Fel szeretném venni a nevelőapám vezetéknevét, kell-e beleegyeznie a biológiai apámnak?
Az igazi apukám még él, 18 év alatt vagyok és édesanyám kap gyerektartást. Ha felveszem a nevelőapám családnevét, akkor a biológiai apámnak még kell fizetnie gyerektartást vagy akkor már nem köteles?
16/L
Hopp, véletlenül elküldtem. Szóval:
10E Ft-os illetekbelyeggel ellátott kérvény benyújtása az anyakönyvi kivonatoddal együtt, maximum 60 munkanap várakozás,majd tértivevényes levélben ertesitenek,hogy elfogadtak-e. Utána maximum 18 munkanap után kiallittathatod az új anyakönyvi kivonatod,majd mehetsz is új iratokat csináltatni.
Várd ki ezt a két évet,aztán hajrá.:)
Mostmár minden világos. Muszáj leszek kivárni még ezt a két évet mert apám nem menne bele. Sőt. Bele se merek gondolni mi lenne belőle...
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!😎
Egyesek fejében nagy zürzavar van és értelmetlen dolgokat írnak.
"Jelenleg akkor tudod felvenni a nevelőapukád nevét, ha a "nevére vesz", azaz örökbefogad. Ez esetben a vér szerinti apádnak minden kötelezettsége megszűnik, gyerektartást sem kell fizetnie."
Ez nem így van, a nevelöapa CSAK AKKOR tudná örökbefogadni a kérdezöt, ha ebbe az apa BELEEGYEZIK, anélkül nem!
Az viszont elvileg igaz, hogy ha a nevelöapa örökbefogadna, akkor attól kezdve jogilag ö az apa és a másiknak nincs tartási kötelezettsége.
"Bele kell egyeznie! És onnantól nem köteles gyerektartast fizetni! Ga nevelő apáddal szét mennek akkor ő fizet!"
Ez megint tévedés, ha az apa beleegyezik a névváltoztatásba, az a tartási kötelezettségét nem változtatja meg, és ha netán anyukád meg a nevelöapád szétmennek, attól neki nem kellene gyerekatartást fizetnie, mert az, hogy felveszed a nevét névváltoztatással, az a jogi helyzetet - a biológiai apa az apa, a nevelöapa meg meg marad kivülálló személy - nem változtat semmit.
"Ha apa bele egyezik és más veszi a nevére"
Senki nem akar a nevére venni senkit. (teszem hozzá nincs is ilyen, hogy 'nevére vesz'.)
A kérdező nem azt szeretné, hogy a nevelőapja örökbe fogadja, hanem szimplán nevet akar változtatni. 18 év alatt ehhez kell a szülő hozzájárulása akkor is, ha csak a keresztnevét szeretné megváltoztatni, akkor is, ha a vezetéknevét. A névváltoztatás nem szünteti meg a tartási kötelezettséget, a kérdező kérheti a rokontartás megállapítását, ha jogosult rá 18 éves kora után is.
Összekeveritek az örökbefogadással, de a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Edes szivem.......... Miert nem edesanyad nevet veszed fel..????? En anya nevet vettem fel ebben az esetben. Az apait elhagytam. Meg egy keresztnevet is lecsereltem.
23N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!