Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért baj az, ha nem kellenek...

Lafajett kérdése:

Miért baj az, ha nem kellenek a családi „ereklyék”?

Figyelt kérdés

Ismerős a „ha majd meghalok, ez is a tiéd lesz” szöveg?

Sokszor hallottam, de soha nem tudtam úgy visszautasítani, hogy ne legyen belőle sértődés.

Miért kellene a szétkopott, hatvanéves faliszőnyeg?

Miért kellene a tányérkészlet, amely már 30-40 éve hánykolódik a padláson?

Nem sorolom tovább, mert legutóbb pont a tányérokon veszekedtünk. Elhiszem, hogy a senki által sohasem látott készlet nagyon drága volt a kisváros kisboltjában, de azóta eltelt egy kis idő, és az ember akár évente is vehet úgy készletet néhány ezer forintért. Én így csinálom, mert gyerekként állandóan szétkopott evőeszközökkel kellett enni a még jobban szétkopott, teljesen összekarcolt tányérokból; persze a 80-100 db tartaléktányér még mindig megvan nagyanyámnál, anyámnál, mert jók lesznek majd még! Mikor, mikor?

Ötlet, mit kellene ilyenkor mondani?

2018. aug. 3. 16:13
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
97%
Semmit. Ha meghal ugyis tenyleg a tied lesz. Majd kidobod, azt jonapot'
2018. aug. 3. 16:16
 2/14 anonim ***** válasza:
86%
Nem mondasz semmit, elfogadod és utána felajánlodd valamilyen jótékonysági szervezetenek, ami meg használhatatlan, azt kidobod.
2018. aug. 3. 16:18
 3/14 anonim ***** válasza:
96%

“Köszönöm szépen.” Ami más számára nagy érték, azt nem elegáns lekicsinyelni.

De lehet hogy ér is valamit. Ha egy 80-100 éves soha nem használt Zsolnay, Herendi, vagy csak Hollóházi készleted van arért hidd el szívesen adnak neked jópár Tescos, Auschanos vadiúj tányérkészletet.. :)

2018. aug. 3. 16:31
 4/14 anonim ***** válasza:
93%

Ismerős a „ha majd meghalok, ez is a tiéd lesz” szöveg?

Igen, ismerős. Drága mamám még a 80-as években mindig ezt mondogatta nekem. Én olyankor kedvesen mosolyogtam, hogy "persze mama, majd vigyázni fogok rá én is" szöveget mondtam. Én olyan 20 éven át hallgattam, és mondtam a sablon mondatot. Amikor mama bekerült a kórházba, újra mondta, sőt papírt is írt. Mondta, hogy reméli segítenek majd a féltve őrzött családi ereklyéi.

Temetése után anyám közölte, hogy minden ami a mama házában volt vigyem el, mert az enyém. Elvittem, és nálam is a padlásra vagy pincébe került. El is feledkeztem róla majdnem 15 évig. 2-3 éve úgy döntöttünk, hogy a padlást beépítjük, így újra előkerültek mama hagyatékai. Átnéztem őket, és akkor döbbentem rá, hogy mama igencsak értékes dolgokat gyűjtött. Volt olyan ezüst étkezőkészlet amit az első világháborúban használtak, és Osztrák- Magyar Monarchia jelzése volt benne. Komoly összeggel eltudtam adni. Voltak más értékes dolgok, egyszerűen ledöbbentem, hogy mama sosem mesélte el, hogy honnan szerezte a kincseket. Ami nekem a legmeglepőbb tárgy volt, az egy XVIII századi képeslapok voltak, tökéletes állapotban. Ezeket a képeslapokat egy neves budapesti múzeum vásárolta meg.

Ha majd eljön az ideje, nem árt ha átnézed a családi ereklyét, főleg, hogy ma jó pénzért eladhatóak a "retro" tárgyak.

46/N

2018. aug. 3. 16:31
 5/14 anonim ***** válasza:
94%
Ilyen az elmúlás tudatositása. Ha megöregszel majd te is megérted. Vannak számodra becses holmik amik neked sokat érnek, személyes tárgyaid amikhez emlékek kötnek és tudod ha meghalsz akkor nemlessz senkié egyszerűen ezek a számodra becses dolgok nem lesznek senkié sem. olyan nehéz rábólintani, hogy rendben nagyon örülök neki, hogy az enyém lessz. Ha meghal neki már mindegy legalalább olyan tudattal ment el, hogy marad valami utána ami majd rá emlékeztet. Te meg majd kidobod, megtartod vagy eladod ennyi.
2018. aug. 3. 17:05
 6/14 anonim ***** válasza:
81%
Én nem tudom , hogy életkortól vagy mitől függ, de nálunk is anyukám és a mamás is nagy gyűjtő, tele van kacattal a ház. A papám 25 éve halt meg, de szerintem még mindig megvannak a ruhái a mamánál. És persze az szép és új dolgokat minél ritkábban használják, a rántást is ezeréves fakanállal kevergeti a mama, aminek a kétharmada már elkopott, de az újnak nehogy baja legyen. Nem veszik észre, hogy a nagy spórolásban vajójában pont azt érik, hogy végül drágán megvett, sosem hazsnált dolgok kerülnek majd a kukába. Ezzel semmit nem lehet csinálni, úgyis veszekedés meg sértődés lesz belőle. De azért ne vegyél éventee úl készletet, az is nagy hülyeség. 5-10 évig jó egy, ha normális minőségű, és nincs rajta hülye minta, amit két perc alatt megunsz.
2018. aug. 3. 17:35
 7/14 anonim ***** válasza:
67%

Nekem is mindig ezt mondta. Nem értem miért ne lehetne ráhagyni, neked is sokkal egyszerűbb és neki se bàntó. Neked se esne jól ha öreg korodban a számodra fontos tárgyra közölné veled az unokád hogy szemét. Még ha az is, lehetne benned egy kis tolerancia.

Mi mindent átválogattunk. Ami rossz állapotban volt/tényleg senkinek se kell, kidobtuk, a többit megtisztítottuk és eladományoztuk. Csak néhány dolgot tartottunk meg.

És hogy milyen különös energia befektetésembe került kedvesen megköszönni és mosolyogni 27 éven át? Semmibe...

2018. aug. 3. 17:43
 8/14 anonim ***** válasza:
64%
Igen sokan meggazdagodtak már azon, hogy az Ikeán és a fészbúkon szocializálódott "modern" nagyarcú unokák kidobálták a -ma már milliókat érő- régi bútorokat.
2018. aug. 3. 18:03
 9/14 anonim ***** válasza:
51%

"Miért kellene a szétkopott, hatvanéves faliszőnyeg?"

Mert lehet, hogy többet ér mint neked az éves fizetésed pl.

Amúgy az okos, egyetemet végzett "értelmiségi" unoka kidobálja a RÉGI kacatokat, míg a tanulatlan kisebbségieknek meg láthatóan több eszük van, hiszen ebből igen jól megélnek.

Minden újság tele is van az ő hirdetésekkel, hogy "hagyatékot veszek".

2018. aug. 3. 18:09
 10/14 anonim ***** válasza:
70%

Nekem annyira ismerős, hogy már minden az enyém is lett, amit hajdanán mondogattak.

Semmit nem kell mondani. Ami értéktelen kacat volt, azt kidobtam, az értékes tárgyakat megtartottam, ahogy a nagyon személyes tárgyakat is, mint az ékszereket, apám óráját, nagyapám citeráját, nagyszüleim nászajándékba kapott festményeit stb.

Majd 20-30-40 év múlva ráérsz gondolkozni azon, hogy mit tartasz meg, és mit nem.

2018. aug. 3. 18:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!