Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit csináljunk a húgommal...

Mit csináljunk a húgommal hogy végre felfogja azt hogy csak magának árt ezzel?

Figyelt kérdés
A húgom 18 éves idén végzős mindjárt érettségizni fog. A probléma az hogy két érettségi tárgyból bukni fog. Ezt tegnap a szüleimnek előadta és olyan nagy veszekedésre meg ordibálásra jöttem haza hogy csak néztem. A húgom semmivel nem foglalkozik nem tanul, és csak vagy a gép előtt ül vagy kint lóg a barátnőivel. Tudtommal még nem is készült semmit az érettségire ami már egy a nyakán van. A tegnapi közleménye volt az utolsó csepp a pohárba, nagyon a dolgairól nem tudok semmit mert én ritkán vagyok itthon ugye nekem munka plusz a barátnőmhöz is megyek munka után meg minden egyéb. Most szabadnapos vagyok és dél előtt anyámmal kicsit elbeszélgettünk hogy mégis mi volt ennek a tegnapi balhénak a következménye. Apám szegény borzalmasan elvan keseredve reggel olyan rossz kedvű volt amikor bevittem dolgozni amilyennek én még nem láttam. Anyám is nagyon kivan akadva mert ez már tényleg sok volt hogy itt van a finishbe megbukik és nem is foglalkozik semmivel sem és egyszerűen nincsen semmi elképzelése a jövőjét illetően. Persze már sokszor voltak gondok vele hajnali hazaérkezés részegen meg még sok minden más, és ez most jött ki a szüleimen ez a kitörés. Anyám attól fél hogy apám kivágja őt az utcára mert megtehetné ha nem úgy áll a dolgokhoz. Most annyi esélyt kapott hogy a nyári pótvizsgán ha átmegy a két tárgyból és mehet ősszel érettségizni akkor nem vágja ki innen, de ha a nyári pótvizsgát elrontja akkor repül. Sajnos én ezt nem szeretném mert szeretem a húgomat de engem is az bánt hogy a húgom ezekről a balhékról sosem számolt be nekem pedig mindig láttam rajta hogy valami gáz van de inkább másfelé terelte a szót. Én a szabad időmben valahogy segíteni szeretnék rajta amit csak lehet de egyszerűen nem sok esélyét látom ennek. A délutáni programomat most lemondtam mert akkor csak ketten leszünk itthon a húgommal és szeretnék kicsit elbeszélgetni vele de ötletem sincs hogy mivel kezdjem el meg hogy hogyan beszéljem rá arra hogy szedje össze magát meg hogy érezze hogy itt már nagy gond van.

2012. ápr. 26. 12:05
1 2
 11/19 anonim válasza:
0%

"ezeket a lépéseket mindenből 3 asra érettségizett le "

LOL, jóképességű. Mi lesz ebből az emberből? Droid? Komolyan erre akarjátok rávenni őket? Akkor inkább akassza fel magát már most. lol.

2012. ápr. 26. 19:50
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó! Valószínűleg azért érettségizett 3-ra, mert előtte 4 évig nem nagyon tanult csak bukdácsolt. És azért 4 évnyi anyagot nem egyszerű bepótolni. Én érettségire kb. semmit nem tanultam, de mivel 4 évig azért ragadtak rám a dolgok, így 4es 5ös érettségim lett.
2012. ápr. 26. 21:06
 13/19 anonim válasza:
Jó én nem bántani akartam, de semmiképp sem javaslom, hogy így megragadjon :( Tesco árufeltöltésből megy majd nyugdíjba? Szerintem azt is érdemes volna kipuhatolózni nála, hogy mi érdekli? Sport esetleg akkor? Csak ne ilyen monoton sz@rok, mert abba beleőrül. Vagy pont, hogy azt fogja bírni, de azt erősen kétlem, kivéve, ha nem teljesen primitív félcgány :D
2012. ápr. 27. 04:12
 14/19 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Sajnos egyszerűen jelenleg semmi nem érdekli mert ő nem tudja minek lenne érdemes tanulnia amivel eltudna helyezkedni, meg őt nagyon a dolgok sem érdeklik sajnos. Tegnap sikerült higgadtan beszélnem vele meg a szüleimmel is először én beszéltem velük a dolgokról aztán közösen beszélgettünk el mindenről. Ami kiderült az hogy a húgomnak sem könnyű mert csak cseszegetik a tanárok ami érthető is hogy rosszul esik neki de ők csak segíteni akarnak. A tanárainak egy részét ismerem mert én is ott tanultam nyilván húgomból is azt szeretnék kihozni amit belőlem is kihoztak még annak idején. Bár húgomnak nehezen megy a tanulás de egy erős 3 ast simán összetudna kaparni mindenből mert van neki annyi esze. Meg szerintem egy kisebb szakmával még ellenne itt, de nem ártana ha meglenne hozzá az érettségi mert már szinte alap dolog. Most azon vagyunk hogy megvárjuk hogy miből mehet érettségire elvileg csak 2 tárgyból bukik matekból meg töriből. Történelemből én feltudom készíteni nyáron mert ismerem a tanárjának a modorát tudom hogy miket követel, bár hogy pótvizsgán mást fog azt nem tudom de ismerem őt annyira hogy esetleg megkérdezem tőle hogy miből készüljön a húgom mire számítson. Matekból meg fogadunk neki külön tanárt mert abból én sem vagyok valami ész és én csak összekavarnám őt ezzel. Tulajdonképpen erre jutottunk most egyenlőre megvárjuk az érettségit hogy írásbelin mit alkot aztán a szóbelire majd valahogy felkészítjük őt. Anyám magyarból felkészíti idegen nyelvből meg egy angol tanár ismerősöm fogja bár arra csak nem lesz szükség mert az az egy tárgy amit majdnem 5 ösre megy neki. Informatikát a választottat simán megfogja csinálni. Érettségit megvárjuk aztán majd felkészítem őt történelemből matekból meg egy magántanár ha a pótvizsga sikerül akkor már félsikert értünk el. Most nagyon változott már a hozzá állása látszólag bár kíváncsi vagyok meddig fog ez tartani remélem sokáig. Köszönöm mindenkinek aki írt. Ha esetleg még van valami ötletetek szívesen várom.
2012. ápr. 27. 10:33
 15/19 anonim ***** válasza:

Ennek mély lelki okai vannak, hogy egyáltalán nincs jövőképe.

Hidd el, tudom, miről beszélek, én is ilyen voltam. Senkinek sem mutattam ki, de nagyon depressziós voltam, és tényleg nem volt jövőképem. Amúgy nekem egyik érettségim sem sikerült, és még szégyenérzetem sem volt. Aztán jött a párom, hála neki kimásztam a depresszióból, 1 év alatt felkészültem úgy 6 tárgyból, hogy mind 5-ös lett!:)

2012. ápr. 27. 16:48
 16/19 anonim ***** válasza:
52%
....és ez leginkább az oktatás csődje... :-/
2012. ápr. 27. 19:14
 17/19 anonim válasza:
100%

Nem feltétlenül az oktatás csődje. Maradjunk annyiban, hogy az oktatás is ki van hegyezve egyfajta 'általános' -már rosszul kezdődhet sokaknak :D- elvárási szintre. Értem ez alatt: az átlagosan fejlődött központi idegrendszerrel megáldott és nyugodt, összességben átlagosan fejlődött emberek csoportjának találták ki az általános oktatást mint olyat. Más kérdés, hogy mint minden rendszerben akadnak kivételek itt is, akik nem képesek úgy teljesíteni és úgy tanulni ahogyan az átlag.

Nézzük meg mi az amit nyelvtanítás címén művelnek..oké, bejön sokaknak, mivel az átlag gyerek mit csinál? amit neki mondanak, megy a többi után. Neki mindegy, hogy 100 szót kell bemagolnia másnapra, rászánja az idejét és felolvas, akár 50x egymás után. Ez mi? Droidokat nevelnek? És igen, droidokat nevelnek. Ez megy végül is a legtöbb tárgyból, feladnak valamit (who cares alapon) és magold be, kit érdekel mennyivel volt az adott személy (pl irodalom órán) élete és művészete 10000x érdekesebb annál mint amit kiválogatnak és elédb@sznak, hogy márpedig ezt megtanulod MERT ALAPTUDÁS ÉS VHÁÁ (aztán ezt a személyt fogják és hopp kiszedik az alaptantervből. Neked még HÜLYE VAGY HA NEM TUDOD, gyerekeidnek meg eleve nem is tanítják...)

Szóval kicsit szánalmas, főleg a sok retardált tanár miatt is, akik a kölkökön élik ki frusztrációikat (jajj nem vittem semmire most meg taníthatom 1000x ugyanazt évtizedeken át ennek a sok hülyének :( ) Mondjuk ezen megjegyzésem alól kivételt képeznek azon tanárok akik valóban hivatásszerűen űzik a szakmát, de abból kevés van.

Mindegy is, a lényeg, hogy szerintem eleve a megközelítés is hibás. Nincs átlagos ember, max átlagosat lehet belőlük nevelni, kudarcok sorozata elé lehet szándékosan állítani, majd kiröhögni, hogy pistike neked még ez sem megy. Még jó, hogy mindig jön pár pistike aki erre az egészre rácáfol. Olvastam erről egy tanulmányt ami ezt a témát járja ki, sok tehetséget és híressé vált személyt említ, akiknek a tehetségét egyáltalán nem ismerték fel, vagy szimplán tehetségtelennek, gyengeelméjűnek bélyegezték az illetőt. Aztán a maga idejében belejött a dolgokba és 'tehetség' címén kezdték emlegetni :D

Mindegy, egy ilyen átlagos és nagy rendszerben ez van, nem lehet mindenkinek jó, sokan bele is halnak, de épp ezért nem szabad feladni és küzdeni kell. Próbáld meg ezt megértetni vele.

2012. ápr. 27. 23:12
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Nekem az öcsémmel van ugyan ez a probléma. Az öcsémbe van annyi hogyha gáz van akkor azonnal szól és tesz ellene valamit. Sajnos nehezen megy neki a tanulás figyelem zavaros szegény vagy micsoda. Egyébként nagyon értelmes, intelligens, csak nehezen megy neki a tanulás. Ő is megbukott volna év végén de szerencsére kapott egy lehetőséget, ha felel két szóbeli tételből 3 asra akkor átengedik év végén és megcsinálta. Öcsémnek is történelemből voltak gondjai de mehet már mindenből érettségire. Ugyan akkor neki ott a barátnője is aki kb nem foglalkozik az iskolai gondjaival pedig kitűnő tanuló és segíthetne is neki, mert ő már tavaly letudta az érettségit. Másrészt ugye ahogyan az előttem szóló is írta tényleg gond van a tanárok hozzáállásával is. Én olyan 1 hónapja voltam utoljára iskolában mert az egyik teremben volt egy kis villanyszerelési munka, és hallottam hogy 2 tanár úgy reklamálnak hogy ilyen hülyék a mai kölykök nem képesek semmire és csak gyors leadnak nekik valamit hogy tudjanak makogni az érettségin pár mondatot és ennyi. Sajnos ez a hozzá állás egyelő a 0-val. Én 6 éve érettségiztem és nekem 3 olyan tanárom is volt aki tényleg mindent bele adott azért hogy mindenki a képességeihez képest a legjobbat hozza ki magából normális tételeket adtak meg ha valakinek nem ment a kidolgozása akkor segített abban, és mindig volt olyan hogy heti 1 alkalommal átnézte a kidolgozott tételeinket és a hiányosságokat kipótolta nekünk. De most már nem ezt látom. Én 1 hétig dolgoztam az iskolába és nap mint nap lehetett látni a folyosókon hogy valakit piszkálnak a tanárok meg kb sehogy sem tudnak hatni rájuk meg nem egyszer hallom hogy a tanár ordibál a kölykökkel és még mindig nem nyugodnak le. Sajnos már ez megy ma. Arról nem is beszélve hogy mindenki kirohan az utcára cigarettázni ha a tanár észreveszi őket nagy ívben lesz@rják. Sajnos ez megy már, és nem csoda hogy a húgod sem tud mit kezdeni már magával mert nyilván gondjai vannak az osztálytársaival gondolom sokan piszkálják, a tanárok meg kb semmit nem törődhetnek vele. Sajnos már ez megy ma és nem kizárt hogy ott is ez megy. Unokaöcsém is most kezdte a gimit ő olyan rossz társaságba keveredett hogy a szülei már nem tudnak mit kezdeni vele rászokott a cigarettára rendszeresen eljár inni de volt hogy iskola időben is persze nem telik el úgy 1 hét náluk hogy ne kelljen büntetést adniuk neki. Én öcsém viszonylag jól viselkedik eljár bulizni de sose iszik többet a keleténél sosem jön haza részegen mindig tartja a megbeszélt időt. Egyszer volt olyan hogy én mentem érte mert lekéste a buszt akkor is egyből szólt én szóltam anyáméknak hogy ne izguljanak hazafogom hozni.
2012. ápr. 28. 09:14
 19/19 anonim válasza:
100%

85%: Szerintem akiket említettél rossz tanárok vagy középkorúak lehetnek, vagy esetleg hülyén maradt fiatalok, pályakezdők. Az a baj tudod, hogy az idők nagyon gyorsan változnak, ráadásul volt közben egy rendszerváltás és ezek már nem tudnak mit kezdeni olyan kölkökkel akik a teljes szabadságban/szabadosságban nem találják a helyüket, összezavarodnak. Nekem van tanár családtagom, huszas éveit tapossa és teljesen korrekt, igazán értelmes ember. Az egyetemen igazán nagy rálátást szerzett a világra, megéri vele beszélgetni és a lényeg, hogy komolyan veszi a szakmáját.

Más dimenzió az ilyen ember, na. Rájuk érdemes figyelni,mert az ilyenek nem mondják azt, hogy te 'hülye' vagy, hanem elvileg támogatnak: menj a saját utadon, elven.

Amúgy meg: én hiperaktív gyerek voltam, rajzórán nem nagyon rajzoltam pl, de néha előjött belőlem 'valami' és akkor tanár is csak nézett wtf, hogy nekem csak az a problémám, hogy sok Tv-t nézek (aha persze, ezt kb minden hülye 50 éves el tudja mondani valakiről). Lényeg azóta már megtanultam elég jól rajzolni is, meg alapvetően lettem nyugodtabb. Szerintem p*csség ez a 'hiperaktív' jelző, hívjanak akkor már hülyegyereknek és majd, ha kell rácáfolok, vagy nem, ha nem tudok :) De szerintem tudtam.

2012. ápr. 28. 11:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!