Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Édesapám olyan, mint egy nagy...

Édesapám olyan, mint egy nagy tinédzser és felelőtlen a pénzügyekkel, van erre megoldás?

Figyelt kérdés

Engem apai nagyszülők neveltek, az ő lakásukat (tehát ahol én is felnőttem) megkaptam.

Apum ugyanebben a kerületben lakik, szintén saját lakásban. Lényegében gyalogtávra lakunk egymástól.

Amennyire tudom, egész életében eléggé felelőtlen volt a pénzügyekkel kapcsolatban, de az utóbbi 6-8 évben nagyon-nagyon!

Nincs egy stabil, jó végzettsége, nem orvos, nem mérnök, nem szerelő, nem informatikus.

Amikor (a válság alatt és után) nagyon rosszul keresett (embertelen munkákkal), akkor is új tévé, évente-kétévente lakásfestés, stb...

Most éppen eléggé jól keres, segít is engem jelenleg - viszont az egészségi állapota miatt áll a zászló, bármelyik pillanatban ott kellhet hagynia a munkáját.

Nekem büfészakos és piacképtelen tanfolyamos OKJ-s végzettségem van; egyik szobámat kiadom; 150-200 ezer között van a havi bevételem. Elég sok nemvárt kiadásom volt (plusz az OKJ-k), így nemhogy nem tudtam félretenni, hanem a "kezdőtőkém", amivel elkezdtem a felnőtt életemet, erősen megcsappant.

Apum nagyon szórja a pénzt...

Rengeteg cigi, sör (első egészségtelen is, második egyre mértéktelenebb nála), kétévente

új csúcstelefon, párévente új tévé, egy-két évente a lakás kifestése (egyedül, megint az egészségét féltem....).

Féltem az egészségét, mert nekem csak ő van! Ha lenne párom és esküvőt szerveznénk, Apumat hívnám meg szívem szerint egyedül a rokonságból!

Féltem a pénzügyi helyzetünket! Szerintem érthető, hogy egymásra vagyunk utalva...

Nyilván nem úgy működik, hogy megmondom neki, hogy Apa, hagyd abba ezt az életvitelt... Próbálom neki csepegtetni, amikor előkerül a téma, de ennyit tehetek. Mindketten makacsok vagyunk, egy nagy összeveszés nem vezet semmire.

Ezen felül van megoldás?

Mit tegyek?

25/L

2018. szept. 23. 18:20
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

"Ő ne festessen, akkor te meg ne szórd a pénzt piacképtelen, büfé OKJ-ra."

Ja, bocsánatot kérek, hogy a nettó 150-es adatmásolgatós munka helyett egy biztos, előbb-utóbb többet fizető, számomra érdekesebb szakmát akartam, erre ráment félmillió forintom, a 21 nap szabadságból 6-7, de a sikertelen állásinterjúk miatt több, az első tanfolyammal estéig, a másodikkal szombatjaim.

Arra gondoltam, hogy többet kereshetek, így félretehetek magunknak.

(De ha azt írtam volna bele a kérdésbe, hogy irodai admin vagyok, azért jött volna a savazás, hogy miért nem tanultam. Tényleg igaz lehet, hogy a politikai helyzet miatt frusztrált ez a nép.)

2018. szept. 23. 18:46
 12/23 anonim ***** válasza:
83%

Az lehet, hogy apád felelötlen a pénzügyek terén, de te sem vagy különb!

Ahelyett, hopgy belegondolnál, hogy van egy lakásod (azaz nem kell albérletet fizetni(, van havi 150 ezer fizetésed, amennyiböl sokan albérletet is fizetnek, és mégis megélnek a "tékozló" apa támaogatása nélkül is!

Egyáltalán nem vagytok "egymásra utalva", itt csak te élösködsz apádon.

A normális az lenne részedröl, hogy nem kérsz és nem fogadsz el töle támogatást, hanem beosztod a saját jövdelmedet!

2018. szept. 23. 18:48
 13/23 A kérdező kommentje:

Bocsánat, az nem érdekel, kinek mi sz.rabb...

Más albérletet fizet, de nem gondozott tök egyedül rákos beteget, a számára a világon legfontosabbnak nem nézte végig tökegyedül a leépülését majd nem temette el. Például.

Akkor leírom: a fogászatomra adott pénzt, karácsonyra illetve ha megyek hozzá és vásároltam, túl sokat fizet. A fogászat egy nagyon kellemetlen nem várt kiadás volt. A többire sajnos úgy tekintek, hogy én nagyobb eséllyel bírom megállni a túlköltekezést és félretenni a pénzt, mint ő.

Ha magánál hagy 20 ezret (példa!!!!!!), elkölti, de ha nálam, visszakapja, ha beteg lesz.

De fogalmatok sincs, hogy élünk, mire költünk, mikor ad vagy mikor nem, mit dolgozunk, csak a legrosszabb feltételezése, a bántás, a rosszindulat, a frusztráltság kiélése megy.

2018. szept. 23. 18:55
 14/23 anonim ***** válasza:
85%

Én is nettó 150-et keresek, pótlékokkal megvan a 200, pedig 2 diplomám van és mérnök vagyok. Eddig csak 120-at kaptam, de ebből is összespóroltam 1 év alatt egy kocsira, pedig a fele elment az albérletre, kajára, utazásra.

De egyébként nem értem a kérdést. Apukád megteheti, hogy így éljen, mire spórolgasson, ha neked már van lakásod és munkád is.

2018. szept. 23. 19:06
 15/23 A kérdező kommentje:

Ha valahova beírnám, hogy havi 175 ezer Ft kereset már nem rossz, olyan 0%-ot kapnék, mint ide Lacháza.

Ide bírtam, hogy eddig kevésnek bizonyult, elromló dolgok, egészségügyi problémák miatt meg mert használható végzettséget akartam szerezni - le vagyok hurrogva, hogy képzelem, hogy ezt keveslem.

Mindegy, szerintem hagyom ezt a kérdést...

A lényeg, hogy látom magam ruhára havonta 10-20 ezret költő, havonta fodrászhoz, többször műkörmöshöz járó, szolizó, sohasem főző, nem tanuló, sőt, a semmire felmondogató lányként, aki kihasználja az apját...

Mert kb ezt feltételezitek rólam.

Egyébként a fenti felsorolással sincs baj természetesen, csak tényleg nem tudom...

Mindegy, ez a rosszindulat számomra felfoghatatlan.

2018. szept. 23. 19:16
 16/23 A kérdező kommentje:
Inkább megyek megfőzni a holnapi ebédemet és tanulni.
2018. szept. 23. 19:16
 17/23 anonim ***** válasza:
89%

Nem akarunk savazni, de ezeket te írtad apádról és magadról:

Nincs egy stabil, jó végzettsége = nekem büfészakos...

Rengeteg cigi, sör = KEVESEBB sör a barátaimmal.

Csúcstelefon = a tied 15o ezer volt (az enyém 19 ezer!).

Lakásfestés házilag = ESETLEG kevesebb ruha neked.

Hagyd apádat békén, ott a lakásod, állj a magad lábán és ne ácsingózz a pénzére! Ha meg akarja venni a csúcsminőséget, ő keresi a rávalót!

Az pedig, hogy beteget ápoltál, eltemetted; ez egyrészt nem tartozik apád pénzügyeihez (te kaptál lakást!), másrészt éppen elegen vagyunk, akik rákos vagy egyéb betegségben szenvedőt ápoltak és temettek el (önzetlenül)

2018. szept. 23. 19:42
 18/23 anonim ***** válasza:
100%
Bocsánat, a telefonod CSAK 90 ezer volt...
2018. szept. 23. 19:49
 19/23 A kérdező kommentje:

Na akkor még egyszer.

Apum nagyon felelőtlen az anyagiakkal, (más is mondta már) ez egyfajta kompenzálás nála. Régen a Nagyimtól kapott segítségből is luxuscikkeket vásárolt, kétévente 300 ezres teló, amíg még jó volt a régi stb.

Most jól keres, nettó 200 felett, de úgy látom, ő olyan, hogy havi 500-at is elverne, sőt még a hitelkeretéből is használna.

Aggódok érte, mert marhára nem egészséges illetve áll a zászló, hogy mikortól nem végezheti a jelenlegi munkáját.

Természetesen szívesen segítenk majd neki én, ha megtörténik az, hogy nettó 90-ért bejelentetlenül kell ismét dolgoznia, vagy leszázalékolják, vagy bármi.

Ugyanakkor aggódom, hogy bele fog szólni a pénzügyeimbe, túl sokat fog költeni akkor is és nem fogom bírni.

Ha így folytatódik, nem fogjuk ketten bírni anyagilag.

Én magam aránylag spórolósnak tartom, kevés új ruhát veszek, új cipőt kvázi akkor, ha a régi már rongy, nem járok manikűröshöz, szoliba tavasztól akarok, így valami mással kell majd spórolnom. A rezsim hála Istennek alacsony, ebéd SZÉP-kártyából vagy főzöm magamnak (így kijön 250-300-ra csirkehússal is a kifőzdében vett 1 000 Ft helyett és talán egészségesebb is), ebéd szépen otthon tojás, szendvics, talán az is olcsóbb, mint a péksüti.

Ennyi.

A sok savazást köszönöm.

2018. szept. 23. 19:57
 20/23 anonim ***** válasza:
80%

Szóval attól tartasz, hogy apád lerobban és akkor majd neked kell anyagilag támogatni.

1.Apád felnőtt ember, azt tesz amit akar.

2.Segíteni csak azon lehet aki hagyja.

3.Te nem tartozol érte felelősséggel.

4.Mondd el neki, hogy ha bajba kerül, te nem tudod őt is eltartani, gondoskodjon magáról.

5.Ez a legfontosabb:egy olyan problémán rugózol ami nincs.Lehet, hogy lesz, de nem tudni, hogy fél év vagy 10 év múlva.

Ha bekövetkezik, majd akkor próbálj rá megoldást találni.

Így nem lehet élni, hogy a jövőn aggódsz.

2018. szept. 23. 20:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!