Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Ha az egyik testvér marad a...

Ha az egyik testvér marad a családi házban, és a másiknak el kell költöznie onnan, az otthon maradt testvérnek nem kellene kompenzálni a testvérét?

Figyelt kérdés
Adott egy családi ház, két testvérrel, plusz a szülőkkel. A testvérek ott éltek a házban, amíg az idősebbik fiú megházasodott és megszületett a kisbabája. Mivel az állapot tarthatatlanná vált az öcsikének el kellett költöznie otthonról, mert annyi embernek kicsi volt a ház, a bátyja és családja pedig szépen lassan elfoglalta azt a részt is, ahol régebben az öcsi lakott. Időközben öcsi is megházasodott, született 2 gyereke. Kérte a bátyját, hogy rendezzék el, ő lemond a majdani örökségéről és fizesse ki azt a részt a bátyja, hiszen ők ott maradnak a szülői házban, így az öcsinek is lenne lehetősége egy nagyobb házba költözni a családjéval, és nem kell hozzá hitelt sem felvennie. Az idősebbik fiú nem akar fizetni, hiszen úgy gondolja, amíg a szüleik nevén van a ház, addig ő nem fizet. Az öcsi kérése bár jogilag nem helytálló, hiszen nincs sem az ő sem a testvére nevén a ház, viszont így a fiatalabb testvérnek nehezebb megteremteni a feltételeket a családjának. Igazságos ez? Az idősebb testvérnek nem kellene kifizetni az öccsét?
2017. okt. 19. 15:05
1 2 3
 21/22 anonim válasza:
32%

Hát én bizony valahol egyetértek a haveroddal! Mintha rólam mintázták volna ezt a sztorit! A tesómmal is hasonló a helyzet nekem kellett elköltöznöm a szülői házból amikor náluk jöttek az ikrek, imádom őket a mai napig de éjjelente minden gyereksírást hallottam, hajnalban meg mentem dolgozni, így elköltöztem, mert jobb nem lett a helyzet, én meg egyre kimerültebb voltam.

Időközben nekem is lett párom, gyerekem még nincs, de tesómék teljesen jól elfoglalják az egész házat, a szüleimet 100 % kihasználják, közben meg fikázzák, hogy mi milyen kis lakásban lakunk, stb, holott erre a kis lakásra is hitelt kellett felvennünk, mert nekünk küzdenünk kell a lakhatásért ellentétben velük.

Igen, önszántamból költöztem ki, de volt az a pont , hogy át kellett gondolnom, otthon maradok és teljesen kimerülök vagy megyek és legalább éjszakánként jól alszom valahol máshol.

Az a durva, hogy még ezzel sem lenne baj, ha a tesóm meg a barátja nem lenne ennyire nagyképű, hogy ez nekik jár, és hogy ők bezzeg nem verik magukat hitelekbe. Így könnyű! Amikor elköltöztem és megvettem hitelből a lakásomat, kaptam a megjegyzéseket tőlük, hogy milyen putri helyen vettem, milyen kicsi stb.

A másik, hogy a szüleimnek inkább mi segítünk a párommal 50 km-ről, mint ők, a szüleim ezt sokszor nehezményezik is. Úgyhogy egy ideális világban biztos úgy működik, ahogy írjátok, hogy az otthon maradt testvér gondoskodik a szüleiről, de nálunk nem úgy lesz, én amíg élek és tudom a szüleimet gondozni, megteszem mert imádom őket ( szerencsére még jó erőben vannak mindketten) de a tesómból nem nézem ki ugyanezt, ha már életükben így kihasználják őket. A szüleimnek meg mindenük a 3 unoka ( időközben született még egy picur az ikerpár mellé tesóméknál) .

Én nem traktálom a szüleimet ezzel, mert nincs itt az ideje, és ha ők nem hozzák ezt fel, akkor én sem fogom. Két tűz között vannak nem akarnak igazságot tenni, itt vannak az unokák, ezt a tesóm nagyszerűen kihasználja az ő javára. Én meg majd megoldom a párommal ,mert erős vagyok. Így jártam, ennyi, csak az vigasztal, hogy én ettől a helyzettől tényleg csak erősödtem! Már majdnem kifizettük a hitelt és már most egy komplett saját lakásunk van. Mondd meg a haverodnak, hogy ha jó a kapcsi a testvérével, és az törődik a szüleivel, tud nekik segíteni, akkor ápolja a jó kapcsolatot és örüljön neki, én mit nem adnék érte, ha normálisan viszonyulna hozzám a testvérem, meg ehhez az egész helyzethez. Jó, persze, nehezebb, mint neki, de ha ő nem élne vissza a helyzetével, nem lenne semmi bajom!

Hallottam amúgy olyat, hogy az egyik gyermek még a szülei életében lemond az örökségről a testvére javára bizonyos összeg fejében ügyvéd előtt, ez működik. De ehhez két fél kell, és ha nem az otthon maradt testvér vagy főleg! a szülők hozzák fel a témát, akkor a haverod haszonlesőnek fog tűnni mindenki szemében, ha felveti. Ez van, ezzel nem tud mit csinálni.

Én úgy gondolom AKKOR nincs baj, ha az otthon maradt testvér normálisan viszonyul az elköltözött testvéréhez, szüleihez, segíti a szüleit és nem használja ki, akkor működhet az a sztori, hogy majd ő ápolja őket, ha szükségük lesz rá. Csak sajnos van olyan, hogy az otthon maradt testvér megmarad gyerekbe és nem lesz képes soha felnőni, önállótlan, és a szülei ápolását sem ő, hanem a testvére fogja megoldani. Így pedig igazságtalan az egész szitu, mondhat bárki bármit!

Viszont ha normális a haverod bátyja, akkor semmi gond a történettel, simán működik az, hogy az otthon maradt ápolja majd a szülőket és meg tudnak egyezni majd ha arra kerül a sor. Én azt gondolom, itt van még valami a háttérben, amiért haragszik a bátyjára a haverod, vagy amit nem tudsz vagy nem írtál le.

2017. okt. 20. 16:46
 22/22 anonim ***** válasza:
43%

Öcsi helyében tudod mikor költöztem volna el onnan!

Példa: nálunk az utcában kifizették az elköltöző testvért, még így is jobban jártak, mintha hitelre kellett volna költeniük.

Néhány kérdés:

ha születik még 1-2-3 gyerek, akkor meg majd a szülőknek kell elköltöznie?

Ha a helyben lakó nagylegény lelakja a házat, az öcsi egy lerobbant házat kap meg majd?

Öcsinek be kell szállnia a házfelújításba?

Jogi dolgokat meg ne irogassatok ide, itt testvérekről van szó.

2018. jan. 4. 12:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!