól, egy kocka csokitól is nagyon rosszul lesznek, na Ők valóban azok.
Régen is voltak, csak nem volt neve a dolognak, mert Pista bácsi tudta, hogy fosik a tejtől ezért nem ivott tejet. Probléma megoldva.
Egyébként az a normális ha valaki laktózérzékeny, ugyanis az emlősállatok túlnyomó többsége beleértve az emberek többségét is elveszti felnőttkorára a laktáz enzimjét. Ázsiában szinte mindenki laktózérzékeny. Az az európai/kaukázusi ember egyij extra evolúciós húzása, hogy nálunk viszonylag sokan tudják bontani a laktózt felnőttként is. Az meg a magyar állam debilsége, hogy teljesen egészséges embereknek adókedvezményt ad.
A laktóz a tejcukor. Minden emlős újszülött kortól anyatejjel táplálkozik, fontos, hogy meg tudják emészteni, ezért a bélben termelődik laktáz enzim, ami a laktózt elbontja glükózra és galaktózra. Aztán ahogy szilárd táplálékot kezenek fogyasztani, úgy megnő a többi enzim mennyisége, a laktázé pedig lecsökken, hiszen nincsen rá szükség mert már nem anyatejjel táplálkozik. Laktáz enzim hiányában a laktóz nem bomlik le, a baktériumok megerjesztik, így gázok képződnek, ez felfúvódást okoz, plusz ozmotikusan aktív anyag lévén vizet von el a környezetétől és hasmenést okoz. Ez állatoknál és emebernél is így van. Illetve így lenne. Csak ugye az állatok háziasításával lehetővé vált az állatok tejének fogyasztása. Tulajdonképpen egy mutáció az ami lehetővé teszi, hogy a tejcukrot meg tudjuk emészteni. Normálisan csak nagyon minimális mennyiségű laktáz termelődne. De pont a multkor olvastam, hogy eletünk során többször is változik a laktáztermelés mennyisége. Így simán van olyan akinél csak felnőtt korban alakul ki a laktózintolerancia.
De az nem igaz, hogy 1 csepptől rosszul lenne bárki is hiszen abban annyira kevés laktóz van, hogy még 0 enzim mellett is alig képződne gáz, és vizet is alig vonna el.
Nálam most mutatták ki a laktóz érzékenységet
Minden tejterméket simán fogyasztottam de a tejet gyermekkorom óta nem bírom meginni
Tejcukor ivás után a vercukorszintem semmit nem változik
Ez a laktóz intolerancia ismerve és nem az hogy ki mitől lesz rosszul
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!