Mennyire megszokott, hogy egy szülő csak addig bántalmazza a gyerekét, amíg az kicsi?
Engem kisgyerekként apám rendszeresen megalázott, megfélemlített, hosszasan fröcsögött róla, hogy én miért vagyok ostoba és felesleges, veréssel fenyegetett, és meg is ütött, ha éppen olyan kedve volt. Szabályosan rettegtem tőle, amit ő normálisnak tartott, mert szerinte "egy gyereknek kell valaki, aki vasszigorral bánik vele". (Nem mintha valaha is olyan kezelhetetlen lettem volna, hogy olyan kemény kézzel kellett volna kezelni, soha nem voltam "rossz" gyerek.)
Viszont ez olyan 13 éves korom körül kezdett alábbhagyni.
Emlékszem, 12 éves koromban egyszer még fejbe vert és megrángatott, azóta viszont nem történt ilyen (most 17 éves vagyok). A megalázás még mindig megy, de már az sem olyan durván, mint 10 évvel ezelőtt.
Nem tudom, miért van az, hogy abbahagyta a bántalmazásomat. Csak arra tudok gondolni, hogy apám rájött, hogy kezdek egy súlycsoportban lenni vele, és nem maradok mindig 20 kiló és könnyen megfélemlíthető.
Máshol is előfordul, hogy a szülő csak addig meri bántani a gyereket, amíg az kicsi és kiszolgáltatott?
Kedves kérdező, tudatosítanod kell, hogy az apud beteg, mert semmilyen formában nem szabad bántalmazni a gyereket! A kislányomhoz nem nyúlnék egy újjal sem.
Amit tehetsz, az az, hogy elbeszélgethetsz valakivel erről, keress fel bátran egy gyerek/ iskolapszichológust, akivel ezt meg tudnád osztani, nem kell elmondani, hogy konkrétan mi történt, csak azt, hogy szeretnél valami szakemberrel beszélni, az iskolapszichológus tud találni olyan pszichológust, akit nem kell fizetnem, mert támogatja a tb.
Otthonról majd próbálj elszakadni, menj egyetemre, és alakíts ki olyan életet, hogy te a saját gyerekeidet ne bántsd!
És amit még mondhatok, ne vedd magadra, ezeket nem azért mondja, mert veled lenne a baj, hanem sajnos vele van a baj, de ezzel a körülötte lévő emberek bántja, főleg akik kiszolgáltatottak.
Sok sikert!
Bocsi a sok elírásért, én is siettem.
Még kiegészíteném annyival, hogy abban az esetben ne mondd el a pszichológusnak, hogy konkrétan mi történt, ha félsz megosztani, majd szépen, lassan idővel kialakul egy bizalmi légkör!
Nem tudom mi jellemző. Általában nem jellemző, hogy gyereket bantalmazzák. Ezért is szabályozzák.
Engem apám pofán vert, amikor magasabbra nőttem. Aztán 30 évesen is bantalmaz. Szóval egyéni esetek vannak, amikor az apa sosem változik, örökké bantalmazó marad.
Aztan vannak olyanok, akik csak elkeseredettségükben és tehetetlenségülben nyúlnak primitív, agresszív módszerekhez. Amit nem választana, ha lenne más módszert ismerne. De az iskolában is azt tanulta, hogy bántani kell azt, aki nem úgy viselkedik, amit elő ír a kormányrendelet... Mert a problémás gyereknek nem adnak figyelmet és javítási lehetőséget adni, ha egyszer hibázott, mehet a taigetoszra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!