Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Vegyek úgy autót, hogy a...

Vegyek úgy autót, hogy a családom nem tud róla?

Figyelt kérdés

Nagykorú vagyok, de még a szüleimmel élek.

Most lett meg a jogosítványom és nagyon lelkes lettem az iránt, hogy legyen is mit vezetnem. Apám nem engedi, hogy az övét vezessem, akkor se, ha ott van mellettem, de nem is várom el, tudtam, hogy így lesz már akkor is, amikor beiratkoztam az autós suliba. Az volt a tervem, hogy veszek valami olcsót (1 millió alatt), amivel rutint szerezhetek.

Apukámat hetek óta kérdezgetem, hogy szerinte ez meg az a kocsi jó-e, meg mondom, hogy milyen jókat találtam, de nem vett komolyan egészen addig, amíg nem kérdeztem meg, hogy elkísér-e megnézni egyet, vagy mit tanácsol, ismer-e hozzáértőt, vagy keressek szerelőt. Ekkor bekattant és nem túl szépen megmondta, hogy ne vegyek olcsón autót, mert minden öreg és olcsó autó rossz, mindegyikben csak meghalni lehet, vagy szerencsés esetben csak sokat költök rá mert mindig elromlik. Azt mondta, eszembe se jusson a saját(!) pénzemet autóra költeni. Majd ha lesz pénzem újra, akkor vegyek.

Egyébként nyugi, fenn tudnám tartani a keresetemből, ha meg nagy összeg kéne hirtelen, és éppen nincs annyim, van, akitől kölcsön tudok kérni.

Szóval, egy az, hogy nem akarok kiesni a rutinból és tudom, hogy van MOL Limo, meg Green Go, de még nincs 1 éves jogsim, meg azzal nem tudnék Balatonra vagy másik városba menni (és én év közben gyakran utazgatok belföldön és egyre jobban utálok vonatozni, de még a budapesti tömegközlekedéstől is lassan már hányok). A másik meg, hogy nem akarom, hogy apám irányítson ilyenekben. Van beleszólása dolgokba, hiszen együtt lakunk, de szerintem ebben nincs. Ja, és új autót nem vennék rutin nélkül, sőt, szerintem évtizedek múlva sem, annyit nem ér.

Amit kinéztem 750 000 ft, 15 éves autó, arra pont jó, amire használnám.

Mivel apám a fővezér a családban és bármi is a véleménye, mindenki más támogatja benne, anyukám, testvérem, nagymamám, mindenki, ezért rájuk ebben nem számíthatok. Nem buknék le, mivel a pénzügyeimbe nem látnak bele, parkolni meg tudok messzebb, nem egy időpontban járunk haza.

Szerintetek belevágjak úgy, hogy a családom nem fog róla tudni?

De abban is mondhattok véleményt, hogy egy friss jogsisnak érdemes-e ennyiért autót vennie meg most begyakorolni a vezetést, vagy tényleg inkább 3-4 év múlva újat venni a jobb megoldás?

Lány vagyok.

2019. márc. 15. 17:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
82%

Ennyiért nem érdemes autót venned friss jogsival. De azért ne is várj 3-4 esetleg 5 évet és teljesen újat veszel mert az sem lesz jó. Egyrészt addigra annyi gyakorlatod sem lesz mint most és elfogsz felejteni vezetni. Másrészt egy új autót be kell járatni amit nagyon sokan nem tudnak. De ha érdekel is a vezetés meg tényleg néha használnád is az autót akkor javaslom hogy kezdésnek maximum 300 ezerért vegyél egy 20 éves autót. Most nyilván jönnek majd a kommentek hogy mit beszél ez a hülye, meg lehet apád is kifog térni a hitéből ha kiderül, pedig előbb utóbb ki fog, tehát ezt titkolni nem fogod tudni örökké. Na de kezdő autónak bőven jó ez. Nyilván lesz bőven baja, tehát vásárlásnál erre oda kell figyelni hogy csöpögni ne csöpögjön semmi belőle, ez az egyik legfontosabb. Aztán a gumik legyenek megfelelőek téli, nyári szett, és megfelelő állapotban amit majd meg kell venned. Aztán az egyéb biztonsági berendezések is legyenek rendben fékek, biztonsági öv, fényjelzések stb... Nem kell bele annyi extra felesleges.

Aztán guruljon is az autó. Persze nagyon sok alapvető karbantartást is el kell végezned te magadnak, olajszintet ellenőrizni, hűtőfolyadék szintet, akkumulátor állapotát stb... de ezeket tanultad is. Aztán ott vannak a kötelező költségek az üzemanyagon kívül.

Én így kezdésnek egy alapvető Suzukit, régebbi Opel Astrát vagy Corsát javaslok, vagy egy Fiat UNO-t például, ezek is jó autók. Mondjuk hosszútávra ne tervezz, esetleg 2-3 évre, aztán add el jó olcsón valakinek tehát számolj azzal hogy ebből sok pénzed nem lesz, viszont vásárlásnál tényleg jó lenne valami hozzáértőt vinned aki alaposan feltudja mérni az állapotát, meg félretenni pénzt kötelező szervizekre, meg ha esetleg menet közben lenne vele valami gond. Persze lehet hogy 2-3 év után elviteted a roncstelepre mert annyira tönkre fog menni hogy nem lesz más megoldás, de ameddig nem lesznek komoly bajai addig el leszel vele. Én ezzel kezdeném, és közben kezdhetsz gyűjteni egy komolyabb autóra, de akkor sem vennék 1 millió forintnál drágább autót. Amit apud állít abban nincs teljesen igaza.

2019. márc. 15. 19:36
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Vegyél.
2019. márc. 15. 19:59
 13/14 anonim ***** válasza:
75%

Vehetsz,de hova dugod egy kocsi nem játék auto.. eleve érdekes család lehettek h saját pénzből bármit titkolni kell de gondolom ez se ma kezdődött..

37N

2019. márc. 15. 20:06
 14/14 anonim ***** válasza:

Az autó szép, és jó, de azt fent is kell tartani. Itt nem az üzemanyagra gondolok, hanem az amortizációra, ami egy 15 éves autónál elég nagy költséget jelenthet, akár annyit is, mint az autó maga. Apukádnak abban igaza van, hogy 1 misi alatt az autók elég régiek, sok ilyen bajuk lehet. Nyilván ez egy 1 misi feletti árnál is lehet.

Abban igazad van, hogy tanulni olcsóbb is jó, de ha én a helyedben lennék, 1 évnél tovább nem tartanám meg.. akkor már lesz annyi rutinod, hogy bele merj ülni egy drágább darabba :)

2019. márc. 17. 04:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!