Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Hogyan lehet megtudni, hogy...

Hogyan lehet megtudni, hogy valakit gyámság alá helyeztek-e?

Figyelt kérdés

A hugomról lenne szó, aki veleszületett rendellenesség(mozgáskorlátottság) miatt egy idôsek otthonában van, és attól félek, hogy aláírattak vele gyámságalá helyezési papírt, ha az intézetet felhívom, nem tudom, hogy ôszintén válaszolnak-e, látogatni nem lehet a járványra hivatkoznak, meg hogy beteg.

Apám meghalt a napokban, ezért mindenképpen tudnom kellene azt, hogy hugomat az intézet akarja-e majd képviselni, forduljak ügyvédhez? ô utánna tud járni, hogy gyámság alatt van-e, vagy hogy tudom ezt meg 100%-os biztonsággal?

#ügyvéd #intézet #gyamsag ala helyezés #mozgáskorlátottság. gyámság alá helyezés lekérdezése
2020. ápr. 19. 16:19
 1/10 anonim ***** válasza:
94%

Nagykorú esetén nem gyám van, hanem gondnok.

Mozgáskorlátozottság okán nem cselekvőképtelen, így gondnokság alá sem vonható.

Egyébként a területileg illetékes gyámhivatal az illetékes és ott kapsz választ.

A gyámság/gondnokság alá vonás egyébként nem csak egy aláírás és kész, hanem hosszas procedúra, ha apukátok a napokban halt meg, akkor biztos, hogy a húgod még nincs gondnokság alatt, ... kivéve, ha már eddig is az intézmény volt az.

2020. ápr. 19. 16:32
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

A gondnokság alá helyezést (részlegest, vagy teljest) a bíróság állapítja meg, az idősek otthon nem. Ha szellemileg ép, akkor nem vonják gondnokság alá, mert felelni képes a tetteiért.

Nem tudsz vele beszélni telefonon? Csak tudja már rá a választ, hogy gondnokság alatt van-e, vagy sem, főleg ha semmi gond a gondolkodásával.

2020. ápr. 19. 16:36
 3/10 anonim ***** válasza:
28%
Gyámsaghoz neki pont köze nincs ilyen alapon, pont azt jelenti, higy9jogilag nem cselekvőképes, ergo nem irhat alá
2020. ápr. 19. 16:42
 4/10 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat, az utolsót nem értem, kifejtenéd bôvebben, köszi

Azt jelenti, hogy az intézmény nem lehet a gyámja?

Hogy szellemileg teljesen ép-e, ezt nem tudom hogyan állapítják meg-

Sajnos már 7 éve van az intézményben, es rossz közeg miatt (több sérült, idos beteg lakó) miatt folymatosan romlik az állapota, azt mondják nagyon beteg, de nem mondják meg mi a baja, és látogatni sem lehet.

Jovo héten megprobálok beszelni vele, hétvégén ez is sokkal nehezebben megy.

2020. ápr. 19. 16:49
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Gondnokság alá akkor vonnák, ha szellemileg nem lenne ép (ill. annyira leépült). Ez sem megy bemondásra, hanem orvosi szakvélemény kell róla.

Ezt a mondatot nem értem:

"Sajnos már 7 éve van az intézményben, es rossz közeg miatt (több sérült, idos beteg lakó) miatt folymatosan romlik az állapota, azt mondják nagyon beteg, de nem mondják meg mi a baja, és látogatni sem lehet."

Oké, MOST nem lehet látogatni, mert járvány van. De február végéig, március elejéig mindenképpen lehetett. Tartottátok vele a kapcsolatot? Ha igen, akkor azóta is lehet pl. telefonon.

De hagyatéki eljárást pont a járvány miatt tudomásom szerint most eleve nem csinálnak.

2020. ápr. 19. 17:06
 6/10 anonim ***** válasza:
88%

Ha a bíróság az orvosi szakvélemények alapján valakit gondnokság alá helyez, akkor lehet gondnok a családból valaki, avagy független gondnokot jelölnek ki, ha a családból senki nem alkalmas, vagy nem vállalja.

Fel kellene hívnod az otthont, hogy neked, mint hozzátartozónak, adjanak hivatalos tájékoztatást az állapotáról. Ügyvédet is fogadhatsz.

2020. ápr. 19. 17:13
 7/10 A kérdező kommentje:

5-ös

én nem tudtam bemenni személyesen, mert kulfoldon dolgoztam, most itthon vagyok, viszont most jarvany van.

igen régóta nem beszéltem vele, de általában nehéz is mert mobilja nincs és az intezmeny mindig mondott valamit hogy most miert nem jo

vizit van, reggeli, ebed,vacsora, most mar lefektetik oket (20orakor) ill valalmi eros nyugtatod adnak nekik, hogy ilyenkor mar semmit nem ertettem abbol amit mond.

2020. ápr. 19. 17:35
 8/10 anonim ***** válasza:
96%
Azt jelenti amit irtam, hogy a hugod nem irhát olyat alá, hogy gyámság alá vonják. Akkor vonnak valakit gyámság ala9, ha nem beszámítható, ergo nem irhat alá sem.
2020. ápr. 19. 18:08
 9/10 anonim ***** válasza:
92%

Jézusom szegény húgod, sos telefonálj és követeld ki a tájékoztatást, mert eddig úgy hangzik, hogy az az otthon állatokként bánik a bentlakókkal. Ko-ra nyugtatózás, nem tájékoztatás, még csak látogatva sincs szegény... Vegyél neki 5000 ft-ért egy nyomógombos telefont egy simkártyával, küldd be neki postán és meg is van oldva. A legkisebb veszély itt az esetleges gondokság alá helyezés. Ami egyebként úgy zajlik, hogy a bíróságon meghallgatják a gondnokságot kérőt es a gondokság alá helyezendőt (akinek mindig van amúgy jogi képviselője). Ha nem tud elmenni a bíróságra kimegy hozzá a bíró, hogy lássa a tényleges állapotát, ezután még meghallgatnak 1-2 embert a közvetlen környezetéből, kikérik orvosszakértő véleményét és utána dönti el a bíró, hogy szükséges-e. És lehet teljesen vagy részlegesen korlátozó gondokság alá helyezni, amikor csak bizonyos ügycsoportok (pl. választójog, pénzkezelés) tekintetében lesz korlátozva a cselekvőképessége. Tehát ez nem olyan, hogy akkor aláíratnak veled egy papírt és elveszted a cselekvőképességed.

Mit értesz alatt, hogy a hugodat az intézet akarja képviselni?

2020. ápr. 20. 15:16
 10/10 anonim ***** válasza:
67%

1. Nem gyámság, hanem gondnokság

2. A gondnokság alá helyezés egy bírósági eljárás, ami hosszadalmas. Orvosszakértői véleményt kell beszerezni, időnként felülvizsgálni... A mozgáskorlátozottság erre nem indok.

3. Hogy gondnokság alá van-e helyezve a lakóhelye szerint gyámhivatal meg tudja mondani, ugyanis a gondokoltakról nyilvántartást vezetnek

4. Ha a napokban halt meg apukád, akkor a hagyatéki eljárás kb. fél év múlva lenne még normál időszakban is, most meg pláne esélytelen, hogy hamar meglegyen.

5. Igen, fordulj ügyvédhez, de saját magad miatt, mert látszik, hogy semmit sem tudsz a tesódról, és amúgy eddig nem is igazán érdeklődtél iránta...

2020. ápr. 22. 18:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!