Megengednéd, hogy a börtönviselt gyereked hozzád költözzön a szabadulása után?
A rabkeresményből nem fog meggazagodni, a rabok csak minimális összeget kapnak a munkabérükből, a többi a börtöné. Munkanélküli segély meg, egyrészt nem volt munkaviszonya, amíg börtönben volt, tehát nincs mire, másrészt az is csak 3 hónap már.
Nehéz kérdés, ha nem fogadod be mi lesz vele, hajléktalan lesz? Mégis csak a gyereked. Fel kell állítani a szabályokat, munkát kell keresnie, normálisan élni, ha nem hajlandó rá, akkor mehet, de legalább megpróbáltad. Az meg nem igaz, hogy mindenhova kérnek erkölcsit, igazából kevés olyan munkakör van, ahova kell.
Hogy érted, hogy elszemtelenedett a börtönben? Segélyt nem fog kapni. De írok egy történetet, ami a közvetlen környezetemben, azaz munkahelyemen történt: a csaj elsikkasztott több száz ezer forintot, a munkahelyről kirúgták, de megúszta felfüggesztettel. Előtte és utána is egy nagyon rendes, segítőkész, normális csaj. Az akkori barátja miatt csinálta az egészet. Azóta új életet kezdett, van két gyereke, teljesen normális életet él.
Szerintem mindenki megérdemel még egy esélyt. Ezért írtam le, hogy látod, van ilyen is. Eltelt vagy 15 év, mégsem lett bűnöző.
Nekem csak a kolléganőm volt, neked a gyereked. Te ismered, én a helyedben segíteném első hónapokban, hogy el tudjon indulni újra az életben.
Ó, ha mindenki a nevelése miatt rossz ember, akkor miért nem a szülőket csukjuk le? És ha a kérdező rosszul nevel, ezen logika alapján az az ő szülei hibája, az meg a nagyszülőké, az meg a dédszülőké, és visszatérünk a közös őshöz.
Idővel az embernek felelősséget kell vállalnia a saját tetteiért.
Én a következőt javaslom. Keress egy barátot, akiben tökéletesen megbízol. Ti ketten lesztek a "döntési bizottság". Vedd magadhoz a lányod, de előre lefektetett, szigorú feltételekkel, előre megbeszélt időre, és szintén előre lefektetett követelményekkel. Ezeket a megbízható baráttal hármasban beszéljétek meg és írjátok is le, mindhármotoknak legyen egy saját példánya. Azután pedig tartsátok is be. Ha lejár a megbeszélt időtartam, akkor a lányodnak mennie kell (akár rendőri erővel kiköltöztetve, ha máshogy nem megy), persze ha úgy látod, igazán próbálkozott, akkor egy újabb hatszemközti megbeszélés keretében módosíthatjátok a határidőket.
Azért kell egy kicsit "intézményesíteni", formális, leírt dolgokat csinálni, hogy a lányodnak világos legyen, komolyan gondolod, amit mondasz. A barát, segítőtárs pedig azért kell, mert lehet, hogy nehéz kérdésekben kell majd döntened. Sajnos az is lehet az ügy vége, hogy egy év múlva te fogod utcára tenni a lányodat, ha úgy látod, nem is próbálkozik a munkakereséssel, vagy nem eléggé. Jobb, ha egy ilyen döntést nem egyedül kell meghoznod, és a lányod is kevésbé tud a vajszívedre apellálni, ha tudja, nem egyedül fogsz dönteni. A lánnyal szemben pedig teljesen fair ez az eljárás: le lesz írva, hogy mit vársz tőle, és kap esélyt. Ha nem él vele, akkor a saját érdekében kell kitenned, különben sosem lesz motivációja, hogy talpra álljon.
A feltételek között pedig számszerű célok legyenek határidővel, és következménnyel. Pl. heti háromszor a lányod mosogat, kétszer felsöpör stb., ha nem, akkor nem kap zsebpénzt. Három hónap múlva talál munkát, öt hónap múlva havi 10 ezer forinttal beszáll a rezsibe. Egy év múlva elköltözik. Amíg nincs munkája, napi fél órát néz álláshirdetéseket, heti öt helyre küldi be az életrajzát és ha interjúra hívják, legalább heti kettőre el is megy. Stb.
Szerintem ez a legjobb megoldás. Ha nem segítesz rajta, nem valószínű, hogy sikerül végleg talpra állnia. De ha szilárdan lefektetett feltételek nélkül veszed magadhoz, akkor nagy az esélye, hogy a nyakadon marad. Ezzel a köztes, bár erőfeszítést igénylő megoldással esélyt kap a lányod, de biztos nem marad a nyakadon.
Bocsi, én olvastam nemi erőszaknak.
A sikkasztás és csalás is gáz, de én így befogadnàm, ha hajlandó változni és úgymond jó útra térni.
Erkölcsi bizonyítványt nem kérnek a munkák nagy részénél, szerintem lehet esélye így valami egyszerűbb munkát találni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!