Mit csináljak, hogy ne hízzon tovább az öcsém?
15 eves, marciusban lesz 16. Onertekelesi problemai vannak illetve anyam nagyon ra van szallva. Mostanaban folyamatosan veszekszik ocsemmel, de mindenhova viszi, es minden hazijat megcsinalja, egyutt tanul ocsemmel.
Tesom kb 175, max 180 cm es legutóbb 80-85 kilo volt. Ez teljesen normalis suly neki, viszont anyam elkezdte mondogatni neki, hogy kover, hízott, ne egyen annyit, kerek a feje. Azt tudom, hogy velem is ezt csinálták mindig, folyamatosan azt hallgattam, hogy túl nagy a fenekem, ezért szornyu szorongasaim voltak ezzel kapcsolatban evekig. Viszont nem fogytam a megjegyzesek utan, hanem olyankor elkezdtem csak azert is enni es felek, hogy tesommal is ez lesz.
Most is eppen eszik es eleg nagy adagokat, magas kaloriaszamu, egeszsegtelen eteleket. Most peldaul egy hotdogkiflit lattam nala, 5-6db szar minosegu virslit, vagy 40deka sajtot es kb 180-200gr parizert. Emellett egy muzlis tal tejet, szerintem legalabb 4-5 evokanal cukorral az aljan es e melle meg 8-10db vanilias-csokis karikat.
Kb ezt ette reggelire is, ebedre pedig spagettit. Van, hogy meg este tizkor is eszik egy kicsit lefekves elott. Sok cukrot eszik, sultkrumplit, chipset, szorpot. Zoldseget is eszik, de nalunk az csak nagyon ritkan van es ahanyszor enne, apam mindig leszolja, hogy zoldseget enni nem ferfias. Emellett amit meg eszrevettem, hogy a gyerek rengeteg sot, delikatot eszik.
Mit lehet tenni? Hogy beszeljek vele errol?
Ha nagyon ki vagy gyúrva, akkor a helyedben megcsinálnám, hogy csak zöldséget ennék mikor átmegyek, és mikor apád beszól, hogy nőies akkor befeszítenék és visszaszólnék neki :D
Sportolj öcséddel meg próbáld meg kicsit felhúzni az önbizalmát, balekok sajnos a szüleitek. Mutass neki jó példát, vegyél ajándékba neki olyan dolgokat amik támogatják az önállósodásban (egyedül tanulós segédeszköz, sporteszköz, finom egészséges nasi, stb). Esetleg egyszer főzhettek is együtt ha ez valamelyikőtöknek bejön (mondanám a pecázást vagy bográcsozást de tél van meg járvány...).
"és mikor apád beszól, hogy nőies akkor befeszítenék és visszaszólnék neki :D"
Egyáltalán nem javaslom, higy ezt csinálja a kérdező, most van tinédzser korban(mindenki tudja ez egy nehéz korszak amit atkell veszelni) a fiú amikor is fontos, hogy a szülő tekintélye meg legyen. A szülő feladata nem csak az, hogy dicserjen, hanem amikor ugy látja kozbe is lépjen ezzel akadalyozva egy problémát jelen esetben az elhizast. Nem latok abban semmi rosszat, hogy anyuka jelezte szamara, hogy fogja viszza magat egy picit az etkezeseknel. Magam is jelzem gyerekeimnek ha ugy latom rossz uton haladnak, persze nem durván. Itt nem csak az etkezesre gondoltam, hanem minden masra is ami karos lehet később a szamukra.
3-as, ugye tudod, hogy úgy értettem, hogy amikor az apja beszól, hogy nőies a zöldség evés akkor feszítsen be a kérdező? Félig-meddig viccnek szántam, de ha a kissrác az egészséges táplálkozást a gyengeséggel társítja akkor nem fogja csinálni, hála apuka faszkodásának.
De lehet, hogy én vagyok hülye, fejtsd már ki, hogy apuka önbizalomrombolása jelen esetben hogyan segít az elhízás szélén álló fián? Meg milyen édesapa az, aki nem követendő példaként áll a gyerekei előtt, hanem egy cseszekedős őrmesterként beleköt inszignifikáns baromságokba, amikor meg kéne, nem mutat irányt? Ja és nem kell félni, anyuka sem a szülők gyöngye, rá is igaz amit írtam, csak amíg az apát talán rá lehet ébreszteni egy kis viccel arra, hogy hülye, addig esélyes, hogy az anya nem fogja belátni, hogy a viselkedésével gyakorlatilag megsemmisíti a fia önbizalmát.
#2-es voltam
Itt a szülőkkel van a probléma nem öcséddel, szóval szerintem nem jó ötlet, hogy még te is elkezdj neki papolni arról hogy sokat eszik és kövér vagy fogyjon.
Lehet pont az lenne a legnagyobb segítség, ha valóban az önértékelését építenéd legalább te. Éreztesd vele, hogy szereted úgy, ahogy van. Nem baj, hogy ilyen, nem baj hogy kicsit testesebb. Ha érzi, hogy nem kell utálnia magát, akkor valószínűleg magától is hamarabb elkezd jobban odafigyelni. Láthatod, hogy amit szüleid csinálnak az erősen kártékony az én képére is, plusz csak azt érték el, hogy a kajába temeti a gyerek a bánatát.
Szóval máshogy közelítsd meg. Inkább legyen túlsúlyos, de mentálisan és érzelmileg egészséges a gyerek. Mint vékony, de tele pszichés zavarokkal és komplexusokkal. SZERINTEM. De tudom, hogy sokan itt le fognak hurrogni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!