Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A válás utáni bírói végzésben,...

A válás utáni bírói végzésben, amiben a gyermekem láthatásáról van szó, hogyan kell azt értelmezni, hogy "A közös szülői felügyeletet nem kérjük egyezségben rögzíteni"? Ez a mondat mit takar?

Figyelt kérdés

2019. febr. 10. 14:45
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

10-es, sajnos te sem vagy tájékozott. A te esetedben amellett, hogy a szülői felügyeleti jogot neked ítélték, a gyerek apjának a felügyeleti jogát megvonták. De a kettő nem jár automatikusan együtt, csak különleges esetekben. A hatályos jogszabályok szerint:

"Azonban akár bíróság, akár a felek közötti megegyezés dönt a kérdésben, lehetséges az is, hogy a bontást követően csak az egyik szülő fogja gyakorolni a szülői felügyeleti jogot. Ebben az esetben a különélő szülőben sokszor felmerül a kérdés: vajon innentől minden jogát elveszíti a gyermek nevelésére vonatkozóan? A válasz egyértelműen: nem. Ugyanis a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekről a két szülőnek továbbra is együtt kell döntenie. Így ebben a tekintetben a szülői felügyeleti jogoknak bizonyos részét az a szülő is gyakorolhatja, akit egyébként a szülői felügyeleti jogok összességükben nem illetnek meg. Ez természetesen nemcsak jogosultságot, hanem kötelezettséget is jelent, azaz a különélő szülőnek is részt kell vállalnia a gyermekkel kapcsolatos ilyen irányú szülői felelősségből is.

A gyermek sorsát érintő lényeges kérdések köre

A fentiek alapján tehát a különélő szülő sincs kizárva a gyermekkel kapcsolatos minden döntésből, azonban lényeges, hogy mik tartoznak a gyermek sorsát érintő fontos kérdések körébe.

Idetartozik a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének meghatározása, továbbá iskolájának, életpályájának megválasztása, valamint a gyermek huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, illetve állampolgárságának megváltoztatása.

[htmlbox Polgári_jog_folyóirat]

A fentiek a Ptk. szerint alapvető jogosultságai és egyben kötelezettségei a különélő szülőnek, azonban a bíróság korlátozhatja, illetve meg is vonhatja bármelyik döntési jogot, ha a gyermek érdeke szerint erre szükség mutatkozik." Wolters Kluwer jogtár.

Nagyon kérlek benneteket 8-as és 10-es, hogy alapvető tájékozottság és szövegértési képességek hiányában ne tudálékoskodjatok, mert csak félrevezetitek az embereket!

2019. febr. 12. 17:58
 12/14 anonim ***** válasza:

11!

Esetünkben nekem kizárólagos felügyeleti jogot ítélt a bíró. Nem, apuka semmibe nem szólhat bele, semmi koze a gyerekhez, kapcsolatot nem tarthat vele. Nem dönthet a gyermek sorsat érint ő lényeges kérdésekben sem. A bírónő külön kihangsúlyozta, hogy konkrétan innentől olyan, mintha nem is létezne, egyedujl a tartásdíjat köteles fizetni. Külföldre költözéshez sem volt szükség az engedélyére. Én nem beszélek valótlant, az előttem szóló keverte a szezont a fazonnal. Nekem kizárólagos felügyeleti jogot van, az apa szülői felügyeleti jogat megszüntettek. A kérdezonek közös felügyeleti joga van, a másik hozzászóló pedig arról az esetről ír, ami idáig a gyakorlat volt, hogy egyik szülőnél elhelyezik a gyereket, a másik pedig csak a lényeges kérdésekbe szólhat bele. Ha valamihez nem értesz és még az értelmező olvasás se megy, inkább ne szólj a temahoz

2019. febr. 12. 18:29
 13/14 anonim ***** válasza:
Istem, 12, de egyszerű vagy! A jogszabályt nem bírod értelmezni! Nem mindenkinél működik úgy, ahogyan nálad, ahol egyértelműen megszüntették az egyik szülő felügyeleti jogát. De a kizárólagos szülői felügyelet nem jár automatikusan ezzel. Mostantól kiszálltam, ennyire zéró intelligenciájú emberrel nem lehet vitatkozni. Aki tud olvasni és szöveget értelmezni, az reméljük, felfogja miről van szó.
2019. febr. 12. 19:02
 14/14 anonim ***** válasza:
De, nyuszika, ezzel jár a kizárólagos felügyeleti jog. KIZÁRÓLAGOS azt jelenti CSAK AZ ENYÉM. Csak akkor kizárólagos, ha másnak nincs. Te nem tudsz értelmezni.
2019. febr. 12. 19:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!