Hogy mondjam el a testvéremnek, hogy nem kéne minden pénzét elszórni a barátnőjére?
Tesóm 20 éves, én 25. 18 évesen feljöttem faluból Pestre tanulni, koli, jelenleg páromnál lakom. Anyumtól kaptam némi indulótőkét, ezt félretettem, jogsira, nyelvvizsgára ment, most lakás önrészre gyűjtök.
Tesóm is 18 évesen jött fel és az elején rendben is volt minden, tanult, dolgozgatott mellette, ha ideje engedte, persze bulizgatott is, ezzel nincs semmi baj, az ő korában én is ezt csináltam. Anyum neki is adott valamennyi tőkét, amit sok év alatt szedett össze, megtámogattam én is, így olyan 1,5 millió landolt nála. Ehhez nem nyúlt hozzá, nagyon felnőttesen gondolkodott, tervezett.
Sosem volt különösebben népszerű a lányoknál, aztán megismerte valami buliban a mostani barátnőjét.
A lány sem valami gazdag és nem is bánik túl kedvesen a tesómmal, folyton kioktatja, leszólja, ugráltatja, de Ő el van ájulva, hogy milyen szuper csaja van. Éttermekbe viszi, simán kihagy másfél hetet az egyetemen, hogy elmenjenek nyaralni (legutóbb Spanyolországban hagyott ott 200e-t). Veszi neki a ruhákat,stb. Ami legutóbb kiakasztott, hogy össze akarnak költözni, amilyen albérletet akar a lány (tesóm soknak tartja), az alsó hangon 130+rezsi, erre a kaja stb. Nos, tesóm ezeket a félretett pénzből finanszírozná, munkából és a frissen felvett diákhitelből, persze a lány csak tessék-lássék odatol néha valanennyit. Félbehagyta a jogsit ("nincs pénz rá, minek Pesten"), csomó kreditet is bukott hiányzások miatt ("max csúszik félévet"), mert ha a lány szól, ő rohan, legyen előadás, éjszaka közepe, bármi.
Nagyon elvakult, nem lehet vele beszélni, hogy ez rossz út, legalább a diplomáig fogja vissza magát. (Jó, de nehéz szakon van, amivel ha végez szép fizetése lesz.) Így viszont nem tanul, feléli minden pénzét, el van maradva az egyetemmel, nekem jön panaszkodni, hogy nincs pénze, ideje, energiája, de az eszébe se jut, hogy nemet mondjon a lánynak. Hogy lehetne észhez téríteni? Nagyon kétségbe vagyok esve. Nagyon okos srác, kitűnő volt első évesként, aztán lejtő.
Anyumnak nincs pénze támogatni minket már (rokkant nyugdíj), nem is merem elmondani, hogy tesóm elszórta majdnem az összes pénzét, amit sok év alatt tett félre, mert szívrohamot kapna. Mivel lehetne hatni rá? Barátaival már nem is beszél, pedig őket akartam volna megkérni. Valakinek valami ötlet?
Ha valakihez csak úgy hozzávágnak másfél millát az az ember mitől lenne megfontolt, meg honnan a francból tudná, hogy hogyan kell bánni a pénzzel?
Most is csak támaszként szerepelnél az életében, majd a saját kárán megtanulja. Ha meg nem akkor így járt, az élet nem habostorta.
Nem véletlenül születnek az ilyen mondások:
" Ha a f.... feláll, az ész megáll!"
Én is ismerek ilyet, nem tudsz mit tenni!
Szia, ne gondold, hogy a tesóddal baj van. Csajozva élmény a fiatalság, mivel pedig a jobb csajokra bőven van kereslet, ezért költeni kell rájuk. Persze aki szupersármos annak kevesebbe kerül egy jó csaj, mint annak aki, csajoknál nem különösebben népszerű. Ahova pedig a csajjal megy és költ, az neki is mind élmény.
Nem olyan nagy gond, ha most feléli azt a 1,5 milliót, diákhitelt vesz fel, inkább mint hogy munkával agyonhajszolva magát ne maradjon ideje tanulásra, mert a lényeg hogy az egyetemet végezze el, akkor lesz szép fizetése! Utolsó évesként gyakornokként is már lesz egy kis pénze.
20 éves viszont többet már nem lesz, illetve jóval egészségesebb, magabiztosabb jelleme lesz az olyan férfinak, aki fiatalságát nem tölti szexuális nyomorban.
41F
Köszönöm a válaszokat! A lánnyal nem igazán lehet beszélni, olyan "éljünk a mának típus", otthagyta az egyetemet, néha dolgozik, néha nem, folyton kér kölcsön mindenkitől, amennyire tesóm mesél róla. Párszor találkoztam vele, amikor meghívtuk őket vacsizni, de bármit mond neki az ember, lepereg róla.
Remélem én is, hogy észhez tér, meg nem is zavar, hogy jól érzi magát, tegye. De úgy, hogy minden hónapban mínuszban jön ki most, aki nem tudom mi lesz vele. Próbálok hatni rá, hogy a jogsit tegye le, vegyen a maradékból kocsit (ezt az ötlet legalább a lánynak is tetszik), a szakmájában úgyis előny ez.
Inkább az a bajom, hogy voltam a helyében, utolsó évben, meg kezdőként nagyon vissza fogja sírni ezt. :/ Ráadásul tesóm nem is az éttermes-utazós típus, mesélte is, hogy, unatkozott, nem szeret strandolni, jobban elvan egy koncerten vagy egy laza kocsmázós estén, csomó mindent csak a lány kedvéért csinál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!